reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vydal svá první Xeon SoC

10.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel vydal svá první Xeon SoC
Intel vypustil na trh dvojici procesorů, která jako vůbec první se značkou Xeon patří mezi SoC. Jde tedy o čipy, které by měly obstarat veškerou práci procesoru, grafiky i čipové sady. A k čemu tedy mají sloužit?
Konkrétně jde o procesory Intel Xeon D-1520 a D-1540, které mají v prostředí webového serveru prý poskytnout až 3,4násobný výkon v porovnání s procesorem Intel Atom C2750. Toto srovnání ale poněkud kulhá vzhledem k tomu, že zmíněný Atom patří mezi osmijádrové serverové Avotony a jde o 22nm čipy s TDP 12 nebo 20 W. Nové Xeony jsou ale už vyráběny 14nm technologií a navíc mají spotřebu až 45 W, takže je naprosto jasné, že musí být podstatně výkonnější. Vedle toho ale Intel mluví i o 1,7x výkonu s ohledem na výkon na watt, což je již užitečnější informace a právě to je důsledek především pokročilejšího procesu.





Xeon D-1520 a D-1540 jsou tedy čipy, které jsou určeny pro nasazení v datových a webových serverech sloužících jako můstky mezi koncovými zařízeními zákazníků a tradičními velkými datovými centry. Intel tak předpokládá, že se využijí především v malých webových a hostingových serverech, routerech či zařízeních typu NAS.





První kusy jsou již v produkci a mají společného to, že obsahují dvě 10Gb/s ethernetová rozhraní, dále integrovaná rozhraní PCI Express 3.0 (24 linek), PCI Express 2.0 (8 linek), šest portů SATA 6 Gbps, čtyři USB 3.0, paměťový kontroler pro DDR4 DIMM s kapacitou až 128 GB a až 12 MB L3 cache. Xeon D-1520 má čtyři procesorová jádra (Hyperthreading je efektivně zdvojnásobí) a pracuje na 2,2 GHz. Intel Xeon D-1540 má zase 8 jader, rovněž Hyperthreading a pracovní frekvenci 2 GHz. Oba pak pracují s TDP 45 W.





Procesory se tedy teprve začaly vyrábět, ovšem Intelu se je podařilo udat již pro 50 nových produktů. Míří tak do oblasti trhu, která má dle předpokladů Intelu do roku 2020 vykázat desetinásobný růst. Jde o sítě, Internet věcí, mikroservery a úložná zařízení. Zde bude Intel bojovat především s firmou ARM, která si na rychle rostoucí trh s IoT také brousí zuby a rozhodně pro něj má co nabídnout. A je zajímavé, že Intel se pro tuto část trhu rozhodl využít svou značku Xeon, která je synonymem pro velmi výkonné serverové procesory. Jen tím dokazuje, jak důležitý tento trh je.

Zdroj: Hexus.net
reklama