reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hadean Lands: textovky nevymřely

22.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Hadean Lands: textovky nevymřely
Pokud ještě pamatujete hry od společností jako Adventure Int., Acornsoft nebo Legend Ent., pak dobře víte i to, jak vypadají textové adventury. Ty jsou ale tvořeny i dnes a jedním z příkladů jsou Hadean Lands, které se ale přesto jisté modernizaci nevyhnuly.
Textové adventury té doby, čili v 70. a 80. letech, éře 8bitových počítačů, přesně odpovídaly svému označení. Šlo o hry bez grafiky běžící v textovém režimu, kde musela pracovat naše fantazie a také bylo třeba pomocí klávesnice zadávat příkazy herní postavě. Museli jsme tak nejen vědět, co chceme ve hře dále dělat, ale také uhodnout, jakým příkazem toho docílit. Pro tyto hry se vžilo označení IF - Interactive Fiction a šlo nejen o adventury, ale také o RPG nebo prosté gamebooky (elektronická verze knih, v nichž si můžeme vybrat, co má postava dále dělat).





Hadean Lands navazují na tuto éru a nyní si tento titul můžeme pořídit i na Steamu pro hraní na systémech s OS Windows, a to za 12 eur. Zahrajeme si v ní nezkušeného alchymistu, který ztroskotal ve vesmírné lodi na neznámé planetě bez dýchatelné atmosféry a jde mu o jediné, přežít. Budeme tak kombinovat různé substance a ingredience, řešit hádanky a učit se.

Hru má na svědomí Andrew Plotkin, který ji postavil na otevřené platformě Inform 7, která je určena právě pro hry typu IF. Princip je tak stejný jako před desítkami let. Hra nám nabídne popis místnosti a situace, v níž se postava nachází, co vidí a může třeba sebrat nebo s čím může manipulovat. Pak už je na nás, abychom vhodným textovým příkazem zvolili, co bude dál. Následující nápověda nám dá asi dostatečný přehled o způsobu ovládání. Hra nám ale dá k dispozici alespoň mapu prostředí, díky čemuž se můžeme lépe orientovat.





Hra je na Steamu pro PC teprve od pondělí, ale už sbírá samá kladná hodnocení. Však už ji dobře vyzkoušeli uživatelů počítačů Apple, takže pokud se vám stýská po starých hrách, kde grafická stránka nehrála velkou (nebo jako zde vůbec žádnou) roli, zde je příležitost.

A ještě něco, vedle samotné hry za 12 eur si můžeme koupit také DLC Solo Adventurer Pledge Certificate za 32 eur. Jde ale jen o malý vtípek autora, ale i o možnost více ocenit jeho práci. Vše, co totiž dostaneme, je certifikát pro vytisknutí, který říká, že hru vyřešíme sami a bez pomoci jiných hráčů nebo návodu.

Zdroj: Hadean Lands
reklama