Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelovo osmijádrové monstrum - V8 v testu

23.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Intelovo osmijádrové monstrum - V8 v testu
Jako Intelovo osmijádrové monstrum označil čínský server sestavu, kterou testoval. Jde o Intelovu odpověď na AMD platformu AMD 4x4-FX. Intel svou platformu označil jako V8. Přes počáteční rozpaky při oznámení možnosti využití víceprocesorových...
Jako Intelovo osmijádrové monstrum označil čínský server sestavu, kterou testoval. Jde o Intelovu odpověď na AMD platformu AMD 4x4-FX. Intel svou platformu označil jako V8. Přes počáteční rozpaky při oznámení možnosti využití víceprocesorových sestav se zdá, že se pomalu, ale jistě dostávají do podvědomí a také si již nachází své místo. Nejdříve se víceprocesorové sestavy zabydlely v serverech, které se následně dostaly i k malým zákazníkům a domácnostem (na podobné téma jsme již psali). Dnes se zdá, že již přichází období pro nástup víceprocesorových stolních PC, jako je Intel V8. Nejedná se v podstatě o nic jiného než použití sériové serverové desky pro dva procesory. Na rozdíl od platformy AMD 4x4-FX by se mohlo zdát, že zde chybí možnost použití více grafických karet. Píši mohlo zdát, neboť grafické karty lze použít i pro PCI-X. Článek se však zaměřil spíše na dosažené výkony srovnávané s klasickým jednoprocesorovým PC. Na dosažené výsledky se můžeme společně podívat.


Uspořádání sestavy se dvěma procesory Intel Xeon, dvěma FSB, dvěma paměťovými kanály, jedním PCI-e x16, jedním PCI-e x4, čtyřmi PCI-e x1 a dalším.


Nastavení dvojice procesorů Intel Xeon 5365.


Vnitřní uspořádání serverového čtyřjádra Intel xeon řady 5300.


Pohled na dva serverové procesory se měděnými chladiči a ventilátory.


Uspořádání DDR2 paměťových čipů spolu s AMB čipem, který dopomáhá k vytvoření FB-DIMM.


Srovnávací testy čtyři jádra vs. osm jader.



Více detailů najdete na stránkách zdroje. Kolik zákazníků Intelova V8 platforma osloví, posuďte sami, rozhodně jsou ale naměřené výsledky zajímavé.

Zdroj: Sohu