reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDD ještě nekončí: co mají za sebou a před sebou?

16.6.2015, Jan Vítek, článek
HDD ještě nekončí: co mají za sebou a před sebou?
Pevné disky dnes bojují o své místo na výsluní především s SSD, ale nezdá se, že by měly v dohledné době podlehnout. Mají za sebou dlouhý vývoj a před sebou zase slibnou budoucnost a tomu všemu se bude věnovat dnešní článek.

Seagate Technology


V roce 1978 byla založena společnost Shugart Technology pojmenovaná po jednom ze zakladatelů jímž byl Al Shugart. Ten byl tedy evidentně nejdůležitější osobou ve firmě a přizval k sobě ještě čtyři společníky (Tom Mitchell, Doug Mahon, Finis Conner a Syed Iftikar). Za založením této firmy stojí také Finis Conner, tedy spoluzakladatel dalšího známého výrobce pevných disků, jenž je ale dnes již 15 let součástí historie. Conner totiž přišel za Shugartem s nápadem vytvořit společnost, která by začala vyrábět 5,25" disky, jež tehdy na trhu ještě nebyly. Správně totiž vycítil, že v nich je velký potenciál.





Shugart tak vyvinul světově první 5,25" pevný disk, již zmíněný 5MB model ST-506, jenž přišel na trh v pravý čas, tedy těsně před představením prvních osobních počítačů IBM. Al Shugart ale předtím založil ještě jednu společnost, a to Shugart Associates patřící Xeroxu, takže aby se vyhnul potížím, svou firmu přejmenoval na Seagate Technology.

Firmě Seagate se podařilo stát se hlavním dodavatelem pevných disků pro IBM XT, což ji katapultovalo do předních míst mezi výrobci pevných disků, takže už v prvním roce prodejů těchto počítačů se Seagat u začalo dařit a IBM od něj odkupoval 60 % produkce. I díky tomu v té době Seagate držel celých 45 % podílu na trhu s malými disky a měl před sebou světlou budoucnost.




jeden z prvních modelů Seagate Barracuda


Seagate dále rostl i díky akvizicím konkurenčních firem. Například v roce 1989 koupil firmu Control Data Corporation (CDC) a držel si 43% podíl na trhu. Seagate zde kombinoval svou převahu na trhu a schopnost levně vyrábět disky s pokročilými technologiemi, které získal právě akvizicemi. Na začátku devadesátých let tak Seagate mohl představit první 7200otáčkové disky na světě, řadu Barracuda. Nové technologie ale získával také spoluprací s jinými společnostmi. Od firmy Corning v roce 1993 dostal k dispozici zbrusu nový materiál pro výrobu sklokeramických ploten.

V roce 1993 tak mohl Seagate oznámit, že za dobu své existence dodal na trh již 50 milionů pevných disků a vstoupil na new yorskou burzu. O tři roky později přišla velká svatba s tehdy již trošku dýchavičným Conner Peripherals a ze Seagate se stal světově největší výrobce pevných disků. Al Shugart, který byl od roku 1991 po přestávce opět prezidentem společnosti, v roce 1998 rezignoval na svou pozici, ale stačil ještě připravit podnik Seagate Research, který začal zkoumat budoucí technologie a vyrábět prototypy. Zde vznikl třeba pevný disk pro první konzoli MS Xbox a pravděpodobně také 1" disky pro první iPody.




Seagate Jo-Jo Drive - externí 1" pevný disk


Ještě do konce roku 1999 Seagate stihl dodat na trh celkově již 250 milionů disků a pokračoval s produkcí malinkých 1" disků pro kamery, fotoaparáty a přehrávače. Jejich život však nebyl dlouhý, neboť je brzy nahradily vhodnější elektronické paměti Flash. Nicméně v roce 2008 už firma dosáhla magické mety jedné miliardy vyrobených disků, za což se zasloužila také vzrůstající obliba notebooků, a tedy i potřeba 2,5" mobilních disků. Zajímavé (ale ne překvapivé) je to, že firmě trvalo 17 let, než vyrobila 100 milionů disků, za dalších 15 let vyrobila zbývajících 900 milionů a už v prvním kvartálu 2013 ohlásila 2 miliardy vyrobených disků.

V poslední velké akvizici v roce 2011 získal Seagate harddiskovou divizi Samsungu, čímž si opět posílil svou pozici na trhu jako jeden ze tří zbývajících výrobců disků. V budoucnu chce i nadále vyrábět především pevné disky či hybridní SSHD a doufá, že s využitím nových technologií se mu podaří dále zvyšovat kapacitu pevných disků s výhledem na až 60TB modely. Není těžké uhodnout, že spoléhá na technologi HAMR, jíž se budeme věnovat v závěrečné kapitole.


Aktuální nabídka firmy


Seagate podobně jako WD, které už nepoužívá značku Caviar, zapomněl na značku Barracuda a v nynějších materiálech ji téměř nezmiňuje. To ale neznamená, že značky Caviar či Barracuda nenajdeme v obchodech či jinde, přeci jen tu je jistá setrvačnost. Co se ale týče pevných disků pro desktopy, ty Seagate rozděluje pouze na Desktopové SSHD, HDD a NAS HDD. Desktop HDD mají v datasheetu už jen modelové označení a také poznámku, že jde o "bývalé Barracudy".





Co se týče SSHD, jde o pevné disky kombinované s pamětí Flash, která zde slouží vedle DRAM cache jako další úroveň vyrovnávací paměti. Jsou tak v ní uložena nejčastěji či aktuálně využívaná data, ovšem této paměti je tu bez ohledu na celkovou kapacitu disku pouze 8 GB. I tak má být ale nárůst výkonu značný, především při použití SSHD jako systémového disku. Kapacita těchto SSHD dosahuje maximálně 4 TB.

Desktop HDD, čili dříve desktopové disky Barracuda, už jsou klasické pevné disky s kapacitou do 4 TB, otáčkam 7200 RPM, 64MB DRAM cache a rozhraním SATA 6 Gbps. A nakonec tu jsou NAS HDD, opět s kapacitou do 4 TB, přičemž tyto disky jsou jako obvykle určeny pro nepřetržitý provoz a měly by lépe snášet vibrace, což se hodí pro použití v diskových polích, kde pracuje a vibruje více disků těsně vedle sebe.

Vedle desktopových disků ale Seagate nabízí i speciální modely pro počítače Apple Mac, což jsou ovšem externí modely, a pokud chcete disk od Seagate s vyšší kapacitou než 4 TB, musíte se už poohlédnout mezi podnikovými modely, čili Seagate Enterprise, které nabízí až 6 TB. Ovšem v tomto případě už je cena za terabajt dvojnásobná.
reklama