reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honda Neuv, autonomní elektromobil s emocemi

8.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Honda Neuv, autonomní elektromobil s emocemi
Na veletrhu CES 2017 chce japonská automobilka Honda prezentovat nový elektromobil Neuv se systémem umělé inteligence. Díky tomuto systému by vozidlo mělo projevovat emoce i neuvíznout v zácpě.
Automobily a elektronika se stále více prolínají, ať už se bavíme o běžných jízdních asistentech nebo autonomním řízení. Honda se chce posunout ještě o něco dál. Její nový koncept Neuv totiž kombinuje několik vývojových větví automobilismu do jednoho vozu. Auto je poháněno na elektřinu, zároveň je autonomní a umí se tedy i samo řídit. Ostatně určením tohoto vozu je zejména dojíždění na kratší vzdálenosti, lépe řečeno dovezení pasažérů na místo určení.


Honda Neuv


To by ale nebylo zdaleka nic výjimečného. Honda Neuv má však rovněž zabudovaný systém umělé inteligence, tzv. emotion engine, vyvinutý ve spolupráci se společností Cocoro SB. V podstatě jde o AI systém, který dokáže simulovat emoce a úplně tak změnit způsob jakým člověk komunikuje s autem. Co to ale přesně znamená v praxi, Honda neuvedla. Vozítko by mělo být součástí tzv. Cooperative Mobility Ecosystem, kdy by kombinace robotiky, umělé inteligence a velkých dat přinese nové možnosti konektivity pro pasažéry i auto samotné, bude zde tedy i možnost spolupráce mezi vozidly, což může např. minimalizovat dopravní zácpy. Veletrh CES 2017 bude zahájen 5. ledna 2017.

Zdroj: hondanews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama