reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Everest, aneb přizpůsobitelná klávesnice, má zajištěno financování

5.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Everest, aneb přizpůsobitelná klávesnice, má zajištěno financování
Na Kickstarteru se objevil další hardwarový projekt, který se tentokrát týká počítačové klávesnice Everest. Jejími hlavními lákadly jsou možnost přizpůsobení, upgradu a také snadná opravitelnost. 
Za projektem klávesnice Everest stojí německá společnost Mountain, která zkusila štěstí na Kickstarteru a vydobyla si velký úspěch. Už nyní má přislíben téměř dvojnásobek žádaných 20.000 eur a do konce kampaně zbývá 28 dní. Zájem lidí je tedy zřejmý, ovšem firma jej možná ani nečekala a nemá v nabídce žádné "stretch goals", čili bonusy pro případ vysokého překročení žádané částky. Ty ale může ještě doplnit. 
 
 
Everest je na první pohled RGB mechanická klávesnice, která bude vyrobena i z broušeného hliníku, který tvoří povrch hlavní i numerické části. A právě numerická část je samostatná a bude ji možné připojit z levé i pravé strany, a to stejným způsobem jako u stařičké Microsoft SideWinder X6. Samostatně asi numerický blok fungovat nebude, protože se ke klávesnici připojuje přes konektor a ne bezdrátově. 
 
 
Vybaven je přitom čtyřmi programovatelnými tlačítky s displeji (72 x 72 pix.), na nichž si můžeme zobrazit vlastní grafiku a dále tu máme magneticky přichycený Media Control Dock, který lze posouvat po celé šířce hlavní části klávesnice. Ten obsahuje krom dalších multimediálních tlačítek také kulatý displej typu IPS s rozlišením 240 x 240. Zapuštěn bude v otočném ovladači, jehož výchozí funkcí bude ovládání hlasitosti. Může ale také nastavit jas displeje, pokud to bude podporováno nebo zobrazovat informace o zátěži hardwaru či jiné. 
 
Klávesnice samotná má ještě odpojitelnou podložku pod zápěstí, vyměnitelná (hot-swap) tlačítka Cherry MX (Red, Blue, Brown, Speed či Silent) s N-key rollover (NKRO). Dotazovací frekvence na rozhraní USB C s dvoumetrovým kabelem bude 100 Hz a v nabídce je ještě jeden por USB 3.2 Gen 1 v těle klávesnice. 
 
Nakonec můžeme zmínit to, že podložka pod zápěstí se připojuje pomocí magnetů, stejně jako nožky nastavující sklon. Profily budeme moci v počtu až pěti ukládat do palubní paměti a využívat také drážky ve spodní části pro vedení kabelů (třeba pro sluchátka). 
 
Mountain nabízí dvě verze Everestu, a to Everest Core a Max. Verze Core je bez numerické části, ale se čtyřmi náhradními tlačítky a nutným příslušenstvím. Verze Max pak nabídne všechna tři volitelná rozšíření, a to Media Dock s displejem, numerickou část i podložku pod zápěstí plus příslušenství navíc. Cena začíná na 99 eurech. 


reklama