reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finsko se chce jako první zbavit závislosti na uhlí

28.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Finsko se chce jako první zbavit závislosti na uhlí
Finsko má nový plán, který počítá s tím, že do roku 2030 zcela vypustí uhlí z procesu výroby energií, což by učinilo jako první země na světě. Je to velký krok na cestě stát se o 20 let později zemí, která bude mít nulovou uhlíkovou stopu.
Nedávno jsme se podívali na to, jak chce Čína postupně přestavovat své uhelné elektrárny na atomové vybavené reaktory HTGR (High-Temperature Gas cooled Reactor). Finsko ale bude chtít jít ještě zelenější cestou. Do roku 2030 se chce zbavit uhlí a do roku 2050 i všech ostatních fosilních paliv. Podobné cíle mají i jiné země, ale jejich představy se přeci jen liší. Třeba Spojené království a Kanada chtějí do 10 a 15 let vyrábět elektřinu bez vypouštění uhlíku, ale stále počítají se spalováním produkujícím uhlík, který ale chtějí kompletně zachytávat a ukládat. Finové však chtějí, ale uhlí zcela zmizelo z jejich trhu a spolehnou se na obnovitelné zdroje.





To je spíše dlouhodobý plán, ale jsou tu i cíle v bližším horizontu. Finsko chce ve 20. letech docílit toho, aby import nafty, benzinu a topných olejů klesl na polovinu toho, co bylo dovezeno v roce 2005. To je ale stále jen cíl a otázka je, jaké prostředky k tomu ve Finsku chtějí využít. Očividnou cestou je podpora elektrického pohonu dopravních prostředků, jichž se má do začátku 30. let ve Finsku pohybovat na čtvrt milionu a dalších 50 tisíc bude poháněno bioplynem.

Plán se přirozeně nelíbí energetickým společnostem, které namítají, že celý energetický sektor jím bude ohrožen. Ministr ekonomiky Oli Rehn však říká, že Finsko má velice dobrou výchozí pozici k tomu, aby jako první nebo alespoň jedna z prvních zemí zcela vypustilo uhlí. Dle něj je to jediná cesta k tomu, jak dostát mezinárodním závazkům ohledně ochrany klimatu.

Oli Rehn má pravdu o výhodné výchozí pozici, neboť už nyní se ve Finsku využívá k výrobě elektrické energie uhlí pouze z 8 procent. Primárním zdrojem jsou atomové elektrárny (plná třetina) a pak následují vodní elektrárny se čtvrtinovým podílem. Finsko má také velké zásoby rašeliny, které už nyní celkově těží třikrát více než uhlí, ovšem ještě před dvěma lety se používala na výrobu jen 4 procent celkového množství elektrické energie. Na vzestupu je přirozeně také výstavba obnovitelných zdrojů energie, které mají do 30. let tvořit 47 % veškeré finské elektřiny.

Finská vláda také ve své snaze vidí příklad, který by mohly následovat jiné země, čili chce stanovit precedent pro celý svět a vytvořit jakýsi elitní klub "bezuhelných států".

Zdroj: wccftech
reklama