reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

High-Speed Data Link (HSDL) od OCZ, rozhraní (nejen) pro SSD

30.9.2010, René Pfeifer, aktualita
High-Speed Data Link (HSDL) od OCZ, rozhraní (nejen) pro SSD
Produkty společnosti OCZ Technology včetně jejich solid-state disků dobře známe i z našich obchodů. Tato úložná média, stejně jako pevné disky, používají běžně ke komunikaci rozhraní SATA nebo SAS. Nespokojenost s limity stávajících sběrnic...
Produkty společnosti OCZ Technology včetně jejich solid-state disků dobře známe i z našich obchodů. Tato úložná média, stejně jako pevné disky, používají běžně ke komunikaci rozhraní SATA nebo SAS. Nespokojenost s limity stávajících sběrnic přiměl techniky OCZ k odvážnému kroku. Vyvinuli vlastní rozhraní zvané High-Speed Data Link (HSDL), aby, jak společnost ve své zprávě uvádí, „umožnili technologii SSD využít její plný potenciál“.



Jak známo, současná rozhraní Serial ATA a Serial Attached SCSI umožňují maximální teoretickou propustnost 3 resp. 6 Gbps. Naproti tomu HSDL od OCZ bude nabízet rychlost až 20 Gbps na jeden kanál, s možností využití až čtyř kanálů. Cílem společnosti je rozšíření nové technologie nejen do náročných enterprise aplikací, ale i k výkonnějším systémům jednotlivců.



HSDL bude standard otevřený všem zájemcům o spolupráci. První praktické využití nového rozhraní bude představeno v nové sérii OCZ IBIS, 3,5“ SSD disk, jehož prototypy jsou již k dispozici. Ibis bude prodáván spolu s jedno-portovým PCIe řadičem, přičemž pro náročnejší systémy bude k dispozici řadič se čtyřmi výstupy.

Bližší technické parametry tisková zpráva neuvádí, nicméně několik obrázků k dispozici je. Z nich se dá usuzovat, že HSDL je modifikovaný mini-SAS konektor, který ovšem ve čtyřech párech datových linek v jednom kabelu komunikuje přímo signály PCIe (nikoli datové toky SATA nebo SAS). Rozšířený 4portový PCIe řadič by pak měl přinést jednoduché a výkonné zapojení SSD disků do polí RAID.




Zdroj: TZ OCZ
reklama