reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron prezentoval paměti NVDRAM (FeRAM) aneb SSD s rychlostmi DRAM pamětí

12.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Micron prezentoval paměti NVDRAM (FeRAM) aneb SSD s rychlostmi DRAM pamětí
Společnost Micron nedávno prezentovala své paměti NVDRAM, které patří do skupiny pamětí FeRAM (Ferroelectric Random Access Memory). Ty by měly nabízet vlastnosti SSD s rychlostmi pamětí DRAM.
Paměti typu FeRAM (Ferroelectric Random Access Memory) jsou něčím, o čem se mluví přinejmenším už skoro dvě desetiletí. Jde o paměti, které jsou non-volatilní, tedy si dokážou uchovat data i po vypnutí napájení, jako je tomu např. u pamětí Flash. Nevyžadují tedy neustálé obnovování dat a udržování pod napětím (v tomto se chovají jako SRAM a obnova je vyžadována pouze po přečtení). Současně však nabízí rychlosti a výkony jako DRAM. Společnost Micron nyní prezentovala ve vědeckém článku na Generative AI
Focus Session své paměti NVDRAM (Non-Volatile Dynamic Random Access Memory), které právě spadají pod kategorii FeRAM pamětí.
 
Dle firmy mají být určeny pro úlohy AI a strojového učení, kde je potřeba vysokých přenosových rychlostí a ideálně výpočtů přímo v paměti. Jde o dvouvrstvé paměti, které se dají dále vrstvit, mají i poměrně vysokou kapacitu 32 Gb. Využívají 5,7nm feroelektrických kondenzátorů, pracují v teplotách od -40 do +95 °C a jejich životnost má činit 10 let, což platí i pro dobu uložení dat.
 
Nečekejte však, že se něco takového objeví v našich počítačích, alespoň ne v dohledné době. Už to, že technologie byla prezentována v podobě vědeckého článku, dává tušit, že do praktického nasazení to ještě nějakou dobu potrvá a vzhledem k vlastnostem by něco takového mohlo jít nejprve jen do průmyslové oblasti, kde nebude vadit velmi vysoká cena.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama