reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Každý čtvrtý solární článek na světě vyrobil Sharp

14.3.2008, Marek Štelčík, aktualita
Každý čtvrtý solární článek na světě vyrobil Sharp
Solární energie je považována za energii budoucnosti a poptávka po ní rychle stoupá. Doposud byly vyrobeny solární články s celkovou kapacitou kolem 8 gigawattů, z tohoto množství jen Sharp samotný vyrobil 2 gigawatty. Jinými slovy, jeden...
Solární energie je považována za energii budoucnosti a poptávka po ní rychle stoupá. Doposud byly vyrobeny solární články s celkovou kapacitou kolem 8 gigawattů, z tohoto množství jen Sharp samotný vyrobil 2 gigawatty. Jinými slovy, jeden ze čtyř solárních článků na celém světě pochází od společnosti Sharp. Ta se mimo jiné zabývá výrobou LCD televizí a kancelářskou technikou. Trh se solární energií je celosvětově ve fází obrovského rozmachu, ale poptávka roste především v Evropě. Jen za minulý rok bylo z 2,7 megawattů nově instalovaných fotovoltaických systémů celkem 1,1 megawatt instalováno v Německu, největším světovém trhu.



Do budoucna se Sharp hodlá zaměřit na výrobu tenkostěnných solárních článků, které se spotřebují při výrobě méně křemíku než tradiční solární články, což společnosti přinese nemalé úspory. Společnost dále plánuje desetinásobně zvýšit výrobní kapacity továrny v Katsuragi z 15 na 160 megawattů a vybudovat novou jedno gigawattovou továrnu v Sakai, kde bude od roku 2010 vyráběno 1 000 MW třívrstvých tenkostěnných článků za rok vedle výroby LCD televizí. V současnosti Sharp vyrábí solární články ve své továrně v japonském Katsuragi v prefektuře Nara. Tyto solární články jsou potom použity na výrobu solárních modulů v pěti továrnách, tři z nich jsou v Japonsku a jedna v Tennessee ve Spojených státech. V roce 2007 měl Sharp objem výroby 363 megawattů.

Zdroj: TZ Sharp
reklama