reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K čemu všemu lze využít NAS

3.12.2012, Radan Tuhý, článek
K čemu všemu lze využít NAS
Mít doma vlastní NAS je prvním krokem k vlastnímu datovému cloudu. Zařízení toho ale dokáže mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát. Využijte svůj NAS naplno, můžete tím ušetřit za některé další internetové služby.
Kapitoly článku:
  1. K čemu všemu lze využít NAS
  2. Jednotlivé funkce a služby

Webový server (více v samostatném článku)


Vlastní webový server je pravděpodobně jednou z nejuniverzálnějších metod, jak sdílet data se svým okolím. Nemusí se ovšem jednat pouze o data – velká část produktového portfolia nabízí možnost spustit (a provozovat) vlastní webový server přímo v rámci systému, který na NASu běží. Zde se ovšem začnou projevovat určitá omezení v podobě výkonu, který je schopno zařízení NAS poskytnout. Obecně platí, že lepší technické parametry budou v praxi znamenat lepší výkon (a tedy také rychlejší zpracování např. při použití nějakého skriptovacího jazyka, typicky PHP, případně databáze), ale nelze očekávat kdovíjaký výkon. Na provoz jednoduché internetové stránky to ovšem postačí, přičemž odpadne nutnost platit hosting jako webovou službu, nehledě na to, že jsme schopni k datům přistupovat velmi operativně a rychle.

Tímto způsobem je možné vytvořit například galerii fotografií, případně celou řadu jiných internetových aplikací osobního charakteru (kde se předpokládá nižší zátěž, a to nejen z pohledu výkonu, ale také z pohledu rychlosti internetového připojení). Z praxe plyne, že způsob sdílení dat (PDF soubory, fotografie a podobně) je jednodušší právě formou internetového odkazu, na který příjemce klikne a data si stáhne. Jenom je potřeba mít na paměti, že data sdílená tímto způsobem jsou přístupná veřejně (pokud neaplikujeme některá omezení v podobě např. filtrování IP adres, šifrování dat, přístup pomocí hesel, a podobně) a pokud někam odkaz pronikne, může z toho být v lepším případě nepříjemně vytížená linka a zařízení celkově.

NAS od výrobce QNAP v sobě například integruje vlastní webový i MySQL server, navíc s možností využít tzv. Virtual Host, tedy schopnost serveru hostovat více samostatných internetových stránek (domén). Nejsme tak omezeni např. jenom jednou databází a jednou doménou, ale získáme tak vlastní domácí multihosting zcela zdarma.






FTP server


O něco praktičtější formou přenosu dat je právě FTP (z anglického File Transfer Protocol), který byl přímo za tímto účelem vyvinut. Bezpečnost této formy sdílení (resp. sdílení dat na internetu všeobecně) by vydala na samostatný článek, proto jenom pro úplnost doplníme, že je potřeba mít na paměti potřebu alespoň základní formy zabezpečení, která bude odpovídat charakteru sdílených dat.

Konfigurace FTP serveru je obvykle rychlá a jednoduchá, následně pak získáme přístup ke sdíleným datům prakticky z jakéhokoli počítače v internetu (za předpokladu, že na routeru pro NAS povolíme odpovídající porty, typicky port 21, případně také v kombinaci s portem 20 pro přenos dat v aktivním režimu). Pro připojení datového úložiště napřímo z internetu (bez použití VPN) se může velmi často jednat o jedinou možnost (pokud nepočítáme protokol HTTP), jelikož porty využívané pro sdílení dat prostřednictvím SMB protokolu (typicky 139 a 445) naprostá většina internetových poskytovatelů z bezpečnostních důvodů celkem logicky blokuje.

Můžeme se také rozhodnout využívat FTP přenos pouze v rámci naší lokální sítě, což je určitě bezpečnější formou, záleží na našich požadavcích a charakteru dat. Pro lokální sdílení dat je ovšem pohodlnější využít spíše SMB nebo NFS.


Tiskový (print) server


Pokud vlastníme NAS, můžeme si ve většině případů vytvořit vlastní tiskový server. To se hodí za předpokladu, že máme tiskárnu vybavenou rozhraním USB (NAS s LPT pravděpodobně nepořídíme) a přáli bychom si mít ji neustále k dispozici pro všechny uživatele domácí sítě. Tím vlastně doplníme chybějící síťový modul (přítomen u síťových tiskáren) a pak si již na všech zařízeních, na kterých je to potřeba, tiskárnu běžným způsobem nainstalujeme.

Tento způsob je (podobně jako vzdálený přístup k datům) vhodný, pokud nechceme tiskárnu sdílet na počítači – pokud bychom pak počítač vypnuli, tiskárna nebude tisknout. NAS bude běžet tak či tak a my pak můžeme například tisknout dokumenty i z tabletu bez nutnosti pouštět počítač, nebo operovat s Flash disky.






Zálohování (backup server)


Jelikož máme NAS obvykle jako doplněk k dalším počítačům, dá se uvažovat o NASu jako zálohovacímu médiu. Tato funkce je relativně bezpečná za použití alespoň zrcadlení disků v poli (RAID 1), ale všeobecně bychom mohli říct, že je lepší mít zálohu na jednom pevném disku, než žádnou zálohu nemít. Přesný postup je podrobně popsán v již zmíněném článku Zálohování pro začátečníky, aneb jak na NAS.


Download server


Oblíbenou funkcí NASů je server pro stahování dat. Je to jednoduché – potřebujeme stáhnout velký objem dat, což může trvat i třeba několik hodin. Než nechávat puštěný počítač, zadáme stahování (typicky odkazy na soubory) do speciálního rozhraní a jejich stahování je obvykle okamžitě zahájeno. My můžeme vypnout počítač – data jsou ukládána přímo v rámci úložiště NASu a po jejich stažení je většinou umožněno případné archivy rovnou dekomprimovat.

Kromě běžných souborů bývají stahovací nástroje vybaveny i možností vložit přihlašovací údaje k placeným službám, jako např. Rapidshare, Hotfile a podobně. Některé NASy nabídnou i podporu BitTorrentu. Vybere si tedy snad naprostá většina uživatelů.

Příklad z praxe – zařízení QNAP obsahují tzv. Download Station. Pomocí této aplikace získáme podporu pro BitTorent, privátní trackery, eMule, NZB (ze serverů Usenet), Magnet link, no a samozřejmě také protokoly HTTP, FTP a RSS. K dispozici je také utilita s názvem QGet, kterou využijeme v případě vzdáleného stahování dat.






Podpora IP kamer


Ačkoli to může působit přehnaně, mít možnost sledovat co se děje u nás doba v naší nepřítomnosti bývá zajímavé - ocení to zejména majitelé čtyřnohých miláčků. V neposlední řadě získáme možnost nahrávat a monitorovat obytné prostory pro případ nějakého násilného vniknutí (eventuálně jakýmkoli dalším zakázaným aktivitám).

Technicky je stanice vybavena speciálním softwarem, který mimo jiné dokáže fungovat v režimu detekce pohybu (tedy pokud touto funkcionalitou není vybavena samotná kamera) a se speciálním softwarem pro mobilní zařízení (od daného výrobce, pokud nabízí) se k obrazu z domova dostaneme víceméně odkudkoli. Nahrávání videa (resp. ukládání dat) pak opět probíhá přímo na NAS s možností následného přehrávání či dalšího zpracování.






Multimediální server


Spolu s rostoucí složitostí (resp. vybaveností) NASu přibývají také multimediální funkce. Toto jsou již ale v naprosté většině případů individuální aplikace vyvinuté přímo výrobci daných síťových úložišť a konkrétní podoba se tedy může lišit. Pro konkrétní vlastnosti a možnosti konkrétních modelů pro vás máme recenze a testy jednotlivých modelů, jak se k nám postupně dostávaly do redakce.

Jako příklad můžeme uvést výrobce QNAP a jeho MusicStation, PhotoStation, nebo třeba VideoStation. U výrobce Synology je to podobné, nabízí např. AudioStation, iTunes Server, Photo Station, Video Station, nebo také Logitech Media Server a Plex Media Server.


Poštovní server, firewall a další


Některá pokročilejší zařízení NAS v sobě také integrují poštovní server, a to obvykle dokonce s podporou protokolů IMAP a SSL/TLS. Po správném nastavení bude fungovat v naší interní síti, pro přistup k takto vytvořenému poštovnímu serveru z jiného místa mimo lokální síť bude potřeba některých dalších funkcionalit (typicky VPN).

Výjimkou není ani firewall s možností blokování konkrétních IP adres, případně specifických rozsahů.


Mobilní aplikace


Posledním společným jmenovatelem, který v dnešním pojednání zmíníme, jsou mobilní aplikace. Jak jsme již lehce nakousli v předchozích částech, výrobci NASů (konkrétně můžeme uvést např. Synology nebo QNAP) své produktové řady doplňují o mobilní aplikace a nástroje pro správu. Díky nim jsme schopni provést prakticky jakoukoli konfiguraci jak z domova, tak vzdáleně, případně pomocí těchto aplikací přistupovat k multimediálnímu obsahu a přímo z mobilních zařízení tento obsah i přehrávat (a to bez ohledu na to, jestli jsme či nejsme doma).

Zde je potřeba brát lehce ohled na možnosti mobilního připojení k internetu – video v rozlišení FullHD s největší pravděpodobností přes GPRS/EDGE v reálném čase nepřehrajeme, na druhou stranu se slušným signálem a existencí připojení 3G (nebo rovnou HSDPA) si můžeme přehrávat hudbu, což může v praxi nahradit cloudové služby, jako např. Google Music. Výhodou je vysoká datová kapacita – jsme omezeni pouze velikostí diskového prostoru.

Totéž platí i např. o fotografiích, pro které může být přímo zabudovaná aplikační podpora, v takovém případě nemusíme za účelem existence vlastního fotoalba složitě instalovat a konfigurovat PHP aplikaci a webový server.






Závěrem


Možnosti NASu nejsou neomezené, ale nabídnou velmi slušnou aplikační i výkonovou základnu pro naprostou většinu každodenních operací, multimediálního vyžití a správy sdílených dat. Nenabízí sice takovou volnost, jako vlastní plnohodnotný server, je zde ale značný rozdíl ve velikosti, hlučnosti, provozních nákladech (elektřina) a celkově v poměru cena / výkon, který u NASů bývá neporovnatelně lepší.

Tím ale možnosti zdaleka nekončí. Řada síťových úložišť umožňuje značným způsobem modifikovat integrovaný firmware, přidat vlastní aplikace a podobně. V případě výrobce Synology existuje speciální wiki stránka zaměřená přímo na tento účel, včetně detailního popisu všech funkcionalit. Milovníci tichého režimu ocení třeba možnost snížit otáčky ventilátorů (u některých modelů), dále se nabízí instalace různých media serverů, připojit další úložiště dat a jejich synchronizace pomocí protokolu RSync, a mnohem více.

Vybraným možnostem, vlastnostem a úpravám se budeme v dohledné době věnovat.
reklama