reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jen jedno procento programátorů umí dle Intelu napsat kódy pro paralelizované čipy

29.11.2007, Pavel Boček, aktualita
Jen jedno procento programátorů umí dle Intelu napsat kódy pro paralelizované čipy
Podle zjištění Intelu jen asi jedno procento všech programátorů umí psát kódy pro paralelizované čipy, nebo si něco takového alespoň vyzkoušeli. Anwar Ghuloum, hlavní inženýr jedné z technologických laboratoří Intelu, v blogu Intelu přesně...
Podle zjištění Intelu jen asi jedno procento všech programátorů umí psát kódy pro paralelizované čipy, nebo si něco takového alespoň vyzkoušeli. Anwar Ghuloum, hlavní inženýr jedné z technologických laboratoří Intelu, v blogu Intelu přesně napsal: „Odhad záleží na tom, koho se ptáte, ale reálný odhad je, že asi jedno procento programátorů má 'nějaké' zkušenosti s paralelizovaným programováním.“ To do budoucna není zrovna přívětivý výhled, neboť jen samotný Intel pomalu pro platformu Nehalem plánuje výrobu pouze dvoujádrových procesorů.



Celkový trend vede jasně k masivní paralelizaci spíše než ke zrychlování sériového zpracování dat, tedy k použití více jader než např. zvyšování frekvence a také k maximálnímu možnému využití alternativních technologií, jako GPGPU (tedy počítání pomocí grafické karty). Všichni zainteresovaní výrobci tak hledají cesty k tomu, jak problém obejít, proto tvoří nejrůznější kompilátory, které kód paralelizují, nicméně to stejně vede k menšímu využití potenciálu hardware oproti tomu, kdyby byl kód psán přímo, nejlépe na nízké úrovni. Více informací na blogu Intelu.

Zdroj: The Inquirer
reklama