Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Obnova dat na USB externim disku bez oddílu

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    Zdravím ve spolek, na první svátek vánoční se mi stala taková nepříjemná věc, stahoval sem nějaké data na externí USB 320GB HDD Seagate – Barracuda 7200.10. Zničeho nic se přestali data stahovat kontrolka na externím disku zůstala svítit už neblikala, že pracuje. Stahováni vyhodilo chybovou hlášku že diskové zařízeni je buť plné nebo nepřipojené.

    Po restartu ve správě počítače, byl disk neinicializován a celá kapacita nepřiřazená ukazoval 100% volného místa. Další můj zbrklý postup byla asi chyba, která ty data pohřbila nenávratně pryč . Tak sem se mu pokusil oddíl přiřadit po přiřazení oddílu, se již tvářil online. Ale stále systém souboru byl bez označení NTFS, pokusil jsem se ho tedy zformátovat. Sam se nabídl že je potřeba zformátovat, po nastaveni NTFS a formátovaní při dosaženi 100% zahlásil že se formátováni nezdařilo. Po opětovném restartu nebyl disk znova inicializován.

    Tak sem po chvilce bádáni sáhl po nástroji Test Disk, dal sem analýzu partition, ale po 5 hodinách nebylo ani jedno procento, bylo 280/38912 :00% (ok... skoro už jedno procento , tímto tempem by to trvalo cca 34dní), tak sem stopl celý proces a sáhl sem po nástroji Acronics DiskDirector, ten se ovšem tvářil tak všeljak při analýze, chvíli pracoval (při pozorováni v TaskManagerovi) jako spuštěny chvíli neodpovídal. A nedělo by se jako nic dlouhou dobu jen to sem tam změnilo statut ze spuštěno na neodpovídá a naopak...
    Tak sem si řekl že zkusím ten TestDisk znova, tam sem aspoň viděl že se něco děje... Ale že to napojím do šraku v PC, ale ohua světe div se při zapnutí do šraky se disk vůbec nehlásil, v Biosu byl vidět normálně i ze správnou kapacitou, v systému nebyl vidět vůbec ani přes TestDisk ani ve správě počítače. A ani Acronic ho nedetekoval.

    Tak sem to přepojil vše zpátky a pustil sem PhotoRec nejde mi totiž o nic jiného než o záchranu fotek za 5 let. Ale ten mi ukazuje že odhadovaná doba do konce 7985hodin(touto rychlosti by to bylo skoro 365dni) a nějaké drobné. A ani zatím nic nedokázal obnovit. Zatím to tedy nechávám běžet, jak sem četl výše dobrou radu (díky za ní) obnovit data a pak začít zkoušet obnovit Partition. Zdá se mi to jako rozumné řešeni než se to úplně domrší a přestane úplně reagovat ten disk.

    Má vůbec po tom mém zbrklém jednání zkoušet obnovit ty data? Předpokládám že práce z diskem, analýza disku je tak pomalá díky připojeni přes USB. Jde nějak připojit ten disk, aby sním šlo pracovat na ATA připojení? Aby to trochu odsipalo rychleji?

    Systém Win XP pro – SP2 + nějaké aktualizace, externí disk má Jumper v pozici Cable select.

    Teď koukám že ten PhotoRec po 12 hodinach, obnovuje úplně nesmyslné soubory, zhruba 60 souboru, samé texťáky a nepoužitelné přípony jako např. .h nebo .sqlite, jedno nestpustitelné video a jeden nespustitelný .psd. Asi to je vše nenávratně pryč, co? Nepamatuji se že by tam balo tolik texťaku z takovým obsahem změti čísle a nějakých tagu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,650

    Hmm to potěší

    Citace Původně odesláno od redfrog Zobrazit příspěvek
    Systém Win XP pro – SP2 + nějaké aktualizace, externí disk má Jumper v pozici Cable select.

    Když jsi ho připojoval do PC přímo, byl tam ještě na stejný kšandě jinej disk? A v tom případě, jak jsi je měl zapojený? Protože pokud by např. byl druhej disk najumperovanej jako Master a byl připojenej uprostřed kšandy, a tenhle s CS bys připojil na konec, nadetekoval by se taky jako master a to by mohl být problém (ale v tom případě by nejspíš ani nebyl vidět v biosu). Je divný, že je vidět v biosu, ale není vidět ve správci disků.

    To by možná mohlo bejt způsobený nějakýma vadnýma sektorama na nějakým špatným místě (stejně jako ta neschopnost dokončit formátování), např. kolem MBR (každopádně ten pokus o naformátování byla asi největší chyba, byla by předtím celkem hodně velká šance plně obnovit všechny data, takhle už to možná tak úplně nepůjde).

    Je ten disk vidět v programu HDDtune a jakej má v něm SMART status? (hlavně položky jako reallocated sector count, offline uncorrectable, current pending sectors)

    Zkus na něj případně spustit HDDregenerator z hirens boot cd, jestli ho uvidí a nespraví nějaký vadný sektory.

    Jinak já mám v podobným případě s obnovou dat poměrně dobrou zkušenost s programem FileScavenger, anebo GetDataBack for NTFS jsem taky kdysi použil (ale žádnej neni free).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    ten disk je divný... pustil sme na to getdataback... a při skenovani ukazuje...
    při startu 3h... do konce...
    20000 sektoru... 22h
    21000 - 10h
    26000 - 20h
    27000 - 22h
    28000 - 14h
    29000 - 0,5h
    30000 - 11h
    31000 - 7h
    32000 - 15h
    34000 - 4h

    ještě vyzkouším až doejde, jestli dojede ten getdataback... tak ten HDD tune...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    tak GetDataBack už proskenoval 477 000 sektoru, z 625 142 447, za noc, ani na jedno procento...
    Identifikoval již 129 souboru... časy sátle přeskakuji jak kráva z takovou to je tak na půl roku...

    jinak HDD tune ten disk vidí, ale nezobrazí žádne informace o něm o ostatnich discích zobrazuje informace hned... po přepnutí v roletkovém váběru...
    přikládam screan, zda sem hledal informace na správném místě...



    ještě sem se chtěl optat...
    "nějakýma vadnýma sektorama na nějakým špatným místě (stejně jako ta neschopnost dokončit formátování), např. kolem MBR"

    předpokládam že MBR by mělo byt ně kde v prvnim sektoru? né? Tam HD tune ukazoval vše v pořádku vše zeleně... nenechaval jsem to skenovat celé to bych tu byl do příštiho silvestra z hlavou svěšenou...

    edit:
    byl sem v obchodě kaj mají aj servis na pc... a říklam mi tipek že jen diagnostika by stala 360, a plus další výdaje za obnovu dat.... záleželo by kolik by na tom ztrávili času při obnově... no a taky mi říkal že by s tím nedělali stejnak nic jiného než co dělám já cez GetDataBack se snažili o obnovu... a nechali by to maximálně 3 dny, a pak by to považovali za neopravitelné a kačky by chtěli tak i tak... a také říkal podle toho jak se ten disk chová že pravděpodobně odešla elektronika... a že to by šlo zpravit jen tim že by se ta elketronika přešroubovala z jineho disku ale ten by musel byt ze setjne serie a zcela identický...
    a taky říkal že je možne že diky tomu že došlo k takové poruše, chybě, tak se rychlost toho disku mohla zpomalit možná až na 1 mega... proto vše trvá nekonečně dlouho...
    Naposledy upraveno uživatelem redfrog: 29-12-2009 v 11:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,650

    Při tom hddtune to bylo přímo v pc, anebo přes usb? Přes usb totiž informace ze SMARTU získat nelze, to lze jenom při přímým připojení v PC ... pokud to bylo přes usb, zkus to ještě v pc, i pokud to nezobrazuje systém, jestli ho hddtune přeci jenom náhodou neuvidí ...

    A když jsi zkoušel ty vadný sektory, byly tam nějaký? (ne nutně v prvních sektorech ale třeba i jinde, v tý oblasti co jsi zkoušel než jsi to přerušil)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,080

    To opravdu vypadá na elektroniku. Možná co bych zkusil je udělat 1:1 kopii (pomocí linuxu - tušim příkaz dd) na jinej disk a hrát si pak s nim....
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Při tom hddtune to bylo přímo v pc, anebo přes usb? Přes usb totiž informace ze SMARTU získat nelze, to lze jenom při přímým připojení v PC ... pokud to bylo přes usb, zkus to ještě v pc, i pokud to nezobrazuje systém, jestli ho hddtune přeci jenom náhodou neuvidí ...

    A když jsi zkoušel ty vadný sektory, byly tam nějaký? (ne nutně v prvních sektorech ale třeba i jinde, v tý oblasti co jsi zkoušel než jsi to přerušil)
    Prvni detekaci sme robil cez USB... Jak dojede sken jetsli nesou sektrory poškozené, zatím teda vše v pohodě na 150gigach, tak to zkusím připnout zase na ten ATA... a zkusím pohybat jumprem jestli to nebude problém jak si psal výše... byl bych rad, kdyby šel na ten šrak napojit, dle mého minění by to teoreticky mohlo šlapat rychleji...

