reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exact Audio Copy - detailní návod

27.6.2005, Eagle , návod
Exact Audio Copy - detailní návod
Exact Audio Copy je patrně nejlepším programem na extrakci zvuku z kompaktních disků. Andre Wiethoff ho napsal, protože nenalezl nic, co by dokázalo využít moderních technologií a provést skutečně kvalitní rip. EAC proto nabízí mnoho možností nastavení.
Nastavení EAC Options

Nejsložitějším prvek v ovládání EAC je jeho nastavení. Mnoho lidí mu nerozumí, což je odradí natolik, že raději sáhnou po mnohem méně dokonalých konkurenčních produktech (navíc často ještě placených). Postupně si proto probereme, co vše je vhodné nastavit... a jak. Začneme v menu EAC - EAC Options.

Nabídka sestává z devíti oken. Prvním je Extraction:



(klikněte pro zvětšení)

Fill up missing offset samples with silence - Pokud je použita korekce offsetu čtení (povíme si dále), budou nedostupné části stopy nahrazeny tichem. V opačném případě budou vynechány. Nezaškrtávejte.

No use of null samples for CRC calculations - Způsobí, že při počítání kontrolních součtů budou z počítání vynechány prázdné části. To zvýší spolehlivost výpočtu, protože prázdné části by mohly případně způsobit stejný součet i při jiném obsahu. Zaškrtněte.

Synchronize between tracks - Pokud jsou extrahovány dvě stopy umístěné za sebou, provede při přechodu na druhou stopu synchronizaci. Zaškrtněte.

Delete leading and trailing silent blocks - Vymaže ze stop počáteční a koncové ticho. Některé vypalovací programy (např. Nero Burning ROM) standardně vkládají mezi stopy ticho o délce 2 sekund - pokud bylo CD vytvořeno s vložením těchto tichých pasáží (tj. každá stopa prodloužena o dvě vteřiny), pak by i extrahované soubory tyto pasáže obsahovaly. Zaškrtnutím nařídíte vymazání ticha.

Skip track extraction on read or sync errors - Jakmile EAC narazí na chybu čtení nebo synchronizace při extrakci, přestane stopu extrahovat a přeskočí na další. Vhodné, pokud máte CD obsahující mnoho chyb, jejichž korekce by trvala příliš dlouho.

Skip track extraction after duration longer than ... times realtime - Jako položka výše, jen nepřeskočí na další stopu ihned, ale až po opakovaných pokusech o korekci.

After each... mins of extraction, cool down the drive for ... mins - Po zvolené délce extrakce přeruší další činnost na zvolený počet minut, aby se mechanika mohla ochladit. Některé mechaniky, pokud se ohřejí, neposkytují optimální výsledky. Pokud se vaše mechanika silně zahřívá, zaškrtněte a nastavte čas tak, aby mohla dobře vychladnout.

Lock drive tray during extraction - Zabrání vysunutí disku během extrakce. Zaškrtněte.

Extraction and compression priority - Priorita procesu extrakce a případně i komprese. Nastavte High.

Error recovery quality - Určuje, kolik pokusů o znovupřečtení bloku s chybami EAC provede. Vyšší hodnoty znamenají větší snahu, která ale může trvat déle. Pro běžnou práci je dobré nastavit High.

Další záložkou je General.



(klikněte pro zvětšení)

Use alternate CD play routines - namísto analogového přenosu z CD mechaniky do zvukové karty přes kabel provede extrakci a data pošle do zvukovky digitálně přes základní desku. Zaškrtněte.

Disable 'CD Autostart' for audio and data CDs while EAC running - Zabrání automatickému spuštění (tzv. autorun) po vložení CD, když je EAC zapnut.

On unknown CDs... - U média s neznámým obsahem se pokusí načíst informace z databáze freedb (první volba), nebo otevře dotazovací dialog (druhá volba). Nezaškrtnutí značí, že EAC neudělá při vložení takovéhoto CD nic.

Display times using Frames - Zobrazí délku stop ve formátu 1/75, což odpovídá uložení na CD. V opačném případě zobrazí délku v setinách, které však stejně vypočte ze standardu, tedy z 1/75 (a zaokrouhlí).

Ask before overwriting files - Před přepsání souboru při ukládání audio stop se nejdříve zeptá. V opačném případě původní soubor rovnou přepíše.

Correct bug of wrong filename order in Windows multiple file dialog - Když ve standardním Windows dialogu označujete několik souborů najednou, poslední zvolený je v seznamu vždy jako první (přestože logicky by měl být poslední). Zaškrtnutím obrátíte pořadí do logicky správného.

Show status dialog after extraction - Po skončení extrakce zobrazí dialog s informacemi.

Beep after extraction finished - Po skončení extrakce zapípá PC Speakerem.

Eject CD after extraction finished - Po skončení extrakce vysune CD.

When using the Power Down feature... - Pokud je použita volba Power Down, pak po skončení extrakce vypne počítač (první volba), nebo ho restartuje (druhá volba).

Následuje záložka Tools.



(klikněte pro zvětšení)

Retrieve UPC / ISRC codes in CUE sheet generation - Při vytváření CUE souboru do něj zapíše i hodnoty UPC / IRSC, které přesně identifikují skladbu. Zaškrtněte.

Use CD-Text information in CUE sheet generation - Při vytváření CUE souboru zapíše informace z CD-Text nacházejícím se na médiu. Zaškrtněte.

Create '.m3u' playlist on extraction - Při extrakci několika samostatných stop (ne obrazu celého alba) vytvoří soubor m3u, který obsahuje odkazy na soubory skladeb, a funguje tak jako playlist.

Automatically write status report after extraction - Uloží statistiky o extrakci do souboru.

On extraction, start external compressors queued in the background - Za normálních okolností je při zapnutí komprese přes externí kompresory (viz dále) nejdříve stopa extrahována, poté zkomprimována, poté se pokračuje extrakcí další stopy. Zaškrtnutím umožníte, aby při kompresi stopy EAC dále pokračoval s extrakcí další stopy, tedy aby se nečekalo, až komprese skončí. To zkrátí celkový čas potřebný pro extrakci a kompresi, ale může to způsobit problémy, především na pomalejších počítačích. Pokud nemáte dvouprocesorový systém, spíše nedoporučuji zapínat. Číselná volba určuje, kolik kompresorů může na pozadí běžet současně.

Do not open external compressor window - Kompresní program poběží na pozadí, ale nebudou se otevírat další okna (kompresní program nebude vidět).

Submit drive features after detection (but ask for permission) - Po detekci vlastností mechaniky v EAC - Options umožní odeslat informace autorovi.

Activate beginner mode, disable all advanced options - Skryje nastavení, která jsou pro začátečníky složitá. Nezaškrtávejte.

Záložka Normalize umožňuje nastavovat hlasitost. Tím je možné zabránit nepříjemnému zkreslení, které produkují některé přehrávače při vysoké hlasitosti. Pokud chcete autentickou extrakci, nezaškrtávejte!

Filename určuje, jak budou nazvány soubory ukládané na disk.

Pokud nechcete extrahovat vše, ale pouze krátké ukázky, hodí se funkce Catalog (dostupná z Action - Catalog selected tracks). V záložce si můžete nastavit, jak dlouhá má být ukázka (Catalog file length), v jaké vteřině stopy má začínat (Catalog start position) a délky zesílení (Fade in length) a zeslabení (Fade out length).

V záložce Directories lze nastavit, aby se extrahované soubory ukládaly do předdefinovaného adresáře (druhá volba) nebo se EAC vždy zeptal, kam je uložit (první volba).

Write ovlivňuje chování EAC při zápisu na CD-R či CD-RW.



(klikněte pro zvětšení)

Upper all characters - Změní všechny znaky na velké

Include artist in the CD-Text track title entry - Vloží ke každému názvu stopy také jméno hudebníka.

Disable copy protection flag on adding audio files to the layout editor as default - Vymaže bit označující ochranu proti kopírování. To se může hodit v případě, kdy byste chtěli CD později kopírovat na některém ze stolních rekordérů.

Use CDRDAO for writing in the EAC layout editor - EAC použije externí vypalovací program CDRDAO namísto svého standardního. Tento je častěji aktualizován, takže může podporovat více vypalovacích mechanik. EAC s CDRDAO je jako jedna z voleb ke stažení na stránkách www.exactaudiocopy.de.

Poslední záložka Interface určuje, který druh ASPI se použije.

Poznámka: ASPI je ovladač, který obstarává komunikaci s mechanikou. Vytvořila ho firma Adaptec.



(klikněte pro zvětšení)

Na výběr je ze tří možností, autor doporučuje zvolit první či druhou, protože standardní ASPI ve Windows NT údajně stále obsahuje nějaké chyby. Volba ASAPI se objeví až po stažení a nainstalování (dostupné z ftp://ftp.pinnaclesys.de/driver/pc/InstantCDDVD/ASAPI.exe).

reklama