reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začne testovat domácího robotického lékaře

18.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel začne testovat domácího robotického lékaře
Společnosti Intel Labs China a Meridian Medical Network se dohodly na tom, že začnou s testováním prototypu domácího robotického lékaře, který využívá také známou technologii Intel RealSense (mimo jiné).
Intel RealSense u tohoto robota slouží pro zajištění interakce s člověkem, přičemž ta má být pro něj co nejvíce přirozená, neboť se počítá především s nasazením robota v domácnostech starých lidí. Robot je dále vybaven sadou různých čidel a pohybovým aparátem, což mu zajistí možnost volně se pohybovat po domácnosti, lokalizovat svého majitele pomocí rozpoznávání obrazu, poskytnout první pomoc nebo ji alespoň přivolat. Obě strany, čili společnosti Intel Labs China a Meridian Medical Network budou testovat prototyp robota v kontrolovaném prostředí a hledat cesty k tomu, jak vylepšit jeho schopnosti.





Čínské Intel Labs mají ve své smlouvě také požadavek na výrobu dalších prototypů tohoto robota a dále také referenční řešení pro hardware a software a zajištění technické podpory. Firma Meridian je odpovědná hlavně za sběr a analýzu uživatelských dat, zajištění aplikací a služeb pro uživatele během testování a za zlepšování funkcí na základě zpětné vazby. V budoucnu se má hotový robot postavený na testovaném prototypu dostat do desítek milionů domácností.

Krom technologie Intel RealSense se zde uplatní také procesory Intel Core, platforma Intel Edison a také technologie Intel WebRTC. Tato výbava zajistí, aby robot rozpoznával své okolí i lidský hlas, takže bude moci se svým majitelem mluvit. Při komunikaci mu poslouží také dva displeje. 3D kamera může majitele sledovat a robot se díky ní bude učit, jaké má zvyky a i to mu může pomoci zjistit, že se děje něco neobvyklého. Nebude se ale spoléhat pouze na své možnosti a v případě potřeby přivolá pomoc, a to třeba na základě abnormálních fyziologických parametrů nebo výsledků ostatních čidel snímající okolní vlhkost, teplotu, atd.

Robotičtí lékaři se rovněž stanou součástí Internetu věcí a i díky tomu mohou starší generaci pomoci s použiváním moderní elektroniky. Ve snaze o diagnózu problémů mu tak nebude sloužit jen jeho vlastní hardware a software, ale celá cloudová služba pro zpracování velkých dat (tzv Big Data). Zkrátka budou v domácnostech miliony robotů napojených na centrální servery, což zní jako klišé základ akčního sci-fi dramatu.

Zdroj: TZ Intel
reklama