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    To opravdu vypadá na elektroniku. Možná co bych zkusil je udělat 1:1 kopii (pomocí linuxu - tušim příkaz dd) na jinej disk a hrát si pak s nim....
    Linux nemám to je pro mě španělská vesnice...


    Edit: Jinak GetDataBack stále nacházi nové záznamy o souborech odhaduji že je tak na 300MB za skoro 24hodin a našel, identifikoval jíž 180 souboru a 11 složek, pokud počítam jedna fotka 2 - 3 - 4 MB, tak by to tak odpovídalo... Teoreticky by tam ty fotky mohly být Ale budu to zastavovat bo ho zkusím dát do PC ne přes USB... Bo za 24 hodin udělal a ni né 0,1%... hukot...
    Naposledy upraveno uživatelem redfrog: 29-12-2009 v 17:13
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    1

    Dobrý den,
    rád bych se přidal s drobným dotazem.

    Doporučená utilita může být tazateli platná i když bios disk nepřiřadí?

    Řeším zrovna kolizi disku - externí WD 1200UE - ve Win se nadetekuje jen jako USB device nic víc.. Když jsem jej připojil přes EIDE, tak bohužel nadetekovat nelze - respektive - po zapnutí PC je při detekci oznámen disk fail (zapojen samostatně bez Jumperu).. Bios jej sice zcela neignoruje, ale domnívám se správně, že tímto jakékoliv pokusy nepočítaje triky s ledničkou v domácích podmínkách končí?

    BTW: elektroniku bych vyloučil - disk po startu počítače chce několikrát "naběhnout" cvaknutí jej zarazí, pak utichne..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    Tak proskenováno...
    0% chybných sektoru... vypadá v pořádku teda...
    jeden screan...


    jo a tadyk druhy zajmavější snímek...

    ten pokles je několik dotazu na ten disk... zajmavé hdnotoy má Minimum a maximum... jinak časem sekund v grafu se neřiďte, real byl tak 2-3 minuty... strašně pomalu se to obnovovalo....

    když mi ten GetDataBack napsal že tam vidí nějaké složeky a identifikoval ty soubory, tak je možné teoreticky že tam ty data jsou?
    Dneska už to asi nebudu hrotit necham ho spočnut a zítra to zkusím znova na to IDE, je množné že by byl poškozeny jen ten plošný spoj ta elektronika v externím boxu? protože kontrolka ukazuje že disk furt pracuje i když je v klidu...

    Edit: a nebo disk furt pracuje proto že je tak stupidně líny že, každy sebemenší dotaz systemu na ten disk trvá 10hodin...
    Naposledy upraveno uživatelem redfrog: 30-12-2009 v 00:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    Tak se mi to podařilo hned ráno připojit do IDLE v PC jako ATA, první co mě po startu potěšilo bylo že XP okamžitě vyskočilo detekován nový HW.

    Ale další zkoumáni už mě tolik nepotěšilo rychlost disku je stále nule.
    Přikládám ten SMART Status toho disku,


    Co si o tom myslíš Dojigiri?

    Díky jsem moc vděčen za ochotu pomoci
    Naposledy upraveno uživatelem redfrog: 30-12-2009 v 09:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,080

    Ty hodnoty imho nevypadaj špatně. Nicméně pokud chceš mít jistotu, tak s diskem nějakou dobu pracuj a pak se tam znova koukni - pokud se budou hodnoty někde měnit, tak to je to největší indikace chyby.

    Jediný, co z toho jde vyčíst je, že v tom boxu měl ten disk 54 stupňů, což je trochu moc... (asi - taky to může kecat respektive ta hodnota nemusí 1:1 odpovídat stupňům, ale 30°C u nepracujícího disku neni nereálný a pokud, tak by to bylo spíš víc).

    Myslim, že nic jinýho, než buď sehnat identickou elektroniku, nebo zdlouhavě pomocí getdataback z toho data asi nedostaneš.
    (anebo ten linux - neni to tak složitý, kdyby ses do toho chtěl pouštět, stačí si stáhnout livecd linuxu a asi tak jeden až tři příkazy, který Ti tu napíšem. Ale je možný, že to nebude rychlejší než tim getdataback.)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    No uvažuji... teda už sem obědnal nový disk... kapacita 320GB opět... ten to stejnak po zachraně dat (pokud se podaří) půjde jako těžítko papírů do zběru ve sklepě... to nemá cenu nechat opravovat, zaruka skončila před několiak měsíci... asi 2-3měsíce (mám na všechno takové štěstí)...

    takže bych stoho udělal klon, nebo nějaký image nebo bitovou kopii disku... na tom novém disku co příjde, a až tam se to bud snažit obnovit... ještě, ale musím najít psotup jak na to... aby to bylo co nejrychlejší a nejefektivnější...

