reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars je dle Curiosity pokryt organickým materiálem, našel se také bór

14.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Mars je dle Curiosity pokryt organickým materiálem, našel se také bór
Dle toho, co za svou zatím čtyřletou kariéru zjistil rover Curiosity o Marsu, se vědci domnívají, že ten je přímo pokryt organickým materiálem. To by byla skvělá zpráva především pro budoucí expedice, jež by chtěly na planetě vytvořit pevnou základnu.
Jennifer Eigenbrode, biochemička a geoložka z Goddardova vesmírného centra NASA, je "přesvědčena, že organické materiály jsou po celém Marsu" a uloženy jsou také v horninách, což může leccos napovědět o minulosti planety. Samotný rover Curiosity aktuálně stále zkoumá horu ze sedimentů (Mount Sharp), která sedí uprostřed více než 150 kilometrů velkého impaktního kráteru Gale.





Curiosity už dávno splnil svou primární část mise, kdy zjistil, že na Marsu v minulosti byly chemické prvky a vhodné prostředí na podporu alespoň mikrobiálního života. Nyní se vědci zaměřují na další otázky spojené s možným životem na Marsu, mezi něž patří i to, jak je na něm rozprostřen organický materiál a jak by mohl být využitelný. Dříve se přitom neodvažovali tvrdit, že by právě organický materiál měl být na Marsu běžný a široce rozložený.

Ovšem co nikdo zatím neví, je odpověď na otázku, zda tento materiál má biologický, nebo geologický původ. Neví se také to, jak dokázal vydržet ve složitých podmínkách, které zahrnují kosmické a sluneční záření. Ať je důvod jakýkoliv, dostupnost organického materiálu je důležitá pro případné osídlení planety, kdy by se mohl využít pro pěstování rostlin. Eigenbrode mluví přímo o otevřených dveřích vedoucích k rozsáhlému osídlení planety.

Curiosity také postupně objevilo, že Mount Sharp je ve skutečnosti obrovský chemický reaktor, který mění vyvřelé minerály na jiné. Vedle toho byl také identifikován typ hornin, jež mohou nejlépe přechovávat důkazy o minulém životě. Jde především o horniny bohaté na křemen, jež jsou podobné raným horninám ze Země, kde se našly zkamenělé buňky. Právě křemen je pro uchování takových známek dávného života velice vhodný díky své odolnosti.


Vedle toho všeho rover Curiosity při svém šplhání na horu Mount Sharp nedávno objevil stál se zvyšující koncentrace bóru ve skalních zlomech. Ten je na Zemi spojen s tvorbou ribózy, klíčové složky molekul RNA a také může více říci o dávné přítomnosti vody. Teorie je taková, že kráter Gale byl dříve naplněn vodou, která obsahovala rozpuštěný bór a ten po vyschnutí jezera i podzemních ložisek vody zůstal na místě v sedimentech. A právě přítomnost bóru v dávném jezeru má vylučovat, že to bylo příliš kyselé nebo naopak zásadité na to, aby mohlo hostit život, například běžné bakterie. V NASA si také jsou celkem jisti v tom, jaké události postupně v oblasti kráteru Gale nastaly, ale zatím netuší, jak byly rozprostřeny v čase.

Zdroj: Space.com

reklama