reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kodeky Realtek HD Audio neovládají plně EAX

28.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
Kodeky Realtek HD Audio neovládají plně EAX
Analog Devices a Creative Labs přišly na to, že high definition audio kodeky Realtek neumí EAX efekty, nebo alespoň nepříliš dobře. Ovladače se tváří, že EAX podporují, ale výsledný efekt je trochu vzdálený tomu, co předvádí zvukové karty...
Analog Devices a Creative Labs přišly na to, že high definition audio kodeky Realtek neumí EAX efekty, nebo alespoň nepříliš dobře. Ovladače se tváří, že EAX podporují, ale výsledný efekt je trochu vzdálený tomu, co předvádí zvukové karty se skutečnou podporou EAX.



Testy prokázaly, že EAX a EAX2 zpracovávají tyto kodeky nepřesně, některé efekty (ponor, 3D pozicování zvuku) neumí vůbec. Například v testu Rightmark 3D Sound vykazovaly tyto kodeky překvapivě malé zatížení CPU. Velmi nízké vytížení pak vykazovaly konkrétně v testu Rightmark 3D Sound EAX2 CPU utilization, protože pro jistotu nepoužívaly EAX2 efekty vůbec.

Například SoundMAX zpracovává EAX2.0 správně. Není jasné, zda kodeky společnosti C-Media z dob, než byla koupena právě Realtekem, EAX správně zpracovávají. Osobně bych tipoval, že nikoli. Kodeky Realtek jsou používány i v počítačích Apple, ale vzhledem k tomu, že Apple EAX nepoužívá, tento problém se jej nijak netýká.

Zdroj: www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama