reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HotRod Henry Supercharged: 3D tiskárna z Kickstarteru pro umělce

20.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
HotRod Henry Supercharged: 3D tiskárna z Kickstarteru pro umělce
Na Kickstarteru se objevila kampaň na 3D tiskárnu pro umělce. Jejími hlavními přednostmi jsou rychlost, přesnost a výběr z velkého množství materiálů, které se dají pro výrobu 3D tištěného předmětu použít.
3D tisk nemusí znamenat vždy jen výrobu součástek či speciálních nástrojů, tato technologie se dá díky své flexibilitě skvěle použít jako prostředek uměleckého vyjádření. S touto myšlenkou přišla společnost Aye Aye Labs, která se na Kickstarteru snaží nasbírat dost finančních příspěvků na svou speciální 3D tiskárnu. Ta slibuje, že se každý může stát umělcem ve 3D tisku. Pro přispěvatele na projekt společnost připravila i taková lákadla, jako je 3D tištěná socha zákazníka v životní velikosti.

Vlastnosti 3D tiskárny HotRod Henry Supercharged by se podle výrobce daly shrnout do slov rychlá, přesná a multimateriální. Je určena pro každého, především ale pro umělce, kteří můžou svá díla vyjádřit jiným způsobem než jen na papíře - 3D tiskem. 3D tiskárna však dokáže tisknout podle návrhu téměř cokoliv, není tedy dané, že ten, kdo si ji pořídí, bude muset tisknout zrovna sochy.

HotRod Henry Supercharged se chlubí především velmi širokým spektrem materiálů, z nichž je schopná tisknout. Společnost Aye Aye Labs rozdělila materiály do tří skupin: pevné, pružné a kompozity. Na výběr jsou tak termoplasty, polymery vyztužené uhlíkovými vlákny nebo třeba i skleněná vlákna.





3D tiskárna od společnosti Aye Aye Labs tiskne rychlostí 450 mm/s a výrobek se musí vlézt do rozměrů vnitřní části 3D tiskárny, které jsou 350×350×600 mm. Takové rozměry už poskytnou uživateli určitou svobodu při vytváření svých návrhů. 3D tiskárna má také retro design a výrobce slibuje i snadné dotykové ovládání přímo na celokovovém těle zařízení. K 3D tiskárně se bude dodávat i software RealVision, který slouží k ovládání přes počítač, k dispozici bude ve třech módech - základním, pokročilém a expertním. Tento software umožňuje například i náhled ještě nehotového výrobku v rozšířené realitě.

K dispozici bude i menší verze HotRod Henry Supercharged, která se jmenuje HotRod MINI. Ta má mít kompaktnější rozměry jen 220×220×220 mm, všechno ostatní bude stejné. Tento menší model 3D tiskárny je na Kickstarteru k mání za příspěvek nejméně 3 390 euro, což je v přepočtu asi 91 700 korun.

Zajímavé je, že za příspěvek 1 995 euro, což je asi 54 000 korun, přispívající obdrží 3D tištěnou sochu sebe v životní velikosti a pokud zájemce zaplatí ještě o 500 euro víc (asi 13 500 Kč), bude jeho socha dokonce i ručně malovaná. Samotnou 3D tiskárnu HotRod Henry Supercharged výrobce slibuje za příspěvek 5 990 euro, což je celých 162 000 korun. Nejedná se tedy rozhodně o levné řešení pro každého.

Kampani na Kickstarteru zbývá ještě hodně dní do konce, protože končí až 21. července 2016. Zatím se však nenašlo příliš mnoho zájemců, vybralo se totiž jen něco málo přes 200 euro z požadovaných 75 000 euro (asi 2 miliony korun). 3D tiskárnu ani 3D tištěnou sochu v životní velikosti si tedy zatím nikdo nepředplatil.

Zdroj: Kickstarter
reklama