reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky obviňuje Microsoft, že svévolně deaktivuje jeho antivirus

7.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Kaspersky obviňuje Microsoft, že svévolně deaktivuje jeho antivirus
Microsoft kdysi distribuoval své systémy zcela bez antivirového řešení, ale ty časy už jsou dávno pryč a výrobci antivirů se tak musí potýkat s následky. Kaspersky si ale stěžuje u autorit na to, že praktiky Microsoftu nejsou zrovna čisté.
Dnes jsou systémy Windows ve výchozím stavu vybaveny pro svou ochranu i ochranu uživatele aplikací Windows Defender, což přirozeně vyvolalo mezi Microsoftem a vývojáři antivirových řešení pnutí stejně jako v případě webových prohlížečů. Pokud chcete, máte samozřejmě možnost si nainstalovat antivirus třetí strany, ovšem je známo, že Windows Defender se s nimi občas hádá. Nicméně společnosti Kaspersky jde o to, že Microsoft dle ní zcela svévolně deaktivuje její antivirus během aktualizací systému Windows 10. Tato ruská společnost tak už podala oficiální stížnost jednak ruskému Federálnímu antimonopolnímu úřadu, ale pak také k jeho protějšku v Německu i k samotné Evropské komisi.

Jde tak prostě o to, že Microsoft má namísto antiviru firmy Kaspersky v průběhu aktualizací systému opět aktivovat Defender. Vedle toho si samotný Eugene Kaspersky stěžuje na to, že systém ukazuje okna s výzvou k ověření vydavatele softwaru, když se uživatel pokouší spustit třeba Kaspersky Endpoint Security. Uživatel tak může získat dojem, že jde o nedůvěryhodnou aplikaci, což ji v konkurenci s vestavěným řešením dále znevýhodňuje.

Je třeba k tomu poznamenat, že vůbec nemusí jít o akci zaměřenou proti firmě Kaspersky, však je velice dobře známo, že Windows 10 velice rády při instalaci velkých aktualizací, jako byl třeba Anniversary Update nebo nověji Creators Update, vrací mnohá nastavení na výchozí. To se týká nejen antivirů, ale třeba výchozích aplikací pro prohlížení fotografií, přehrávání filmů a audia a tak podobně. V tom můžeme vidět spíše záměr, jak do nové verze opět propašovat vlastní výchozí aplikace a přinutit uživatele je alespoň vyzkoušet. Pro toho, kdo ví, co chce, jde ale jen o důvod ke zhoršení nálady, neboť pokud se v systému po aktualizaci mění tak zásadní a základní nastavení, kdo ví, co jiného Microsoft svévolně mění. Však některé volby si najdeme třeba jen jednou, abychom je pozměnili a pak na ně zapomeneme. Pokud pak ani nevíme, co a kde se změnilo, není důvod ke spokojenosti se způsobem aktualizace.

Zpráva je napsána ale tak, že si Kaspersky také stěžuje rovnou na odstranění svého antiviru v průběhu aktualizací. Uživatelé jeho softwaru tak vidí i oznámení, že daný antivirus byl ze systému odstraněn, protože nebyl kompatibilní s jeho novou verzí. Zda je to pravda a skutečně nemohl s novou verzí pracovat, toť otázka. Jisté je, že systém pak nuceně zapne výchozí řešení, čili Defender.

Kaspersky také uvádí, že dříve bylo běžné, aby Microsoft vývojáře informoval o chystaných změnách v systému měsíce dopředu, aby ti se mohli na ně připravit. Nyní jde jen o pár týdnů, takže pokud to za ně nestihnou, mají smůlu.

Zdroj: Extremetech
reklama