reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX ERGO: po 10 letech nový trackball

7.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Logitech MX ERGO: po 10 letech nový trackball
Logitech se po deseti letech pokusí představit "nové pojetí trackballu", čili "myši naruby", i když v tomto případě jde spíše o trackball zasazený v těle o tvaru myši. Jde o zařízení Logitech MX ERGO, dle jehož názvu tak půjde především o ergonomii. 
Trackball ve tvaru myši není žádná novinka a dobře to ví i sám Logitech, který už takové vyráběl třeba pod označením M570 Wireless Trackball. V žádném případě tak nejde o zbrusu nový koncept, jako spíše o evoluci toho starého, jenž je však už v případě Logitechu mnoho let starý. 
 
 
Trackbally nabízely alternativu těm, kterým nevyhovovaly myši a nacházeli jsme je především v kancelářích a jako hlavní výbavu starých notebooků pro ovládání ukazatele. Postupně ale vládu převzaly myši a na noteboocích touchpady, trackpady a jiné pady či rovnou dotykové obrazovky. Trackbally ale nezmizely a stále se vyvíjejí, jak dokazuje MX ERGO.  
 
 
Jak je vidět z fotografií, jde opět o trackball spojený s myší, přičemž hlavní kuličku budeme ovládat palcem a pak máme k dispozici pro ostatní prsty další tlačítka i kolečko, jež je naklápěcí. Nové je v případě Logitechu to, že jejich MX ERGO nabízí možnost náklonu celého zařízení (0 až 20 °). A aby nevznikla mýlka, ukazatel budeme moci stejně jako v případě M570 Wireless Trackball ovládat pouze pomocí velké kuličky, neboť na své spodní straně toto zařízení nemá žádný senzor, a tak pohybovat s ním po stole bude bezpředmětné. 
 
 
Stejně jako jiná moderní zařízení od Logitechu nám i MX ERGO  umožní se bezdrátově připojit ke dvěma zařízením najednou (Logitech Easy-Switch a Logitech Flow)a mezi nimi se pak rychle přepínat prostým stiskem vrchního tlačítka. Bezdrátové rozhraní samozřejmě znamená i napájení baterií, kterou bude možné dobíjet pomocí odpojitelného USB kabelu. 
 
Dále tu máme režimy rychlého a precizního pohybu, což lze přirovnat třeba k funkci Sniper, která nám na herních myších dočasně sníží dpi, aby šlo ukazatel lépe nastavit. 
 
Logitech MX ERGO bude k dostání v České republice za 2490 Kč. 
 
Zdroj: TZ Logitech
reklama