reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei uvedl 12jádrový mobilní procesor pro smartphony, Kirin 9010

19.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Huawei uvedl 12jádrový mobilní procesor pro smartphony, Kirin 9010
Huawei si kvůli americkým sankcím musí obstarávat mobilní procesory jinde, než většina ostatních výrobců. Vyvíjí tak vlastní procesory Kirin, přičemž ten nejnovější, Kirin 9010, je netradiční tím, že má dokonce 12 jader.
Společnost Huawei už nějakou dobu vyvíjí vlastní mobilní procesory Kirin, do kterých je tlačena i tím, že na ni byly uvaleny americké sankce. Ty znamenají zamezení přístupu k tradičním mobilním procesorům i nejlepším výrobním procesům. V nových telefonech Pura 70+ a Pura 70 Ultra se tak objevila nová generace mobilních čipů Huawei Kirin 9010, která je zajímavá tím, že se v této třídě netradičně objevuje ve 12jádrové konfiguraci. Zatímco dnes jsou u Androidů obvyklá 8jádra a Samsung má u nejnovějšího Exynosu 10 jader (Apple je dokonce jen 6jádrový), Huawei šel ještě výše. Otázkou ale je, zda je v mobilním telefonu tak vysoký počet jader vůbec k něčemu.
 
Faktem totiž je, že Kirin 9010 rozhodně nedosahuje vysokých frekvencí, takže možná bude docela dobrý ve vícevláknovém výkonu, určitě ale bude strádat v tom jednovláknovém. Jeho 2 nejvýkonnější jádra mají totiž rozsah frekvencí od 1120 MHz do max. 2300 MHz, což jsou značně low-endové hodnoty (nové telefony se mnohdy pohybují kolem 3 GHz i výše). 6 středních jader má frekvence 335 MHz až 2180 MHz a nakonec tu máme ještě 4 úsporná jádra, jejichž frekvenční rozsah je 335 až 1550 MHz.
 
Procesor je vybaven GPU Maleoon 910, které podporuje např. OpenGL ES 3.2 nebo Vulkan 1.1, jeho frekvence mohou být od 308 do 750 MHz. Podporovány jsou rychlé operační paměti LPDDR5X. Bohužel není známo, jaký proces je použit k výrobě procesoru (spekuluje se o 7nm procesu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama