reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gainward potvrzuje specifikace RTX 3090 a 3080, ukázal své modely

31.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Gainward potvrzuje specifikace RTX 3090 a 3080, ukázal své modely
NVIDIA asi nebude mít velkou radost ze společnosti Gainward, které se povedlo zveřejnit informace o svých kartách RTX 3090 a 3080 na vlastních stránkách. My tu máme alespoň potvrzení specifikací. 
Gainward již prezentaci svých čtyř karet pochopitelně stáhl, takže jeho RTX 3090 a 3080 na webu už nenajdeme, ale to vůbec nevadí. Gainward také už v podstatě jen potvrdil to, co už dříve uniklo do světa díky zdrojům serveru Videocardz. O nějakém opomenutí či omylu ze strany této firmy lze pochybovat, neboť bylo zřejmé, že fotky karet a specifikace se po Internetu velice rychle rozšíří a budou mít takový dosah, o kterém by se této firmě mohlo jen zdát, kdyby představení nechala až na konec informačního embarga. 
 
 
Je také dobře vidět, že nový chladič je skutečně pouze výmysl NVIDIE pro její referenční verze karet až AIB partneři se mohou opět zařídit po svém. Na druhou stranu, jak ukazuje Gainward, ti se nechali alespoň inspirovat, neboť tu máme také ventilátor, který bude alespoň část karty či jejího chlazení profukovat skrz. To umožní kratší PCB. A je také jasně vidět, že Gainward si vystačil se dvěma sloty, i když se ukazuje, že jde spíše o 2,5slotové chlazení. 
 
 
 
Gainward nabídne alespoň dvě dvojice nových RTX 3090 a RTX 3080, a to Phoenix s výchozími specifikacemi a mírně přetaktované Phoenix GS.  
 
 
 
Díky těmto screenshotům si tak můžeme ověřit už jednou uvedené specifikace nových karet, čili takty GPU, kapacitu a propustnost pamětí a také konfiguraci přídavného napájení. 
 
 
 
Stále ale nevíme řadu podstatných věcí, jako je výkon karet, a to včetně výkonu v ray tracingu či s využitím DLSS a také jejich ceny. Stejně tak zbývá zjistit, co je pravdy na tom, že přinejmenším GPU GA102 pro tyto karty je tvořeno 7nm procesem. 
 
 
Pak se můžeme podívat ještě na novou ASUS GeForce RTX 3090 ROG STRIX, která má podobně dimenzované chlazení jako karty od Gainwardu, čili se třemi ventilátory a výškou na 2,5 slotů.
 
 
A nakonec tu máme obrázek původem od společnosti ZOTAC, který ukazuje holou kartu GeForce generace Ampere. Dle 12 modulů s paměťmi to bude RTX 3090 a jasně se tu ukazuje to, co bylo zřejmé už dříve. Paměti GDDR6X jsou umístěny velice těsně vedle sebe, díky čemuž se mohlo ušetřit místo na kartě, která ani nevypadá moc velká, ale perspektiva mate. 


reklama