reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Globální teleskop zkusí sledovat největší černou díru v galaxii

7.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Globální teleskop zkusí sledovat největší černou díru v galaxii
Astronomové se pokusí zaměřit na samotné centrum naší galaxie, kde má číhat obří černá díra Sagittarius A*. Využijí k tomu celkem osm observatoří celého světa, které spojí síly v podobě jednoho globálního teleskopu.
Sagittarius A* (Sgr A*) by dle aktuálních informací měla být černá díra s hmotností 4,1 milionů Sluncí, která má velikost asi 50 milionů kilometrů v průměru. Nachází se v souhvězdí Střelce asi 27.400 světelných let. To vše jsou ale údaje, které mohou být později upřesněny. Pokusy o sledování černých děr přitom byly vždy složité, neboť jak známo, ty pohlcují světlo, a tak samy o sobě nejsou vidět až na své projevy, jako je třeba vytvoření gravitační čočky.





Nyní se na Sagittaria A* zaměří celkem osm observatoří posázených po celém světě, které vytvoří jeden velký Event Horizon Telescope. Vévodit jim bude známé zařízení ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Pro spojení osmi teleskopů se využije technika označovaná jako Very Long Baseline Interferometry, díky níž půjde z několika teleskopů vytvořit jeden virtuální, který bude efektivně tak velký, jako je největší vzdálenost mezi jednotlivými zařízeními. Výsledný globální teleskop by měl být schopen přímo zobrazit horizont událostí supermasivní černé díry v centru naší galaxie, takže dle toho dostal i svůj název.

Pokusy s Event Horizon Telescope začnou příští rok v dubnu a astronomové si od nich slibují velké věci, neboť dle Scientific American má být tento teleskop schopen "najít DVD na Měsíci). Rozlišení je tudíž tak detailní, že máme díky němu šanci pozorovat přímo Sgt A*. Krom zařízení ALMA se do projektu zapojí především Greenland Telescope a pak zařízení South Pole Telescope (SPT) a Large Millimeter Telescope, která ještě před dubnem dostanou nové přijímače, aby byla vůbec schopna pracovat na stejných vlnových délkách jako ostatní (tzn. 1,3 mm).

Uvidíme tak až někdy později v příštím roce, co toto globální teleskopové spojení přineslo. Pozorování jsou naplánována již na duben, ale bude pak ještě několik měsíců trvat, než budou data zpracována.

Zdroj: Extremetech
reklama