reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: S 45nm technologií máme dva roky náskok před AMD

4.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel: S 45nm technologií máme dva roky náskok před AMD
Intel do budoucna sází na svou 45nm technologii, ke které má nesporně mnohem blíž než konkurenční AMD. Včera na setkání analytiků v New Yorku firma vyjádřila přesvědčení, že je v této technologii oproti AMD napřed o 18 až 24 měsíců. Není...
Intel do budoucna sází na svou 45nm technologii, ke které má nesporně mnohem blíž než konkurenční AMD. Včera na setkání analytiků v New Yorku firma vyjádřila přesvědčení, že je v této technologii oproti AMD napřed o 18 až 24 měsíců. Není však překvapením, že na takovém shromáždění se Intel snaží posluchače namlsat úspěchy a růžovou budoucností.



Paul Otellini se na akci snažil obecenstvo přesvědčit o hodnotě a vyhlídkách jeho společnosti a zdůrazňoval především rozdíl mezi dnešním Intelem a tím, jak jej uvidíme za tři nebo čtyři roky. Hlavní myšlenkou bylo, že se Intel nehodlá vzdát pozice vedoucí firmy na poli elitních procesorových technologií, kterou si vydobyl za poslední rok a naopak se bude snažit ještě zrychlit. K tomu Intel hodlá zefektivnit návrh a výrobu svých produktů, například tím, že bude po dobu následujícího roku postupně snižovat počet zaměstnanců. S tím již začal před půl rokem, během kterého se celkový počet zaměstnanců snížil z 103.000 na 92.000.

V 45nm technologii klade firma naděje v tom smyslu, že jí umožní vytvořit nové příležitosti na trhu a zajistí růst firmy. Otellini řekl, že Intel pracuje na tom, aby byl schopen dodávat produkty vyrobené 45nm procesem na trh rychleji, než to umožnila kterákoliv předchozí technologie. Za 3/4 roku od uvedení 45nm na trh již má výrobní kapacita těchto procesorů předčit kapacitu 65nm procesorů.

45nm modelů má být od začátku pět – tři dvoujádrové pro mobilní sektor, DP servery a desktopy a dva čtyřjádrové pro DP servery a desktopy. Ty budou představeny především na přelomu let 2007/2008. Otellini se nakonec vytasil s 300mm waferem, na němž se skvělo 2500 45nm procesorů Silverthorne jako příspěvek Intelu pro UMPC a další ultramobilní platformy. K tomu řekl: „Silverthorne je cenově nejvýhodnější procesor od dob 286, ale je asi 100krát rychlejší“.


Zdroj: TG Daily
reklama