reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.1.2005, Zdeněk Kabát, článek
Obrovský potenciál kompresního formátu MP3 se dnes využívá velmi široce a na trhu se můžeme setkat s osobními přehrávači nejrůznějších vlastností. Otestovali jsme více než 20 modelů, se kterými se setkáte v průběhu týdne.
Martin Volný | 4.2.200521:12
Pozor na WMA! Podle mých zkušeností má sice menší úbytek vysokých kmitočtů při nižším bitrate než mp3, ale v určitých případech ­- např. v nahrávce klavíru, nepřijemně zkresluje zvuk ­"kovovým­" zabarvením ­(čím nížší bitrate, tím více, ale i nad 128 kbps­) a občas se vyskytne i divný pohyb zvuku do strany. Po několika nepříjemných překvapeních se WMA již vyhýbám. Jinak v zásadě souhlasím se článkem, jen myslím, že hodně záleží u všech těchto formátů na typu hudby a přes co se poslouchá, a nelze jednoznačně říct, od jaké komprese je již určitý formát v CD kvalitě. Např. u OGGu lze dle mého nalézt určité rozdíly ve velmi tichých pasážích ­(mírné zesílení ruchů či výšek, nevím přesně­) a u zvuku piána ­(z tohoto hlediska pěkná potvora­) nalezneme určité rozdíly i při bitrate nad 128. Proto něco nahrávám raději do MP3 s bitrate kolem 192, ale potřebuje­-li někdo šetřit místem, může být OGG s 96 kbps nebo mp3 se 128kbps dobrým kompromisem.
Odpovědět0  0
DejFiD | 3.2.20050:43
Nesouhlasim se zapornym bodem ­(nizsi vydrz baterii­) u HDD prehravacu. Juknete treba na iAudio M3L. 35hodin je malo? hmm...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 3.2.20051:40
Výjimka potvrzuje pravidlo, stejně tak mohu napsat o nějakém flashovém přehrávači s minimální výdrží ­(Sencor a spol.­).
Odpovědět0  0
sl45 | 1.2.200518:00
Kdyz uz mp3 prehravace, co takhle mobil s mp3 prehravacem? Sice je to jen mp3, nevim o tom ze by nekterej podporoval oggy. Prostor pro mp3 je dany jen kapacitou mmc karty a kdyz nestaci, neni problem prikupit dalsi. Dalsi vyhodou je, ze clovek nemusi po kapsach­/na krku tahat 2 zarizeni ­(mobil+ mp3 prehravac­). Podle me by nebylo od veci zahrnout do testu aspon 1 takovou masinku.
Odpovědět0  0
no.667 | 1.2.200516:04
skutecne me zvedaji ze zidle prohlaseni typu ­'ogg vorbis 96kbps nelze rozeznat od CD­'.toto skutecne NENI pravda a na prenosnych prehravacich se to projevi pri pouziti kvalitnejsich sluchatek jeste o poznani vic­(pokud tedy zrovna nejedete metrem:­)­)ogg vorbis dosahuje nejlepsich vysledku v rozmezi nastaveni kvality 4­-6­(7­),tj. prumerna bitrate cca od 128 do 192­(224­)kbps a mp3 kodek LAME s nastavenim ­"preset standard­", ktery produkuje vysledne soubory v bitrate kolem 200kbps je s nim vcelku bez problemu srovnatelny. mp3 se nehodi na streamovani hudby,od toho jsou tu jine kodeky jako AAC nebo treba jmenovany vorbis. Nechapu,proc tedy mp3 kodeku spilat za to,ze pri 64kbps prilis brzy orezava vysoke frekvence, kdyz tuto bitrate pri dnesnich kapacitach prenosnych prehravacu NAPROSTO NEMA SMYSL POUZIVAT a poslech hudby v takoveto ­'kvalite­' dokaze cely zazitek leda zkazit­(nemluvim o streamovani,tam je situace jina­). MP3 je zastaraly kodek, ale na zalohovani CD pri pouziti vyse zmineneho nastaveni ­"preset standard­" je dle meho nazoru bez problemu pouzitelny. Nechapu,proc by se lide misto toho meli na cestach mucit poslechem nekvalitnich nahravek jen proto,ze vyrobci prehravacu velmi radi inzeruji,ze na jejich pristroj se vejde x tisic hudebnich souboru, pricemz do zavorky elegantne pripisou,ze se jedna o datovy tok 64kbps...ma se z toho snad stat novy standard pro kvalitni poslech zvuku??doufam,ze ne,nebot jak autor clanku sam poznamenal,v tomto pasmu nelze vysokou kvalitu ocekavat.A pokud si cim dal vice lidi mysli opak,tak nechapu,jak je mozne,aby lidsky sluch takto zdegeneroval...
