reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook dostal přes prsty, jeho internet zdarma Free Basics je v Indii ilegální

9.2.2016, Milan Šurkala, aktualita
Facebook dostal přes prsty, jeho internet zdarma Free Basics je v Indii ilegální
Facebook chce přinést internet zdarma do rozvojových zemí, ale v Indii z něj nejsou zrovna nadšení. Politika zero-rating, neboli zvýhodňování některých služeb, totiž popírá neutralitu internetu a je nyní ilegální.
Internet zdarma je jistě zajímavá myšlenka, někdo to ale přesto musí dříve nebo později zaplatit. Facebook přišel s iniciativou Internet.org, později přejmenovanou na Free Basics. Jde o přístup k internetu, který je zdarma ve více než 30 rozvojových zemích. Mezi nimi je i Indie, od níž si Zuckerberg logicky hodně slibuje, neboť zde žije hodně přes miliardu lidí a jde tedy o extrémně velký potenciální trh.


Facebook logo


Služba funguje tak, že Facebook spolupracuje s indickým telekomunikačními operátory a služby, které jsou zaregistrovány do programu Free Basics, se nepočítají do stažených mobilních dat. Jedná se o tzv. zero-rating. Při využívání těchto stránek a aplikací tak uživatelé nemusí nic platit. Zero-rating je v některých zemích ilegální a nyní se k nim přidává i Indie, která má s myšlenkou Free Basics problémy už od počátku. Základním problémem zero-ratingu je totiž narušení internetové neutrality. Pokud totiž uživatel může na jednu službu přistupovat zvýhodněně zdarma, zatímco jinou službu mu operátor zaúčtuje, může být výběr informačních zdrojů ovlivněn. O problematice mimo jedná i EU.

Na jednu stranu je tu pozitivní přínos v tom, že se na internet dostalo miliony Indů, kteří by si to jinak nemohli dovolit, na druhou stranu je tu problém právě v tom, že ne všechny služby jsou si rovny. Služba byla dočasně zakázána už v prosinci minulého roku, nyní je ale zero-rating postaven mimo zákon a s tím i celý koncept Free Basics. Zuckerbergovi se toto pochopitelně nelíbí a prohlásil, že se bude snažit, aby Free Basics v Indii opět zlegalizoval. Čím více lidí totiž dostane na svůj internet, tím větší je šance, že je dokáže následně různými způsoby monetizovat (např. tím, že pak přejdou na placené balíčky).

Zdroj: wsj.com, theguardian.com, wired.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama