reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP připravuje "elitní" modulární nettopy typu NUC

1.9.2016, Jan Vítek, aktualita
HP připravuje "elitní" modulární nettopy typu NUC
Modularita je v hardwaru koncept, který je dnes populární především díky chytrým telefonům. HP se nyní chce na této vlně také svézt, ale na rozdíl od jiných se chce věnovat oblasti miniaturních počítačů. Připravuje tak SFF počítače značky Elite Slice.
Modularita je také něco, co doprovází osobní počítače už od dob jejich vzniku. Už vůbec první takové počítače si lidé mohli koupit jako modifikovatelnou stavebnici a už tehdy se od tohoto konceptu oddělil Apple, který chtěl naopak tvořit hotová řešení pro masy. Příznivci PC však naopak vždy oceňovali možnost vybrat si vlastní komponenty a ty si poskládat do funkčního celku, i když především v době Pentií či prvních Celeronů to v sobě skrývalo značná rizika, že komponenty si nesednou. Něco podobného, i když ve značně omezené podobě a doufejme bez rizika nekompatibility, si pro nás chystá společnost HP.





HP Elite Slice, volně přeloženo elitní plátky, jsou modulární desktopové počítače formátu SFF (Small Form Factor), jež nejvíce připomínají intelovské NUC. O plátcích zde mluvíme proto, že ona modularita spočívá právě v jednotlivých plátcích, jež tvoří celek. Určeny budou pro firmy, malé kanceláře a domácnosti, přičemž právě díky modularitě půjde zapojit i výkonnější grafiku pro občasné hraní.





Začínáme tedy základnou, což je výchozí podoba HP Elite Slice s rozměry 165 x 165 x 35 mm a hmotností něco málo přes kilogram. Toto zařízení může být vybaveno procesory Intel Core i3-6100T až Intel Core i7-6700T z generace Skylake s TDP 35 W. To je slušně vybavené čtyřjádro s Hyperthreadingem pracující na 2,8 až 3,6 GHz a grafikou Intel HD Graphics 530 (24 EU). Pak tu je až 32 GB paměti DDR4-2133 a až 512GB SSD HP Turbo Drive G2 (M.2 s NVMe). Už tento základ je tak velice slušný a doplněn je o dva USB 3.1 typu C (jeden s posíleným napájením), dva USB 3.1 typu A, DisplayPortem, HDMI a pak tu je gigabitový Ethernet od Intelu a modul s 802.11ac. Dokonce se dočkáme i základního ozvučení pomocí 2W reproduktorku.

Všechny nadstavbové plátky, čili moduly, využívají speciální konektor, který ale pracuje s rozhraním USB. Každý modul se připojí pod hlavní jednotku, k čemuž je třeba počítač nejdříve vypnout, takže o hot-swap nejde. Vyměnitelný je také vrchní kryt počítače, který můžeme nahradit krytem Collaboration Cover, který neslouží ke kolaboraci, ale k telekonferencím. Vytvoří tak z vršku počítače telefon s kapacitními tlačítky. Vedle toho se dočkáme také vrchního krytu pro bezdrátové dobíjení.





Jaké jsou ale hlavní moduly? Máme tu třeba HP Audio Module s kvalitním mikrofonem a reproduktory od Bang & Olufsen, což je dobrý parťák pro Collaboration Cover. Pak tu je modul s VESA držákem a také jeden s DVD mechanikou. HP Elite Slice budou v nabídce výrobce už tento měsíc s cenou od 699 USD. Speciální verze pro konferenční místnosti přijde společně s nimi za pozoruhodných 949 USD, samotný Collaboration Cover bude stát 34 USD, audio modul 109 USD, mechanika přijde na 99 USD a VESA modul už je na 39 USD, však jde také jen o kus plastu. Jedině modul pro bezdrátové nabíjení je chystán pro příští rok a jeho cena je zatím neznámá.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama