reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei představuje mobilní 5nm procesor Kirin 9006C s taktem 3,13 GHz

11.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Huawei představuje mobilní 5nm procesor Kirin 9006C s taktem 3,13 GHz
Americké sankce uvalené na Čínu tuto zemi jen tak nezastaví, ale spíše jen dočasně zpomalí a vybičují k ještě většímu úsilí. Huawei tak nyní představuje procesor Kirin 9006C, na němž je zajímavé zejména to, že je navzdory sankcím vyráběn už 5nm technologií.
Společnost Huawei se stala velkou obětí amerických sankcí uvalených na Čínu. Výrobce telefonů to takřka položilo a vrátilo zpět v čase o několik let. Podobně tak je v Číně problém s výrobou procesorů pomocí moderních výrobních procesů, neboť nemá přístup k výrobním kapacitám nejmodernějších procesů společnosti TSMC nebo Samsungu. Jak se ale zdá, zdejší společnosti dělají nemalé pokroky a zatímco ještě nedávno byly zaseknuté na procesech dávno minulých, SMIC už dokáže vyrábět mobilní procesor Kirin 9000S pomocí 7nm procesu a nyní se objevuje nový mobilní procesor Kirin 9000C, který se na čínské půdě vyrábí dokonce 5nm procesem. A právě schopnost vyrábět procesor tímto procesem je na něm asi to nejzajímavější a ukazuje to, že Čína dohání náskok ostatních zemí.
 
Samotný procesor totiž není výkřikem moderní techniky. Jde o 8jádrový model, který má 4 výkonná jádra Cortex-A77 s frekvencí až 3,13 GHz. Zde připomeňme, že Cortex-A77 jsou jádra představená na konci roku 2019, tedy modely, které mají na hrbu už více než 4 roky. Úsporná jádra jsou pak tvořena čtveřicí jader Cortex-A55. Předpokládá se, že novinka nebude použita jen v notebooku Qingyun L540, ve kterém už byla představena, ale také v nové řadě telefonů Huawei P70.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama