reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Segfaulty, mrznutí, grafické artefakty a modré obrazovky

Paulos (60)|5.1.2011 17:57
Zdravím všechny a potřeboval bych malou věštbičku. :)
Už asi týden a půl se potýkám s několika navzájem propojenými problémy s fungováním počítače, u kterých nedovedu jednoznačně identifikovat příčinu a původ problému. (Předem však říkám, že RAM paměti jsou podle memtest86+ zcela v pořádku.) Asi tak před týdnem a půl jsem vyměňoval RAM paměti a byl jsem nucen ze základní desky vyndat a pak do ní znovu nandat grafickou kartu, abych náhodou něco ošklivě nepoškodil. Zároveň jsem vyčistil PC od prachu a nečistot. Od té doby počítač při normální práci (ne hraní her nebo promítání videa) funguje poměrně v pořádku, dokud se mu nerozhodnu trochu zvýšit nároky, což nese velmi těžce.

Následkem jsou například pády programů (Chrome, Thunderbird, VS 2010, no vlastně skoro všechny programy), mrznutí počítače (typické v Linuxu při kompilaci - většinou segfault nebo interní chyba při kompilaci, ale někdy prostě zmrzne celé PC a grafika odmítá dál vykreslovat postup), grafické artefakty (GPU generuje v OCCT velké množství chyb jak v paměťové, tak ve viditelné části testu, ale ne úplně vždy!), jenž někdy přerostou v problémy se zobrazováním Aera a některých HW akcelerovaných aplikací. Čas od času (tehdy tak jednou denně, dnes zřídka) se vyskytne modrá obrazovka.
Posledních 5: KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED; SESSION_HAS_VALID_POOL_ON_EXIT; KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED; BAD_POOL_HEADER; MEMORY_MANAGEMENT (s vytvořeným RAMdiskem od Dataram)

Testy v Prime95 párkrát ukázaly chyby v zaokrouhlování, ale po spuštění dvou procesů ve dvou vláknech (a nepřetržitém běhu asi 4 hodiny) se chyby už neobjevily, těžko říct proč.

Vyčistil jsem i grafickou kartu včetně znovunasazení chladiče, ale problém přetrvává.

A ještě něco: Asi před rokem nastal zajímavý elektrický výboj, který spálil zdroj, deska se však zdála být nedotčená. Výměna zdroje příliš nepomohla, počítač se nezapnul. Po převozu do servisu najednou PC začal fungovat (bez dnešních chyb) a zůstalo to tak až do nedávna.

Konfigurace:
Systém: Windows 7 Ultimate x86
Základní deska: Asus P5GC-MX/1333, AMIBIOS 0410
Procesor: Intel Pentium 4 Prescott 3,2GHz (vypnutá funkce pro throttling, bylo řešeno v odlišném vláknu)
Paměťové moduly: GeIL CL5-5-5 DDR2-800 2x2GB Dual Channel
Grafická karta: ASUS EN8600GT TOP (nVidia GeForce 8600GT)

Snad se někomu s tímto popisem podaří mi aspoň přiblížit možné centrum problému.
Děkuji předem.
Pavel
johny__g (6387)|5.1.2011 18:31
A je možnost vyzkoušet ty původní paměti? Nebo dát jen jeden modul těch stávajících?
Paulos (60)|5.1.2011 18:53
Můžu zkusit vyndat jednu z těch nových, ke starým bych se dostával poměrně obtížně :D Staré byly 2x512MB, taky v Dual Channelu.
Paulos (60)|5.1.2011 19:25
Je možné, že si třeba s těmito paměťmi nedokáže moje deska už správně poradit? Líp to zjistím až později, neboť krátce po (re)startu se hry / aplikace chovají vesměs normálně a blbnout začnou až po nějaké době. Připadá mi to ale hodně divné, neboť memtest86+ běžel tak šest hodin a výsledná kolonka chyb byla nulová.
Paulos (60)|5.1.2011 22:03
Problémy grafické karty se už stihly projevit, OCCT se mohl přetrhnout, aby to všechno zaznamenal. Test byl GPU: OCCT s "infinite" trváním, monitor se málem ublikal k smrti, nicméně zajímavé je, že to počítač přežil bez nutnosti resetu grafického driveru. Vše s jedním modulem 2GB paměti ze dvou. Aplikace zatím nepadají, těžko říct, jestli začnou.
Paulos (60)|6.1.2011 21:18
Tak nevypadá to, že bych teď zažíval nějaké problémy, ani taby v Chromu už nepadají a kanárský chrome při spuštění neshoří. :D

Teď je ale otázka, co s tím? Rád bych měl čtyři gigabajty a potvora mi dovolí bez chyb pouze dva.

(PS: V BIOSu jsem nenašel žádnou možnost regulace voltáže, obecně ten můj BIOS je dost omezený. Kdyby to došlo až k nějakým úpravám, dají se provést změny v CMOSu i jinak?)
DrZelenka (2491)|7.1.2011 11:25
[quote=Paulos;427397]Tak nevypadá to, že bych teď zažíval nějaké problémy, ani taby v Chromu už nepadají a kanárský chrome při spuštění neshoří. :D

Teď je ale otázka, co s tím? Rád bych měl čtyři gigabajty a potvora mi dovolí bez chyb pouze dva.

(PS: V BIOSu jsem nenašel žádnou možnost regulace voltáže, obecně ten můj BIOS je dost omezený. Kdyby to došlo až k nějakým úpravám, dají se provést změny v CMOSu i jinak?)[/quote]

Ty RAM jsou novy a jeste ve 14 denni lhute? V pripade, ze jsi je kupoval v kamenny prodejne kde jsou ochotni, tak muzes zkusit vraceni i chvilku po ty 14 denni lhute. Pak uz staci jen koupit nejaky jiny s nizsim napetim podle seznamu kompatibilnich RAM (najdes na strance vyrobce zakl. desky).

Zmenu napeti RAM jsem v zadnym programu jeste nevidel, asi to pujde jen z BIOSu.
Paulos (60)|7.1.2011 17:27
Jsou nové, ale čtrnáctidenní lhůta už je s 99% pravděpodobností přešvihnutá tak o další týden. Vzhledem k tomu, že se jedná o dárek k Vánocům, netuším, kde k ní Ježíšek přišel, ale teď už nejspíš vrácení možné asi nebude (dárek byl kupovaný s předstihem) :(

Čili tím poměrně jasně říkám, že výměna RAM nebo použití jen jedné pro mě není řešení. Ještě vyzkouším reset CMOSu, jak poradili na jednom fóru (tam se počítač s touhle deskou dokonce ani nezapnul po vložení nových pamětí).

Doplnění: Tak ten BIOS není tak beznadějný, jak se původně zdálo. Umožní mi nastavit aspoň frekvenci RAMky, a to automaticky nebo 400, 533 a 667 MHz. Vložil jsem zpátky druhý modul, uvidíme, jak se bude chovat.
DrZelenka (2491)|7.1.2011 18:37
[quote=Paulos;427566]Jsou nové, ale čtrnáctidenní lhůta už je s 99% pravděpodobností přešvihnutá tak o další týden. Vzhledem k tomu, že se jedná o dárek k Vánocům, netuším, kde k ní Ježíšek přišel, ale teď už nejspíš vrácení možné asi nebude (dárek byl kupovaný s předstihem) :(

Čili tím poměrně jasně říkám, že výměna RAM nebo použití jen jedné pro mě není řešení. Ještě vyzkouším reset CMOSu, jak poradili na jednom fóru (tam se počítač s touhle deskou dokonce ani nezapnul po vložení nových pamětí).

Doplnění: Tak ten BIOS není tak beznadějný, jak se původně zdálo. Umožní mi nastavit aspoň frekvenci RAMky, a to automaticky nebo 400, 533 a 667 MHz. Vložil jsem zpátky druhý modul, uvidíme, jak se bude chovat.[/quote]

Jeste jedna dulezita vec (kterou jsem mel napsat davno). Stahni CPU-Z, podivej se do zalozky memory a porovnej data s udaji na stitku RAM (frekvence udavana v CPU-Z je realna, takze pri 800Mhz efektivne bude v CPU-Z zobrazeno 400Mhz)

Zkus to na nejnizsi frekvenci (kde by melo stacit nizsi napeti).

Tak koukam, ze me RAM bezi na 990Mhz pri CL5 (jsou to 800Mhz moduly) :eek: To jsem si myslel, ze bezi na 825Mhz :D Gigabyte me zacina fakt stvat ...
Paulos (60)|7.1.2011 19:28
Aspoň to nemáš jako já, kde moduly běží na 667MHz efektivní (333MHz reálné) a systém s nimi padá a přitom jsou efektivně schopné 800MHz :( Bohužel základní deska toho nejspíš už schopná není. Viz štítek na obalu (štítek přímo na modulech mi neřekl všechno):
[code]PC2-6400 800MHz
CL 5-5-5-15
2GB x 2 DC Kit[/code]
Screenshoty z CPU-Z:

Na kartě SPD vidím nějaké doporučené hodnoty časování (to v BIOSu nastavit můžu). Momentálně jedu na základním nastavení (667MHz) a počítač mi při psaní této zprávy už jednou spadnul (BAD_POOL_HEADER).

Takže zkusím běžet na tu nejnižší frekvenci a uvidím, co se bude dít. Pokud mám ještě zkusit něco jiného, prosím napiš(te).
Zatím děkuju moc.
Doplnění: mezitím se pokusím upgradovat BIOS na 0413. 19:58 Hotovo.
Paulos (60)|10.1.2011 22:17
Po nějaké době věřím, že nastavení nižší frekvence RAMky skutečně pomohlo, stačilo snížit frekvenci už na 533MHz (efektivní) a systém zatím s tímto novým nastavením ani jednou nespadl. To, co dělá pořád problémy, je grafická karta, která už má namířeno do křemíkového nebe, ačkoliv ji pořád potřebuju. :-D

Děkuju moc za rady!

(Docela rád bych ale věděl, jakým způsobem bych ještě mohl zrychlit moji RAMku; teď jsem s tím výkonem poměrně spokojený, hodilo by se ale trošku víc. Jde použít např. údaje z JEDEC?)
Paulos (60)|19.3.2011 00:19
Pardon, že to tu po tak dlouhé době zas oživuju, ale aspoň se podělím o konečné výsledky bádání.

S těmi paměťmi možná nic nebylo (byly poslány na reklamaci a tam prý po 100 hodinách testů žádná chyba), ale prostě si možná jen nerozuměly s mojí základní deskou. Čili nakonec jsme přistoupili k jejich výměně za Patrioty s podobnými parametry (DDR2 800MHz, 2x2GB v dual channelu)

Počítač teď jede líp, než před tím, a asi tisíckrát líp, než se starými Geil paměťmi. A zatím bez chybičky! :)
Takže původní rada paměti vyměnit (nebo vrátit) byla správná. A zjistil jsem, že právě paměti měly vliv na nepřesvědčivý výkon GK. Teď už mám novou GK se super výkonem bržděným Pentiem 4 :D

Díky johny a DrZelenko za správné rady!