reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG Display uvádí 27palcový 480Hz panel pro herní monitory

4.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
LG Display uvádí 27palcový 480Hz panel pro herní monitory
Společnost LG Display představuje nový panel typu OLED pro herní monitory. Tentokrát jde o menší 27" úhlopříčku s velmi vysokou obnovovací frekvencí 480 Hz, aniž by šlo o dual-mode verzi jako u 32" monitorů.
LG nedávno představilo několik nových OLED monitorů, mezi nimiž byla i novinka v podobě dual-mode verze UltraGear 32GS95UE. U tohoto 32" monitoru si uživatel může vybrat frekvenci max. 240 Hz v rozlišení UHD 4K, nebo také může upřednostnit vyšší frekvenci 480 Hz za cenu nižšího rozlišení Full HD. LG ale představilo ještě jednu novinku, tentokrát jen ve formě panelu (a nikoli monitoru s tímto panelem). Ta nabízí 480Hz frekvenci ve vyšším rozlišení než Full HD, a to nativně.
 
Konkrétně jde o 27" panel, jehož maximální frekvence 480 Hz je dosahována v rozlišení 2560×1440 pixelů. Pořád tu tak nemáme velmi rychlý 27" OLED s rozlišením UHD 4K, na to si budeme muset ještě počkat. Překonává tak nedávno představený monitor Samsung Odyssey OLED G6 (G60SD), který má stejnou 27" úhlopříčku a stejné rozlišení 1440p, ale "jen" 360Hz frekvenci. Otázkou pochopitelně je, zda se vůbec ten nárůst u LGnějak prakticky projeví. Zajímavostí je, že je tu využita i technologie MLA (Micro Lens Array) pro zvýšení jasu. Tuto technologii známe z některých televizí. Předpokládá se, že nový 480Hz panel brzy uvidíme nejen v monitorech LG, ale také u jiných značek.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama