reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Vědcům z laboratoře společnosti Hewlett-Packard v Palo Alto ve státě Kalifornie se povedl zcela revoluční počin. Vyrobili totiž funkční prototyp memristoru. Memory resistor, tedy paměťový rezistor, je čtvrtou základní pasivní elektronickou...
borg_ | 5.5.200816:08
Už aby to tu bylo ^­-^
Odpovědět0  0
Xingular (7) | 3.5.20080:51
"Memristor mění odpor podle napětí, kterým na něj bylo působeno a doby tohoto působení­" ­- Můžu se zaptat, jak jste dospěli k tomuto závěru? Když se podívám do prohlášení pana Williamse, jednoho z výzkumníků, který se podílel na vývoji memristoru, tak čtu, že odpor se mění podle množtví náboje, který jím protekl. K tomu samému závěru dojdu, když se podívám na matematickou interpretaci memristoru. A tím se dostávam k místu, kde jste asi udělali chybu. Coulomb je definovám jako náboj přenesený proudem 1 Ampéru za 1 sekundu. Proto, pakliže chcete vyjádřit náboj jinou jednotkou, předpokládám, že jste měli na mysli právě proud a čas, měla by věta znít ­"Memristor mění odpor podle proudu, který jím protéká a doby jeho protékání"
Odpovědět0  0
Pyta | 10.5.200816:48
Nebudu tu rozebírat, jak zbytečná poznámka to byla. Vzpomeňte si na střední školu, kde jsme se učili o Ohmově zákoně, který říká, že napětí a proud jsou přímo úměrné a konstantou úmernosti je odpor. I když v tomto případě se odpor mění, to vůbec v ničem nevadí, protože i tak se dá vyjádřit závislost proudu na napětí, tudíž i změna vlastností memristoru závisí na napětí ­(přes závislost na proudu­).
Odpovědět0  0
Xingular (7) | 13.5.200820:42
Ale v tom případě nevíte, jak Ohmův zákon vypadá. Když už to chcete vyjádřit pomocí napětí, tak samotné napětí vám k tomu nestačí. Ani čas. Potom musíte vyjádřit náboj jako Q=­(U­/R­)*t. Za prvé. Takhle to ve článku opravdu napsané není, takže chyba tam je, ať se vám to líbí nebo ne. Za druhé. Proč to takhle vůbec vyjadřovat? Nevím, do jaké míry se memristor chová jako lineární součástka. Potom by se Ohmův zákon musel použít pouze pro okamžité hodnoty... Jde to a vyjádření přes napětí se samozřejmě bude používat, protože v obvodu budu pravděpodobně nastavovat napětí napěťovým děličem a dobu průchodu přes tranzistor a kondenzátor. Ale to nic nemění na tom, že tady je to napsaný špatně ­- neúplně. Je tam řeč POUZE o napětí a čase. Nic už o odporu...
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 14.5.20080:11
“A memristor is essentially a resistor with memory,” explains Stan Williams of HP Labs in Palo Alto, California, who reports the memristor­'s creation in this week­'s Nature. “The actual resistance of the memristor changes depending on the amount of voltage and the time for which that voltage has been applied to the device.”

Z tohoto jsem vycházel. V citaci je napětí, žádný náboj. Myslím, že to je stejně v pořádku ­- přece jen náboj je proud za čas, neboli napětí lomeno odporem za čas, o čase se mluví, o napětí se mluví, odpor se mění, ale není řečeno jak, jestli až po působení či ne, koneckonců nám to může být jedno, důležité je, že se to změní na nějaký stav a to při působení právě toho či toho napětí ­(a ty stavy nám stačí dva­)...a vlastně ten náboj je tam vyjádřen právě pomocí napětí a času.
Odpovědět0  0
Maddrake (1) | 2.5.200818:09
Je super vidět že výzkum někam spěje, jen tak dále HP a ostatní firmy protože pokrok by si zasloužily i procesory a chtěl bych vydět i pořádný holomonitory, a změna lidskeho rozhraní taky neni k zahození :­-­)­)
Odpovědět0  0
misil (5) | 2.5.200813:41
ze by o mesic zpozdeny april?
Odpovědět0  0
P.Růžička | 2.5.200814:12
4 základní pasivní součástka?? Tak to asi těžko. Co takhle zařadit diodu jako pátou? Nebo kondenzátor s dielektrikem z čokolády jako šestou?
Odpovědět0  0
Imperialista.z.wolstrítu | 2.5.200813:39
Od 386ky v chráněném režimu, se operační paměť na konvenční, rozšířenou už nedělí.
Odpovědět0  0
Burney (50) | 2.5.200810:28
Pokud to vážně bude fungovat a podle toho článku by to nemuselo být ani moc drahé, tak skvělé. Konečně by se odstranila brzda v podobě HDD a navíc ­- stejně jako zastaralé rozdělení paměti z DOSu ­(konvenční, High, EMS, XMS­) by zmizelo rozdělení RAM­-HDD ... prostě by byla jedna paměť. žádné swapování, načítání do RAM... prostě NÁÁÁÁDHERA
Odpovědět0  0
imro421 (3) | 1.5.200818:42
výborný kror od HP a úžasný krok pre ľudstvo.Nájde
si široké uplatnenie v celom spektre IT a dúfam,že
aj v zdravotníctve a ostatných oblastiach.Bravo HP.
Odpovědět0  0
cestin | 1.5.200816:53
se to objeví na trhu také ­"nevýdaně­" brzo.
Odpovědět0  0
PFhawk (15) | 1.5.200813:01
ovsem jak jiz napsal mech13 je otazkou, kdy dojde k realne aplikaci. muzeme doufat, ze to bude do nekolika malo let.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 1.5.200812:57
ted uz jen ta podstatna otazka: kdy se to muze objevit u koncovych zakazniku? 5­-10 let? nebo se jedna o takovy prevrat, do ktereho se vyplati nalit takovy prachy, aby se to objevilo mnohem driv?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.