Odpovědět0  0
Kert | 1.2.200510:24
Kompresi bychom tu měli, dekompresi a závislost použitého formátu na době přehrávání uvidíme až u konkrétních testů?
Odpovědět0  0
andrewz | 1.2.200515:55
Reaguji na : ­"Škoda že jste recenzi neudělali trochu dříve, už přes týden mám obědnanej Creative Nomad MuVo TX 512MB FM, a zítra se možná dovím co jsem si to obědnal za šmejd :­-­(­"

Neboj se, v zadnem pripade nejde o smejd, je to paradni prehravac. Osobne ho vlastnim pres ctvrt roku a nemam k nemu jedinou vytku. Nekteri si stezuji na malou hlsaitost, ale kdyz do nej nasypes kvalitni soubory, budes v pohode.
Odpovědět0  0
ALC | 31.1.200515:45
Škoda že jste recenzi neudělali trochu dříve, už přes týden mám obědnanej Creative Nomad MuVo TX 512MB FM, a zítra se možná dovím co jsem si to obědnal za šmejd :­-(
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 31.1.200516:01
Tak to mě opravdu mrzí, ale dřív jsme to nestihli. Jednak nám do toho vstoupil začátek roku a hodně se nám zdržely dodávky přehrávačů od distributorů a výrobců ­(inventury atd.­) a hlavně jsme tento srovnávací test měli v plánu už cca tři měsíce. Veškeré větší testy máme plánované dopředu s cca tříměsíčním předstihem.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
Komisar.durex | 31.1.200522:54
hh hlavne si zkuste rict ­(pokud budtet testovat Iaudio4 ze je dobrej­) teda on je co se funkci tyce atd je skvelej ale ma nekvalitne pripajeny vystup na sluchatka ktery nnei vubecp roblem urvat.....takze si ho obcas musim pajet pekne ruco:­-­)..a este jedna vec.....nevim jestli ji budete porovnavat ale dnes je fua sluchatek ktery maj vetsi odpor...a pak je hodne dulezitej i vykon prehravace....a v tom je spicka iriver....kterej ma 18mW a po zkusenostech ­(kdy sem koupil novou znacku na zaklade rfecenzi­) bych tohle uz nikdy neudelal zatim pro me neni jina znacka nez iriver mozna trosku drazsi ale kvalita na urovni!
Odpovědět0  0
mayday | 31.1.200512:07
Pekne porovnanie formatov, vedel som ze mp3 ma uz svoje najlepsie roky za sebou, ale netusil som ze je na tom tak zle, tie grafy su fakt pekne, len by to kvoli nazornosti xcelo jeden spolocny, kde by sa vsetky 3 formaty pekne prekryvali... ...ups, a este by tam mal byt aj povodny zdroj zvuku, abu bolo vidno pokles kvality...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 31.1.200520:17
Společný graf sice chybí, ale původní zdroj zvuku v článku je, a to hned začátku ve formátu WAV :­-)
Odpovědět0  0
RadimR (16) | 31.1.200511:46
Super clanek. Ale pod nazvem megatest bych cekal spis informace k spouste konkretnich produktu. Srovnani podle ruznych parametru... Ale to nic nemeni na tom, ze me tento clanek zaujal..dik.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 31.1.200512:14
Zdravím, tohle je ale jenom úvod. V následujících třech dnech vyjdou recenze 21 přehrávačů ­(sedm denně­) a v pátek bude celkové shrnutí. Tento článek je nějakých 15% všeho, co pro vás máme na tentro týdne nachystané. Vzhledem k rozsahu, to bohužel nemůžeme vydat v jednom dni.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.