reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exact Audio Copy - detailní návod

27.6.2005, Eagle , návod
Exact Audio Copy - detailní návod
Exact Audio Copy je patrně nejlepším programem na extrakci zvuku z kompaktních disků. Andre Wiethoff ho napsal, protože nenalezl nic, co by dokázalo využít moderních technologií a provést skutečně kvalitní rip. EAC proto nabízí mnoho možností nastavení.
Získávání zvuku - několik režimů

Po nakonfigurování důležitých funkcí (nastavení EAC - freedb / Database options a EAC - WAV Edtior Options již nejsou pro funkci EAC tak významná) se můžeme konečně pustit do samotné extrakce. EAC nabízí několik režimů dostupných v nabídce Action.


Copy Selected Tracks - Zkopíruje zvolenou metodou (Secure / Paranoid / Fast / Burst) na disk označené audio stopy. Stopy označíme v přehledu:


V případě volby Uncompressed se na disk uloží WAV ve formátu PCM s frekvencí 44,100 Hz, 16 bitů, stereo. V případě volby Compressed se použijí buďto kodeky v operačním systému (Waveform) či externí kompresory (External Compression). Každá skladba bude ve vlastním souboru.


Po skončení extrakce se objeví ve sloupci Read CRC kontrolní součet. Sloupec Test CRC zůstane prázdný.

Test & Copy Selected Tracks - Funkce je obdobná jako v předchozím případě, pouze s tím rozdílem, že stopy se neextrahují pouze jednou, ale rovnou dvakrát. Celá operace tak trvá dvojnásobek času. Druhý průchod je pouze testem, při němž se vypočte hodnota Test CRC, která se pak porovnává s Read CRC. Pokud se obě shodují, je vše v pořádku, pokud ne, došlo při čtení k chybě. V případech, kdy jste opravdu velmi závislí na kvalitě, používejte tento způsob. Použít by měl být i v situacích, kdy máte nastaven některý z nekvalitních režimů (Fast / Burst).



Dialog Copy Range

Copy Range - Zkopíruje všechno ve zvoleném časovém intervalu. V dialogovém okně máte na výběr startovní a koncovou pozici, můžete si i zvolenou část poslechnout. Tlačítkem Snap Track se přesunete na přesnou pozici začátku skladby, která je nejblíže jezdci.

Test Selected Tracks - Funkce zjistí u zvolených skladeb hodnotu kontrolního součtu Test CRC.

Copy Image & Create Cue Sheet - Tato volba vytvoří obraz CD a soubor CUE, který slouží k podpoře vypalování a obsahuje určité zajímavé údaje jako např. CD-Text (... který do WAVu uložit nelze). O obsahu pojednáme dále.

Catalog Selected Tracks - Vytvoří zkrácené verze ze zvolených audio stop (Katalog) dle nastavení z EAC - EAC Options. Každá stopa bude ve vlastním souboru.

Copy Selected Tracks Index Based - Umožňuje extrahovat separátně části stopy INDEX 00 až INDEX 01 a INDEX 01 až konec stopy (o indexech viz dále). Aby toto fungovalo, je nutné mít v názvu (Filename) definovánu položku %N. Výsledkem jsou pak soubory 01.00.wav a 01.01.wav atd..

Detect Gaps - Provede test na ticho mezi stopami.


Detekce úrovně ticha.

Test Gaps On Silence - Zobrazí nové okno a provede analýzu, nakolik ticho je skutečně ticho. Pokud je vyhodnoceno jako úplné (Silence 100%), znamená to, že detekovaná část nenese žádné audio informace a může být bez ztráty informace vymazána.

TOC Alterations - Přikáže analyzovat strukturu audio (datových) stop a nespoléhat se na tabulku (TOC - Table of Contents). Takto je možné obejít ochranu proti kopírování spočívající právě v tom, že do TOC jsou při výrobě záměrně vnesena chybná data. Pro správnou funkci musí mechanika podporovat Gap Detection Method B.

Create CUE Sheet - Vytváří samostatný soubor CUE bez provedení extrakce. Možné jsou různé způsoby.

Následující tři volby ovlivňují, jakým způsobem je zacházeno s tichem. Nastavení postrádá smysl, pokud v EAC - EAC Options máte nastaveno odstraňování ticha.

Leave Out Gaps - Ticho není uloženo ve WAV souboru. Označení mezer v CUE souboru probíhá přes příkaz PREGAP, který dává vypalovacímu programu najevo, že má vložit ticho o určité délce.

Append Gaps To Previous Track - Ticho je uloženo ve WAV souboru ke konci předchozí stopy.

Append Gaps To Next Track - Ticho je uloženo ve WAV souboru k začátku aktuální stopy.

Soubor CUE

Soubor typu CUE (anglicky CUE Sheet) je informační soubor pro vypalovací software - jako je například Nero Burning ROM, Alcohol 120%, CloneCD nebo také Exact Audio Copy. Obsahuje některé zajímavé informace. A protože se jedná o textový soubor, je možné ho snadno editovat.


Obsah souboru má strukturu zhruba jako na obrázku výše. Vždy se jedná o dvojice Příkaz + Data, konkrétně o následující:

REM - komentář, data za tímto příkazem nebudou vypalována

PERFORMER - Jméno hudebníka. Pokud je toto zcela na začátku, určuje jméno hudebníka pro celé CD, pokud se nachází v bloku po příkazu TRACK, pak určuje jméno pouze pro jednu skladbu.

TITLE - Název celého CD (pokud je zcela na začátku) nebo název jedné skladby (pokud se nachází v bloku po příkazu TRACK).

FILE "yyy.xxx" WAVE - Odkazuje na soubor, ve kterém jsou uložena audio data. Standardně EAC při extrakcích vytváří soubor CDImage.wav, ale můžete si samozřejmě zvolit jiný.

TRACK 01 - Počínaje tímto příkazem se další příkazy vztahují k jedné stopě (skladbě). Číslo za TRACK udává, kolikátá skladba v pořadí to je.

ISRC - Identifikační hodnota ISRC. Tento údaj je nepovinný, ale při kopírování ho rozhodně doporučuji.

INDEX 00 - Tímto EAC označuje počátek ticha. Pokud je CD vytvořeno bez tichých pasáží mezi stopami (či jsou přes nastavení v EAC - EAC Options odstraněny), tento příkaz v CUE souboru vůbec nebude.

PREGAP - Určuje délku mezery. Tento parametr se vytvoří pouze tehdy, pokud se mezery neoznačují pomocí INDEX 00, což je například při volbě Leave Out Gaps.

INDEX 01 - Příkaz označuje počátek vlastní audio stopy.

Ke všem příkazům je nutno dodat, že pokud název (data) obsahuje mezery, je nutné takový název zapsat do dvojitých uvozovek.

Průběh extrakce

Před zahájením kopírování EAC zjišťuje ticho a extrahuje UPC/ISRC kódy, pokud tak bylo nastaveno. Samotný průběh extrakce audio stop je zobrazen v přehledném okně:


V něm vidíte, kolik času ještě zbývá i aktuální rychlost. V případě, že jsou korigovány chyby, naskakují v okně Error correction červené bodíky. U hodně nekvalitních médií může tato operace trvat extrémně dlouho. Po skončení extrakce se objeví souhrnné okno.


Položka Track quality v tomto případě oznamuje, jak moc bylo nutné použít korekci chyb. Konkrétní výsledek udává poměr minimálního možného čtení k aktuálně provedenému čtení. V případě, kdy není 100%, došlo při čtení k nějakým chybám a muselo se číst víckrát. Nižší hodnota než 100% jen značí nějaké chyby na médiu nebo při čtení, neznamená, že by se tyto chyby nepodařilo opravit !


Shrnutí

Exact Audio Copy je beze sporu nejlepším extraktorem audio stop vůbec. Přestože tento návod nepokryl všechna nastavení, pokusil jsem se alespoň přiblížit ta nejdůležitější. Stranou protentokrát zůstalo vypalování, které však dle mého názoru není s EAC tak problematické pochopit. Nevěnoval jsem se také online databázi freedb obsahující názvy skladeb pro jednotlivá CD - uživatel tak nemusí vše přepisovat z bookletů. I to se ale dá poměrně snadno z dialogů vytušit.

Věřím, že vám tento návod usnadní orientaci v tak dobrém programu, jakým EAC je, a že si tato vynikající metoda "dolování" audio stop získá nové příznivce.

reklama