reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.12.2012, Radan Tuhý, článek
Mít doma vlastní NAS je prvním krokem k vlastnímu datovému cloudu. Zařízení toho ale dokáže mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát. Využijte svůj NAS naplno, můžete tím ušetřit za některé další internetové služby.
dvx | 8.12.201217:13
NAS ­(synology­) vlastním asi rok a půl a v podstatě už ho využívám jenom jako úložiště na filmy. Velmi pomalé kopírování ­(novější zařízení už snad budou rychlejší­), všechno je to složité na nastavování a celkově mi to přijde takové ­"na nic­".
Nedávno jsem doma potřeboval něco pouštět tak jsem si dal do vyřazeného notebooku SSD disk, připojuji se přes teamviewer a v podstatě tím ­"simuluji­" NAS. Ovládání super, rychlosti super, spotřeba vynikající a cena pod úrovní NASu.
Pro mě osobně je nejlepším NAS notebook :­-)
Odpovědět0  0
jirkalo | 4.12.201218:34
Z naší pres síť do multimediálního přehrávače, z něj pres hdmi do receivra a z něj zvuk do beden a obraz pres hdmi do TV.
Vše naprosto v pohodě.
Odpovědět0  0
jx | 3.12.201223:26
"Jednoduchy dovod ?­- ak si chces prehrat film, potrebujes obraz poslat do TV a zvuk do receivra. A to uz nespravis.­"

Co presne je tim mysleno? Diky.
Odpovědět0  0
durib (290) | 3.12.201212:57
Samotný NAS stojí tisíce, ale přitom má velmi omezené funkce. Co takhle něco, na čem běží normální PC operační systém? Pak jsou možnosti prakticky nekonečné.
A to něco je prostý notebook ­(klidně i jetý, rozumně poškozen­). Na něj nasáčkuju disky, nastavím jakékoliv programy a jedu s o něco větší spotřebou ­(max tak 20W­). Dle mne se NAS nevyplatí, je to spíše takový gadget. Pro pořádnou práci s daty jedině server a to třeba i ve formě notebooku. Cena takového řešení určitě nepřekročí cenu NAS.
Odpovědět0  1
JanoX | 3.12.201216:19
Správně udělaný NAS se liší hlavně tím že moc nežere a protože to jede furt, tak je to dost důležitý parametr. S normálním notebookem na tom vždy budeš hůř, i když je pravda že mnoho lidí elektřinu neřeší.
Odpovědět0  0
durib (290) | 4.12.201210:55
Aha. Tak trochu počtů: nejlevnější NAS, co jsem našel je od Zyxelu a má spotřebu 16.3 W v jedoucím režimu. Můj notes s C2D ­(nějaký Asus­) má 22W v idle. Cena obou zařízení prakticky stejná. A co když tam strčím nějaký netbook, který žere daleko méně­- možná i méně, než ten samotný NAS? I kdyby byl rozdíl ve spotřebě 20W, tak je to, jako když máš 8h rozsvícenou 60W žárovku.
Po té, co jsem zjistil, že mi jenom modem, router a switch žerou 15W, tak mne nějaká taková položka nezabije.
Odpovědět0  0
JanoX | 4.12.201211:58
S takovou tam samozřejmě logicky můžeš nechat tvůj notebook, nicméně dají se najít NASy s poloviční spotřebou tvého notebooku a to dělá úsporu 500 Kč za rok. Co se komu vyplatí si musí každý posoudit sám.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 4.12.201212:03
Ale tady jde o úplně něco jiného. NAS ? server. Ten kdo chce server si jej buď sestaví sám, nechá vytvořit na zakázku atd. Výhoda NASu je taková, že ušetříte spoustu času. V bývalé práci jsme z počátku měli klasický server s linuxem. Poté jsme pořídili QNAP a díky tomu se ušetřilo spousta práce­/času. Datové toky tam jsou velké ­(3D grafické studio­) a QNAP to zvládá velmi dobře.
Ten kdo chce vykuchat notebook a udělat z něj server, tomu samozřejmě bránit nebudem. Ale je třeba si uvědomit že NAS prostě je o něčem jiném.
Také díky tomu, že je NAS jednoduchý na ovládání, tak jej dokáže spravovat resp. uvést do chodu třeba i zamestnanec, který tomu nerozumí. Představte si, že jste na dovolené a potřebujete něco udělat s klasickým serverem. Musíte do internetové kavárny a udělat si to sám. U NASu vám postačí na pláži­/horách­/dle chuti telefon a říkat ­"zmáčkni to a to­".
Odpovědět0  0
shasler (318) | 3.12.201210:46
Jaksi jste pozapomněli na VoIP. Je pravdou, že VoIP většinou zajišťují routery ­(když opominu nepraktické software řešení, pro které musíte zapnout PC­), ale i u nich se v článcích, testech a recenzích na VoIP zapomíná...
Odpovědět1  0
Slamka (11) | 3.12.201211:55
Co ma VoIP spolocne s NAS systemom????
Odpovědět2  0
shasler (318) | 3.12.201215:08
To bych se mohl zeptat úplně stejně na to, co má společného s NAS takový Tiskový server, Poštovní server, Firewall a další... Jestli mě oči neklamou, pak nadpis i obsah článku je o tom ­"K čemu všemu lze využít NAS­" a VoIP je jednou ze služeb, které jsou pro NAS jako dělané.
Odpovědět1  0
benes.m (1) | 3.12.201216:20
Naprostý souhlas, nevidím důvod, proč si na nějakým NASu ten Asterisk nepustit :)
Odpovědět1  0
Fedor2 | 3.12.20129:28
Najviac ma zaujimaju multimedia ale o tom nic nepisete.
Odpovědět0  0
Slamka (11) | 3.12.201210:34
Spravne vyuzitie NAS je ­"ulozisko­" s velkym poctom HDD, najlepsie niekde mimo obyvanych casti bytu, v chlade, tme ­(pivnica, povala­) trvalo zapnutym ­(resp. zapnutelnym po sieti na dialku­) a vybudovanymi spomenutymi funkciami.. Multimedialne funkcie NAS su uz jednotlive sluzby ako je Fuppes ­(UPnP server­), iTunes server ktore Ti poskytnu zdielany obsah priamo aplikaciam ­(TV alebo iTunes­), no ich realne vyuzitie je trosku tarbave. Preco? Jednoduchy dovod ­- ak si chces prehrat film, potrebujes obraz poslat do TV a zvuk do receivra. A to uz nespravis.

Na prehravanie obsahu z NAS pomocou dalsieho zariadenia ktore mas pri TV ­(a z neho rozosles obraz do TV a zvuk do receivra­) Ti stacia klasicke sluzby zdielania diskov, ktore pripojis k prehravacu pri jeho starte.


Dnes predavane multimedialne centra podporuju NAS, ale nie su urcene na NAS!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.