reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internetové kalendáře: nová úroveň plánování?

20.1.2014, Radan Tuhý, článek
Internetové kalendáře: nová úroveň plánování?
Cloudové služby mají rostoucí charakter. Je to dáno hlavně stále důležitější pozicí mobilních zařízení s přístupem k internetu. Dnes se podíváme na to, jaké výhody má organizace času s využitím internetových kalendářů a jaké služby jsou nyní nejrozšířenější.
Zřejmě největším konkurentem Googlu v oblasti tohoto typu služeb je Microsoft a jeho Outlook.com. Historicky se jednalo o službu Live, která byla často kritizována pro svou těžkopádnost, pomalost a malé množství funkcí.





Většina negativních vlastností byla nějakým způsobem odstraněna (nebo alespoň vylepšena), takže nyní můžeme internetový kalendář (v rámci Outlook.com) s klidným svědomím zahrnout do našeho seznamu nejpoužívanějších služeb.


Bližší pohled


Služba Kalendář je součástí komplexního balíku služeb, v kterém nalezneme kromě kalendáře email, adresář (nazván Lidé) a cloudové úložiště SkyDrive (to se zřejmě ale bude výhledově jmenovat jinak, vzhledem k nedávnému výsledku soudního sporu).





Po přepnutí do kalendáře se nám zobrazí pohled na celý měsíc, což je vlastně výchozí konfigurací. Dále se můžeme přepnout do zobrazení týdne, dne, případně agendy nebo pouze úkolů.


Sdílení kalendáře


Podobně jako u kalendáře Google lze kalendář v rámci služeb Outlook.com sdílet s dalšími uživateli. K dispozici je o něco málo větší portfolio variant:
  • Zobrazit informace o volném čase
  • Zobrazit informace o volném čase, názvy a místa
  • Zobrazit podrobnosti
  • Zobrazit, upravovat a odstraňovat položky
  • Spoluvlastník

I zde lze kalendář kompletně zveřejnit (získáme unikátní odkaz), s tím, že buď sdílíme jenom status, nebo kompletní detaily.





Zobrazení cizích sdílených kalendářů funguje velmi podobně jako u Google.


Upozorňování a notifikace


Nastavení na možná upozorňování je poměrně běžnou součástí většiny internetových kalendářů tohoto typu, proto se nastavení nebude nijak zásadně lišit v porovnání s předchozím kalendářem od Google, ovšem nenajdeme zde tolik detailů. V principu ovšem dosáhneme velmi podobného výsledku.


Mobilní zařízení


Podpora Outlook.com je velmi dobrá, což je hodně výrazné plus. Kromě (celkem pochopitelné) nativní podpory v mobilních telefonech a zařízeních Microsoft Windows je dispozici nativní podpora v rámci mobilních zařízení s iOS (Apple) - zde najdeme možnost přidat účet Hotmail.




Nativní podpora Outlook.com v systému iOS 7.0.4


A pro Android existuje speciální aplikace, která zajišťuje plnou kompatibilitu. Tato aplikace je vlastně oficiální aplikací od Microsoftu, který se tímto snaží rozšířit uživatelskou základu i mezi zastánce Google Android. Je to logický krok vzhledem k trendu, kterým je aktuálně upřednostňování Androidu (a potažmo i systému iOS od Apple) nad jinými mobilními platformami, zejména Windows Phone 8. Oficiální aplikace proto umožňuje mimo jiné následující funkcionality:
  • podpora "Push" notifikací, synchronizace emailů
  • synchronizace kalendáře a kontaktů
  • možnost synchronizovat a pracovat se složkami
  • výběr z 8 barevných motivů
  • podpora seskupování emailů (konverzací)
  • možnost prohledávání ve všech emailech uložených na serveru
  • synchronizace více účtů Outlook.com naráz

Taková je alespoň teorie. V praxi se na internetu objevuje poměrně velké množství negativních hodnocení na funkčnost aplikace, nehledě na to, že v současné době tato aplikace nepodporuje účty Office 365. Je ale celkem velká šance, že se Microsoft vzhledem k propadu prodejů zařízení s Windows Phone 8 pokusí aplikaci pro Android nějakým způsobem vylepšit.


Synchronizace s operačním systémem Windows 8


Poměrně zásadní výhodou celé služby Outlook.com a potažmo kalendáře je integrace účtu Microsoft přímo v operačním systému Windows, tedy v jeho nejnovější verzi 8. Pomocí tohoto účtu je možné se standardně přihlásit do jakéhokoli počítače (a pamatuje si základní nastavení), přičemž lze jednoduše nastavit synchronizaci prakticky čehokoli v rámci Outlook.com (emaily, kalendář, kontakty, cloudové úložiště SkyDrive).





Kalendář je přímo integrovaný v systému, resp. máme předinstalovanou aplikaci Kalendář pro Metro. To se týká i uživatelů s tablety. V neposlední řadě funguje kalendář s Outlookem i aplikací Pošta (Mail), taktéž pro Metro.


Nevýhody


Nevýhody jsou v tomto případě spíše otázkou osobních preferencí každého uživatele. Z technického pohledu funguje kalendář prakticky všude, a to včetně webového rozhraní (samozřejmostí jsou i další prohlížeče mimo Internet Explorer). Oproti Google je zde trochu vyšší nárok na rychlost a kvalitu internetového připojení. Jinak jsme nějaké zásadní nedostatky nebo nevýhody neobjevili.

Jinak to je s celkovou využívaností služby. Outlook.com nevyužívá tolik lidí, proto se častěji setkáme s tím, že lidé, s kterými bychom si přáli kalendář sdílet, nemají účet Microsoft, případně se jim nechce za tímto účelem využívat.


Plusy



+ Profesionálně řešená služba
+ Docela rychlé webové rozhraní
+ Velká podpora mobilních zařízení
+ Sdílení a možnost kolaborace
+ Synchronizace s desktopem
+ Nejsou potřeba aplikace třetích stran

Minusy



- Menší uživatelská základna
reklama