    Jak je to s tím linuxem? Pověz mi o tom způsobu více... Prosím...
    Šlo by timto způsobem, s využitím linuxu, třeba vytvořit klon disku?
    Naposledy upraveno uživatelem redfrog: 30-12-2009 v 15:57
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,403

    Ja si teda nemyslim ze 823 prealokovanych sektoru je zrovna OK!!! Tomu by presne odpovidalo to zpomaleni toho disku. A tim padem to spis nebude ani zavada elektroniky ale stavu ploten.

    Ten error scan v HD Tune bych pustil (alespon na kus disku) ale bez zakliknuti QUICK SCAN. A pak prilozil screen.

    Dale bych zkusil co s diskem udela HDDregenerator.

    Edit: jeste 2 parametry vypadajici spatne:

    - Current Pending Sector: Počet sektorů, jejichž stav je podezřelý. Po spuštění diagnostických utilit bývá obvykle použití sektoru zakázáno a tento nahrazen jiným sektorem ze záložní oblasti. Current Pending Sector se proto vynuluje a o stejnou hodnotu vzroste Reallocated Sector Count.

    - Offline Correctable: Počet problémových sektorů, které je možné nahradit ze záložní oblasti. Pokud hodnota není stejná jako Reallocated Event Count, značí to závažné problémy disku, které nelze ošetřit ani diagnostickými utilitami. V takovém případě je třeba disk reklamovat.
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 30-12-2009 v 15:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček Avatar uživatele redfrog
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    31

    Zkusil sem pustit ten HDD Regenerator, opět to samé do konce 6000hodin (nějak tak, hodnota se velmi rychle měnila nahoru dolů). Po hodině a půl proskenoval 50MB (nenašel žadnou závadu). No já to už asi letos nebudu hroti nechám ho spočnut v šupleti a počkám v klidu na příchod nového hdd ze stejnou kapacitou udělal bych identického klona. Pak by ta obnova nemsuela trvat třišťvrtě roku (kdy hrozi výpadek proudu a podobně), a pravděpodobně by byla práce mnohem rychlejší. Pak bych se pokud by to nevadilo opět ozval a poradil se z někým, kdo tomu odborně více rozumí než já.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,403

    Citace Původně odesláno od redfrog Zobrazit příspěvek
    Zkusil sem pustit ten HDD Regenerator, opět to samé do konce 6000hodin (nějak tak, hodnota se velmi rychle měnila nahoru dolů). Po hodině a půl proskenoval 50MB (nenašel žadnou závadu). No já to už asi letos nebudu hroti nechám ho spočnut v šupleti a počkám v klidu na příchod nového hdd ze stejnou kapacitou udělal bych identického klona. Pak by ta obnova nemsuela trvat třišťvrtě roku (kdy hrozi výpadek proudu a podobně), a pravděpodobně by byla práce mnohem rychlejší. Pak bych se pokud by to nevadilo opět ozval a poradil se z někým, kdo tomu odborně více rozumí než já.
    No tak to bude asi nejrozumejsi. Kazdopadne pak musis delat ten klon na nejnizsi urovni po sektorech a je otazka jak dlouho to bude trvat. Protoze to bude muset zkopirovat celych 320GB dat.

    P.S. Netusite nekdo, co je skutecnou pricinou takoveho zpomaleni disku po prealokovani nejakych souboru? Sam jsem se s tim setkal uz mnohokrat (prealokovani) a vetsinou prave nasleduje drasticke snizeni rychlosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Rozdělení disku- zmizení oddílu
    Od Neony v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 31-01-2011, 12:44
  2. Externí HDD: Obnova dat na externim HDD WD Mybookworld
    Od rpytlik v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 06-09-2010, 01:10
  3. Diskové oddíly: Používáte více oddílů na pevném disku?
    Od Zeli v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 38
    Poslední příspěvek: 09-03-2010, 14:12
  4. Obnova dat z hdd(neznámého oddílu)
    Od bodja v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 16-12-2008, 21:43
  5. Obnova dat: Obnova smazaných oddílů na HDD
    Od Figa v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 03-12-2008, 11:20