reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mall.cz vyzkouší doručování zboží dronem

20.11.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Mall.cz vyzkouší doručování zboží dronem
Už příští týden vyzkouší první český e-shop doručování zásilek pomocí malých bezpilotních letounů. Zájemci budou moci přenos sledovat živě na facebookových stránkách Mall.cz, i když přesné datum testu zatím nebylo uveřejněno.
Doručování zásilek pomocí dronů už v zahraničí zkouší Amazon, DHL, Švýcarská pošta nebo Domino's Pizza. Příští týden proběhne takový test vůbec poprvé také v České republice, a na svědomí jej bude mít internetový obchod Mall.cz. Nepůjde však jen o samotné doručení, ale vyzkoušení celého procesu zahrnující objednání zákazníkem, identifikaci v distribučním centru a převzetí zásilky dronem. Test proběhne v distribučním centru v Jirnech u Prahy, ale sledovat jej budou moci všichni bez ohledu na polohu. Mall.cz totiž plánuje vše vysílat pomocí livestreamu na sociální síti Facebook. Prozatím nebyl zveřejněn konkrétní den ani čas konání. víme pouze to, že se tak stane v týdnu od 21. do 25. listopadu. Živým přenosem bude provázet moderátor Leoš Mareš.


Zatím nelze očekávat, že se z doručování zásilek drony stane běžná záležitost. Česká legislativa dokonce ani takový postup neumožňuje, a proto test proběhne pod dohledem Úřadu pro civilní letectví. Nasazení malých bezpilotních letounů při doručování zásilek by podle Mall.cz přineslo snížení nákladů i zrychlení dopravy zboží k zákazníkovi, proto společnost doufá, že se ostrý test povede a nový způsob doručování se o kus přiblíží běžnému využití. Okolo 80 % prodaných produktů velkých e-shopů má hmotnost pod 2 kg, z technického hlediska by tedy nebyl problém jejich dopravy pomocí dronu. Podobný podíl zásilek o dané hmotnosti odhaduje také Mall.cz.

Zdroj: Tisková zpráva
reklama