reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei představil první desktop MateStation, ale bez svého procesoru

21.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Huawei představil první desktop MateStation, ale bez svého procesoru
Huawei na domácím trhu představil svůj první stolní počítač. Navzdory spekulacím není vybaven ARM procesorem Kunpeng 920, ale vsází na konvenčnější AMD Ryzen. Novinka bude k dispozici zatím jen v Číně.
Po slibném vývoji v minulých letech se Huawei vlivem amerických sankcí dostal do nezáviděníhodné situace. Nedávno se zbavil své značky Honor, která měla především v Evropě velmi silnou pozici. Huawei se ovšem nevzdává a rozšiřuje své portfolio o další produkty. Již delší dobu prodává povedené notebooky pod značkou MateBook a dlouhou dobu se spekuluje o vstupu na trh s desktopy.
 
V létě jsme psali o prvním modelu s interním označením Pangu, který měl využívat procesory Kunpeng 920 od vlastní divize HiSilicon. Stejně jako v případě procesorů Kirin, které se objevují třeba ve smartphonech nebo routerech, jsou i desktopové a serverové Kunpengy založeny na architektuře ARM.
 
 
Navzdory spekulacím ovšem první stolní počítač od Huawei – MateStation B515 – využívá procesory AMD Ryzen. Můžeme předpokládat, že na trhu se v budoucnu objeví další modely či konfigurace, které již využijí nový hardware od HiSiliconu. MateStation B515 není určen pro koncové spotřebitele, ale podnikovou sféru. V Evropě si ovšem můžeme nechat zajít chuť úplně, neboť počítač se bude prodávat výhradně v domovské Číně. Stejný postup zvolil Huawei v minulosti také v případě notebooků, proto lze očekávat, že by se dostupnost mohla v budoucnu rozšířit na další trhy.
 
Zákazníci mohou vybírat mezi 7nm procesory AMD Ryzen 5 4600G a Ryzen 7 4700G s integrovanou grafikou AMD Radeon. Operační paměť DDR4 může mít kapacitu 8 GB nebo 16 GB, zatímco v případě úložiště se nabízí 1TB 3,5" HDD nebo 256GB/512GB M.2 NVMe SSD. Všechny komponenty napájí 300W zdroj.
 
Počítač měří 293 mm na výšku, 93 mm na šířku a 316 mm na délku, hmotnost se potom zastavila na 4,2 kg. Nenápadný tmavý design ozvláštňuje mřížka chlazení pokrývající celou přední plochu. Bezdrátový modul podporuje dvoupásmové Wi-Fi a Bluetooth 5.0, ale nechybí ani široká nabídka konektorů. Na přední straně najdeme USB-C, USB-A a 3,5mm audio jack. Zadní strana ukrývá ještě několik zvukových vstupů/výstupů, HDMI, dva ethernetové porty a pár dalších portů USB-A.
 
 
Předinstalován je operační systém Windows 10, nikoliv tedy linuxová distribuce, jak se původně předpokládalo. Výrobce také přidal pár chytrých vychytávek, jako je funkce Huawei Share pro snadné sdílení souborů mezi PC a smartphonem Huawei. MateStation B515 bude k dispozici jako set, který kromě počítače obsahuje také 23,8" IPS monitor Huawei s rozlišením 1920 x 1080 pixelů, bezdrátovou klávesnici se čtečkou otisků prstů a bezdrátovou myš. Cenu zatím výrobce neoznámil.
 


reklama