reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google zformoval samostatnou VR divizi

14.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Google zformoval samostatnou VR divizi
Google to myslí s virtuální a rozšířenou realitou vážně, což nyní ukázalo i zformování zbrusu nové divize, která se tomuto tématu bude věnovat. Budoucí projekty firmy Google budou tedy jistě propracovanější než papírový headset Cardboard VR.
Tento rok můžeme považovat za naprosto zásadní pro trh s virtuální realitou. Dostanou se v něm na trh první běžně dostupné VR headsety, to tedy především Oculus Rift a HTC Vive. Do této doby jsme vždy slyšeli jen sliby, a to již od devadesátých let, kdy pro vytvoření cenově dostupného VR headsetu nebyla technika ještě dostatečně vyspělá. Virtuální realita bude také jedním z hlavních motorů, které budou pohánět trh s výkonnými PC, a je tak velice dobře načasován i nástup nových generací 14nm a 16nm grafických čipů od AMD a NVIDIE. Palmer Luckey, zakladatel firmy Oculus, k tomu nedávno řekl, že společnosti AMD i NVIDIA si jsou dobře vědomy, že VR headsety budou potřebovat daleko lepší hardware, než jaký má dnes běžný uživatel hrající hry ve svém počítači. Bude tedy poptávka po nových CPU a GPU, jejichž výkon bude za hranicemi toho, co je dnes možné koupit. VR má tedy zákazníkům poskytnout konečně pádný důvod pro upgrade jejich PC, na něž řada z nich mnoho let nesáhla.

Toho všeho si všímá také firma Google, která zřizuje novou VR divizi, již povede Clay Bavor, dosavadní viceprezident produktového managementu, který měl na starosti Google Apps (Gmail, Drive, Docs, atd.). Dostal tak novou oficiální pozici jako viceprezident divize Virtual Reality, k níž má ostatně blízko, protože vedle Apps měl na starosti i Cardboard.





Google však do této doby nevytvořil pouze papírový VR headset Cardboard, který potřebuje krom magnetů a suchého zipu jen dvě čočky, skrz něž budeme sledovat displej vhodného chytrého telefonu. Zapomenout nemůžeme na projekt Magic Leap, který se týká rozšířené reality, do nějž Google již v roce 2014 investoval přes půl miliardy dolarů. Nicméně virtuální realita už klepe na dveře, což se o té rozšířené nedá říci. A je to logické, neboť zatímco virtuální realita si tvoří zcela vlastní svět bez ohledu na ten reálný, rozšířená právě s tím reálným musí počítat, neboť do něj zasazuje počítačem tvořené objekty. Kvůli tomu jde o mnohem složitější zařízení, u nějž se také počítá s tím, že nebude mít k dispozici silné PC, ale vystačí si pouze s vlastními prostředky.





Google Cardboard je přinejmenším vhodný nástroj pro to, abychom si vůbec mohli udělat obrázek o tom, co od virtuální reality čekat. Moderní telefony s rozlišením Full HD či vyšším dokáží zprostředkovat dostatečně kvalitní obraz a pro Android již existuje dostatek aplikací, jež můžeme využít. Nově mezi ně patří i upravená aplikace YouTube.

Zatím ale nevíme, co přesně bude nově zformovaná divize Googlu v nejbližší době dělat. To se možná dozvíme na příští konferenci Google I/O, jež proběhne v Mountain View jako třídenní událost od 18. do 20. května. Třeba nám Google ale něco bližší prozradí i dříve. V zákulisí se mluví o vývoji VR headsetu, který by mohl být buď konkurencí pro Rift či Vive nebo pro telefony jako Samsung Gear, což by tak logicky byl headset především pro modely Nexus.

Zdroj: KitGuru
reklama