reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google získal Motorola Mobility, co bude dál?

23.5.2012, Jan Vítek, aktualita
Google získal Motorola Mobility, co bude dál?
Na začátku tohoto roku společnosti Intel a Motorola Mobility oznámily, že budou spolupracovat na vývoji nových mobilů, ovšem nyní do hry vstupuje společnost Google. Ta již před 9 měsíci projevila zájem o zařazení Motorola Mobility pod svá...
Na začátku tohoto roku společnosti Intel a Motorola Mobility oznámily, že budou spolupracovat na vývoji nových mobilů, ovšem nyní do hry vstupuje společnost Google. Ta již před 9 měsíci projevila zájem o zařazení Motorola Mobility pod svá křídla, což nyní povolily Spojené státy, EU i Čína. Google za Motorola Mobility zaplatí 12,5 miliardy dolarů.





Otázkou je, co teď bude dál a jak Google využije zkušenosti Motorola Mobility s výrobou mobilního hardware a vlastní produkty v podobě Android, Chrome OS či Google TV. Navenek jsou slibovány jen malé změny, tedy až na to, že dřívější prezident Googlu v Americe Dennis Woodside nahradí CEO Motoroly Sanjaye Jha. Google také už ubezpečil své partnery (Samsung, HTC, atd.), že Motorola nedostane přednost co se týče nových verzí OS Android a jiných produktů. Čína také mezi své podmínky schválení akvizice dala to, že Google alespoň po dalších pět let bude šířit Android jako bezplatný systém.

Pro Google je důležité vlastnit Motorola Mobility už jen kvůli silnému portfoliu 24500 patentů týkajících se mobilních zařízení, což lépe ochrání jeho produkty. Sám v tiskové zprávy o akvizici uvedl pouze obecné a nic neříkající informace o zvýšení soutěživosti v mobilním sektoru pomocí posílení ekosystému Androidu. Tento důvod pro akvizici posilují fámy o tom, že se v Motorola Mobility chystá masivní propouštění zaměstnanců.

Druhou možností je, že se Google chystá na výrobu vlastních produktů pro Android, Chrome OS a Google TV, s nimiž by mohl zaútočit i na silnou pozici firmy Apple, ovšem ta je jednotná, zatímco svět Androidu naopak velmi roztříštěný. Uvidíme tedy až časem, co z tohoto spojení nakonec vznikne.

Zdroj: Extremetech
reklama