reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metačočka z MIT umí sama ostřit bez pohyblivých částí

24.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Metačočka z MIT umí sama ostřit bez pohyblivých částí
Na univerzitě MIT vznikl nový typ optické čočky, kterou autoři označují za metačočku a uvádějí, že ta je schopna sama ostřit bez jakýchkoliv pohyblivých částí, které by ji dokázaly posouvat, naklánět či měnit její tvar. 
Metačočka z MIT by mohla v budoucnu posloužit pro výrobu miniaturních objektivů, které by nabízely optický zoom, s čímž právě dnes válčí především výrobci telefonů, kteří to řeší využitím hned několika fotoaparátů s fixními objektivy. Například takový Samsung Galaxy S21 Ultra má hned čtyři ekvivalentní k 13, 26, 70 a 240mm objektivům. 
 
 
Inženýři na MIT na to šli poněkud jinak a vyvinuli čočku pokrytou pečlivě vytvořenými strukturami, která umí měnit své vlastnosti v závislosti na teplu. Zde si můžeme připomenout technologii přepisovatelných CD a DVD, která využívá materiál zvaný GST (GeSbTe) tvořeny germaniem, antimonem a telurem. Metačočka využívá něco podobného, a to konkrétně GSST, kde k výše uvedeným prvkům přibyl také selen, díky čemuž je jeho struktura při svém zahřátí více pravidelná, čili se stává krystalickou a především se mění vlastnosti při lámání světla. 
 
Na povrch skla jsou pak naneseny výše ukázané mikroskopické struktury, přičemž každá z nich láme světlo svým určitým způsobem. A hle, máme tu metačočku, která při pokojové teplotě ostří na blízký cíl a pokud ji zahřejeme, zaostří se na větší vzdálenost. Nicméně z toho vyplývá, že tu jsou (zatím) jen dva stavy, čili dvě hloubky ostrosti a nic mezi nimi. Díky pečlivému dávkování tepla na těch správných místech by se ale dle autorů dalo docíliti kontinuálního ostření. 
 
Zatím jde ovšem jen o prototyp, který potvrzuje základní funkčnost dané technologie a to v této době pouze v infračerveném spektru. Ovšem i kdyby se v něm už zůstalo, stále si takováto metačočka může najít využití, a to pochopitelně v infračervených kamerách. 
 
Zdroj: MIT


reklama