reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: Vyhodnocení

23.4.2007, Pavel Kovač, článek
Megatest 19" LCD pro hráče: Vyhodnocení
Recenze všech účastníků našeho srovnávacího testu jsou zdárně za námi a můžeme se tak dnes podívat na konkrétní bodové hodnocení. Který monitor si zaslouží ocenění Best of test a Trefa Světa hardware?
Kapitoly článku:
  1. Megatest 19" LCD pro hráče: Vyhodnocení
  2. Žebříček panelů a vyhlášení výsledků
V této kapitole si uvedeme odstupňované panely dle celkového hodnocení a také podle dílčích hodnocení. Každého totiž zajímá jiné kritérium (například pro někoho je důležitá odezva a pro někoho naopak barevné podání).

Způsob hodnocení jednotlivých panelů je popsán v tomto článku.


Třídění dle celkového hodnocení





S celkem dobrým náskokem se stává Samsung 960BG vítězem celého Megatestu 19" LCD panelů pro hráče. Jak uvidíme dále, tento monitor si získal hodně bodíků k dobru také díky dobré ergonomii.





Nejlepším panelem v odezvě se stává LG L1900R. Většina z vás jistě hledí primárně na tento parametr, protože se jedná o test herních monitorů. Nutno podotknout, že ani jeden monitor netrpěl inputlagem, který tak trochu s odezvou souvisí, a proto se nemusíte ničeho bát. Monitor LG L1900R získal o 7 % více než druhý panel BenQ FP93GX+. Onen BenQ, ač se umístil na druhém místě, představuje už však v tomto směru pouze průměrný panel, protože jeho odezva se liší v řádech desetin procent od dalších panelů. Inu nejrychlejší je zkrátka pouze jeden a to LG L1900R.





Některými modely jsem byl velice překvapen. Dnešní TN panely již mají velice obstojné barevné podání a pro běžné používání a nenáročnou grafiku naprosto dostačují. Nejlépe na tom je paradoxně panel s nejlepší změřenou odezvou LG L1900R, na stejném skóre skončil i panel Samsung 931C. Vítěz testu Samsung 960BG bohužel v barvách výrazně zaostává a umístil se na ostudném dvanáctém místě.





V podsvícení kraluje již jednou testovaný BenQ FP93GX, který tehdy získal ostudných 18,5 %. Je to hodně zvláštní, že se podsvícení takto diametrálně liší. Vysvětlení tu však je, BenQ zkrátka může použít jiný panel (stačí jen revize). Druhým se stává Samsung 960GB, což je vítěz celého Megatestu.





Pozorovací úhly jsou u TN panelů obvykle nepříliš dobré. Vítězem se stal BenQ FP93GX+ jen proto, že opticky jsou jeho pozorovací úhly malilinkato lepší než u většiny ostatních. Nejde však o žádný velký rozdíl a pokud nemáte šanci panely porovnat přímo mezi sebou, tak si toho zkrátka nevšimnete. Všimnete si však například Philipse 190C7FS, který výrazně zespodu tmavne, podobně na tom jsou i všechny Acery.





V ergonomii kraluje Samsung 960BG, který i přestože nemá žádný zdvih, lze polohovat do celkem neuvěřitelných poloh a navíc má jako jediný z Megatestu pivot.





Vítěz testu je nejdražší (Samsung 960BG). Bohužel to tak je. Je pravda, že druhý nejdražší je LG L1900R a proč? Inu oba panely vynikají designem a ten si zkrátka výrobce nechá hodně zaplatit. Celkem drahý je i panel od iiyama, model E1900S. Je sice pravda, že se umístil celkově třetí, ale na druhou stranu ničím zvlášť nevyniká.





A jaký panel si odnese ocenění za nejlepší poměr ceny/výkon? Je jím BenQ FP93GX+, který si v celém testu sice nevedl nejlépe, ale je zkrátka hodně levný a to mu hraje výrazně do karet. Pokud však požadujete kvalitu a nevadí vám takříkajíc přitlačit pár stovek, raději kupte nějaký dražší model. Vyplatí se to. Naopak pokud hledáte levný panel a jste ochotni něco oželet (v tomto případě hlavně design a barevné podání), je tento monitor určen přímo vám.




Ocenění BEST OF TEST získává LCD Samsung 960BG. Logo ocenění je ke stažení zde.


Co dodat. Opět je vítězem celého testu Samsung. Je vidět, že tento výrobce dokáže vyrobit velice dobré kousky, ale občas se také hodně utne. Proto raději vždy monitor vybírejte podle vlastních očí, nebo podle našich recenzí :-)




Ocenění TREFA za nejlepší poměr cena/výkon si vysloužil LCD BenQ FP93GX+
Logo ocenění je ke stažení zde.


O BenQ FP93GX+ jsem toho napsal již mnoho, a tak pouze konstatujme, že jde o monitor s průměrnými parametry, který je ale opravdu levný. To z něj dělá velice dobrou koupi pro běžného uživatele.




Ocenění TREFA za nejlepší odezvu v rámci tohoto testu si odnáší LG L1900R.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Designově zdařilý panel LG L1900R si odnáší ocenění za nejlepší odezvu. Pokud si tento panel koupíte, získáte velice designově povedený kousek a navíc si na něm zahrajete kdejakou hru bez sebemenších problémů.


Způsob hodnocení jednotlivých panelů je popsán v tomto článku.

A na závěr ješte nemůže chybět poděkování firmám, které jednotlivé monitory zapůjčily (podle abecedního pořadí):


LCD panel Acer AL1917Csd zapůjčilo české zastoupení firmy Acer
LCD panely Acer AL1951Cs, Acer AL1951Ds, Benq FP91GX, BenQ FP93GX, LG L1900R, Philips 190C7FS zapůjčil obchod NejlevnejsiPocitace.cz
LCD panel BenQ FP93GX+ zapůjčilo české zastoupení firmy BenQ
LCD panel Fujitsu Siemens H19-1 zapůjčilo české zastoupení firmy Fujitsu Siemens
LCD panel iiyama ProLite E1900S zapůjčilo české zastoupení firmy iiyama
LCD panel LG L1960TR zapůjčilo české zastoupení firmy LG
LCD panely Samsung 931BF, Samsung 931C, Samsung 932B a Samsung 960BG zapůjčilo české zastoupení společnosti Samsung

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama