reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ukázalo nový VR headset, neměl by být drahý

3.1.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Lenovo ukázalo nový VR headset, neměl by být drahý
Na veletrhu CES 2017 v Las Vegas předvedlo Lenovo prototyp svého headsetu pro virtuální realitu. Založen je na platformě Windows Holographic, což je samo o sobě zárukou slušné prodejní ceny.
Virtuální realita je rozvíjející se oblastí, které se výrobci nemohou dlouho vyhýbat. Veletrh CES 2017 v Las Vegas je přitom ideální příležitostí, kde představit takové technologické novinky. Lenovo během této události už představilo inovované ThinkPady bez bloatwaru nebo novou řadu herních notebooků Legion, která obsahuje i model podporující právě virtuální realitu. Čínský výrobce tento týden ovšem ukázal také svůj první VR headset. Zároveň se jedná o jedno z prvních takových zařízení, které je založeno na platformě Windows Holographic. Jejím cílem je přinést cenově dostupnější headsety připravené pro použití s počítači vybavenými Windows 10, oproti konkurenci nabízejí také nižší nároky na hardware.




(Zdroj fotografie: Engadget.com)


Novinka od Lenova tuto definici splňuje, její prodejní cena by totiž podle dostupných informací neměla překročit hranici 400 dolarů, v přepočtu asi 10 400 Kč bez DPH. Na druhou stranu Microsoft slibuje ještě o 100 dolarů levnější headsety, které nejspíš brzy představí konkurence. Lenovo zatím novinářům ukázalo jen nefunkční prototyp, mohli si tak zařízení nasadit na hlavu, ale už ne zapnout. Jejich dojmy jsou přesto spíše pozitivní, při nošení je prý headset velmi pohodlný. V tomto ohledu by měla být výhodou také nízká hmotnost, která se má u finálního produktu pohybovat okolo 350 gramů, což je o 200 gramů méně ve srovnání s HTC Vive.

Hlavní část headsetu je připojena k hlavovému mostu a je možné ji rychle odklopit v případě, že se uživatel potřebuje rychle podívat kolem sebe. Samotné přizpůsobení velikosti potom probíhá elegantněji pomocí kolečka, nikoliv přímo na popruzích, jak bývá zvykem. Co se týče samotných technických parametrů, k dispozici jich zatím máme jen poskrovnu. Brýle jsou vybaveny dvojicí OLED displejů (každý pro jedno oko) s rozlišení 1440 x 1440 pixelů. Z vnější části jsou potom umístěny dvě kamery snímající prostor před uživatelem, který by se tak mohl volně pohybovat po místnosti.




(Zdroj fotografie: Engadget.com)


VR headset od Lenova se na trh dostane v průběhu letošního roku, přesnější termín zatím oznámen nebyl.

Zdroj: Engadget.com
reklama