reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.11.2011, Jan Vítek, aktualita
Soudní dvůr Evropské unie, čili nejvyšší evropská soudní instance, rozhodl, že poskytovatelé internetového připojení (ISP) nesmějí používat filtry omezující využívání P2P (peer-to-peer) služeb, což je například BitTorrent, neboť to porušuje...
vrtak | 25.11.20119:36
podla http:­/­/www.root.cz­/zpravicky­/evropsky­-soud­-poskytovatele­-nemusi­-blokovat­-p2p­-site­/ a podla textu zverejneneho v odkaze http:­/­/curia.europa.eu­/jcms­/upload­/docs­/application­/pdf­/2011­-11­/cp110126cs.pdf to nie je uplne tak ako v spravicke.
Ja som verdikt pochopil rovnako, ako je uvedene na roote ­- ­"Unijní právo brání tomu, aby vnitrostátní soud uložil poskytovateli internetového připojení povinnost zavést systém filtrování za účelem zamezení protiprávnímu stahování souborů.­"

Cize 1. poskytovatel tak moze urobit dobrovolne alebo 2. na prikaz nejakeho nadnarodneho sudu. Navyse nie je povinny zaviest filter, sledujuci prevadzku P2P za ucelom zamedzenia porusovania autorskych prav, ale nic sa nehovori o tom, ze nemozu zakazat porty pouzivane pre tuto komunikaciu alebo limitovat rychlost prenosu na danych protokoloch.
Odpovědět0  0
Dochy (42) | 25.11.201110:22
Taky jsem z tohoto clanku zezacatku mel pocit, ze se nesmi filtrovat a omezovat nic. Ale to je trochu nesmysl. Bezne se pouziva zvyhodnovani jedne sluzby na ukor ostatnic ­(tedy nektere jsou znevyhodnovane­). Napr. IP telefonie byva zvyhodnovana, protoze nedela velky trafic, ale zpozdeni paketu by bylo fatalni ­- narozdil napr. od FTP, kde zpozdeni paketu nema primy vliv na kvalitu sluzby.
Odpovědět0  0
Anunnaki2 | 30.11.201111:14
Již jsem myslel, že naši poskytovatelé internetu O2 a UPC budou nuceni konečně zrušit FUP co máme teď, a vrátit se k původnímu FUP.

Klamou nám že Fair User Policy již není, ale to je lež.

FUP existuje ve dvou základních variantách:
1. rychlost připojení pro všechny služby současně klesá po přenesení jistého objemu dat uživatelem
2. rychlost klesá dle uvážení poskytovatele a to nezávisle pro různé služby

Bod 2. je potřeba rozumět tak, že poskytovatel sleduje pakety od uživatele, a přiřazuje jim jisté priority na základě toho, co se domnívá že v paketu je. Nejvyšší prioritu pak získává VOIP, nebo pak i WEB, Email a střední rychlost vše neidentifikované, a nejnižší prioritu pak P2P komunikace. Pak až má provider vytíženou svou sít, dle prioritizace některé služby projdou stejně rychle, zatím co jiné projít v krajním případu nemusí, nebo projdou s malou rychlostí nebo velkým spožděním.


­(tedy prioritizaci jistých paketů ­(služeb­) na úkor jiných paketů ­(služeb­), čímž rychlostně omezují dle svého uvážení, jak rychle ta která služba uživatelům přes internet půjde.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.