reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Chystaná karta AMD Radeon R9 Nano má potenciál stát se úspěšnějším modelem ve srovnání s ostatními kartami AMD s čipy Fiji. Má totiž nabídnout slušný výkon, malé tělo a velice vysokou efektivitu, tedy výkon na watt.
P<Ç>r@zy (18) | 17.7.201512:29
175W je dost divných, když konektory dodávaj 75 a 150. Cekal bych standardnich 75­/150­/225­/300.
Velikost ITX mne znacne tesi, avsak k cemu to je, kdyz AMD CPU do ITX naposadis...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 17.7.201512:42
Proč se omezovat na CPU od AMD?
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 17.7.201511:47
Celkově poměrně podivné zprávy. Ono Fury X jsou vysoce nedostatkové karty, jelikož plně funkčních čipů je opravdu velmi málo. Velmi málo je i ořezaných čipů do Fury se vzduchovým chladičem.
Fury Nano spadá výkonem nejníže a bude tedy i cenově nejníže. Je dost s podivem, že by AMD chtělo prodávat plně funkční jádra v levné kartě Nano, když jich má nedostatek pro model Fury X prodávaný za zcela jinou cenu. AMD by tak v podstatě prodávalo plně funkční čip na grafice s nižší cenovkou, než jakou má grafika s vadným čipem.
Navíc pro dosažení nižší spotřeby jak 200W by bylo nutné opravdu výrazně omezit frekvence čipu, pokud tedy navíc nechce AMD za nižší cenu prodávat ještě výběrové čipy s nižší spotřebou.
Další problém je výkon. Pokud bude spotřeba pod 200W, bude muset být frekvence dost pod 1GHz. Karta tak ve výsledku bude výkonem dost pod modelem Fury a bude se pohybovat kolem 390X, někde možná i pod ním. Cenově na tom přitom bude muset být podobně. Lehce se tak dá spočítat, že marže na Fury Nano a 390X budou dost rozdílné. 390X bude díky menšímu odladěnému jádru a klasické konstrukci s GDDR5 levnější na výrobu. Čili opět nevidím smysl existence této karty z pohledu financí.
Odpovědět0  1
m2fizy (49) | 19.7.201510:01
BLBOST !!! ... nikde nieje pisane ze NANO sa bude predavat lacnejsie ako FURY X ... NIKDE !!! ... takze ako poznam IT trh ... a vychytavky typu ­"itx­" ... bude to skor pekne osolene ... a myslim ze cena NANO a cena FURY X bude +­/­- rovnaka ak nakoniec to NANO nebude este drahsie ... samozrejme to vsetko v pripade ze sa bude jednat o plne odomknute jadro ­(a teda rovnake ako na FURY X­).

Frekvencia jadra nebude natolko podstatna ako datova zbernica medzi jadrom a pamatami ... a kedze ta uz ­"je v podstate neobmedzena­" ... takto jadra nehra az taku rolu ako v minulosti.

K tomu napajaniu ... ze by so to dopredu ­"predimenzovali­" pre OC verzie ? ... resp. osetrili uzivatelom OC reklamacie ?
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.