reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JWST prošel 17denními finálními funkčními testy, říjnový start stále platí

5.3.2021, Jan Vítek, aktualita
JWST prošel 17denními finálními funkčními testy, říjnový start stále platí
Čím více se blíží říjnový termín startu James Webb Space Telescope (JWST), tím pravděpodobnější je, že už nenastane žádné další zdržení. Nyní navíc přichází dobrá zpráva, a sice potvrzení o dokončení finálních funkčních testů. 
Americký James Webb Space Telescope (JWST) by se tak snad opravdu měl vydat do vesmíru ještě letos, aby astronomům rozšířil obzory a podrobně se podíval na řadu objektů, které mezitím vytvořily už opravdu velice dlouhý seznam. Ostatně při čtení o zajímavých objevech lze velice často narazit na závěrečnou poznámku o tom, že půjde o úkol i pro JWST. 
 
z finálních funkčních testů systémů JWST 
 
Samotný teleskop je přitom už dávno dokončen, takže dnes už probíhají pouze testy, které ale v žádném případě nelze zanedbat, protože vše musí klapnout napoprvé a chyba srovnatelná s tou, která postihla slavný Hubble, by byla fatální. JWST se bude totiž pohybovat daleko v závěsu za Zemí (cca 1,5 milionu kilometrů), kam se k němu s využitím dnešních prostředků nelze dostat. 
 
V průběhu 17 dní testů byly postupně aktivovány všechny elektronické a elektrické komponenty a vyzkoušeny byly jejich funkce i schopnost vzájemně komunikovat. Veškerá elektronická zařízení mají "stranu" A a B, jak se označuje hlavní část a její identická záloha. NASA hlásí, že dle testů je vše v naprostém pořádku, čili z tohoto hlediska je teleskop připraven. 
 
Ihned poté začali technici připravovat další testy známé jako Ground Segment Test, které simulují celý proces od plánování sledovacích operací až po zanesení jejich výsledků do archivů. Čili zde půjde především o ověření toho, že všechny hlavní vědecké přístroje teleskopu se korektně zapnou, nastaví a provedou svou práci, přičemž samotný teleskop bude během testu opravdu napojen přes Deep Space Network, jako by byl opravdu vzdálen milion a půl kilometrů, ovšem s využitím emulovaného rádiového spojení. 
 
Vyzkoušeno bylo také nouzové přepojení na jiné MOC (Mission Operation Center), a to z Baltimoru do Goddardova střediska v Marylandu, což ve skutečnosti snad nebude zapotřebí, ale je dobré být připraven. Bude ale nutné přepínat mezi pozemními stanicemi, které poslouží ke komunikaci s teleskopem, což je samozřejmě nutné vzhledem k tomu, že ten bude vždy v závěsu za Zemí na opačné straně od Slunce (librační bod L2), zatímco Země rotuje. Pravidelně se tak budou střídat stanice NASA v Kalifornii, Madridu a Austrálii, přičemž v případě nutnosti vypomůže i ESA (Německo, Keňa) anebo zařízení NASA v Novém Mexiku. 
 
JWST před startem čeká dle nejnovějších informací pro jistotu ještě jedno zkušební rozevření slunečních štítů a také rozložení hlavního zrcadla, takže testy ani zdaleka nekončí. 
 
Zdroj: NASA


reklama