reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.9.2015, Michal Hala, aktualita
Nedávno jsme psali o velkých plánech Microsoftu s Windows 10 v Číně. Ty ovšem začíná hatit Neokylin – čínský vizuální klon Windows XP založený na Linuxu. Jako by to nestačilo, dodává se k němu vizuální klon Office.
tomil2002 (74) | 4.10.201510:59
WXP a MSO před tím chaotickým pásem ikon byl ok. Od nástupu toho pásu ikon jsem postupně přešel na LibreOffice a jsem spokojený . Sedmičky i Visty se dají , ale WXP co do ovládání byl mnohem lepší . Desítky jsem měl na počítači asi půlden , pak jsem bohužel musel formátovat disk a obnovit bitovou kopii systému protože se mi nedařilo přejít zpět k W7.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 4.10.201511:22
Souhlas že XPčko bylo co do ovládání nejjednodušší a nejpohodlnějšíl. Taky bych řekl že ten systém byl stabilnější. Tolik modrejch obrazovek jako teď jsem rozhodně kdysi na XPčku nevídal.
Vrchol je že už se nedá ani dostat do nouzovýho režimu mačkánim F8 při spuštění počítače. To je fakt dobrej vtip.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 4.10.201511:55
U W7 dělám přeinstalaci minimálně jedno za půl roku , ale spíše 2 x . Mám bitovou kopii která mi sedí a prostě se vracím když se něco stane . U wxp ­( které mám na druhém disku ­) mám taky udělanou bitovou kopii pro obnovu pomoci xxclone tuším .No a system volume mám taky pod kontrolou , časem zabírá dost místa zbytečně
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 4.10.201512:20
Já měl posledně ­(než jsem upgradoval na Win 10­) tu sedmičku nainstalovanou několik let, ale byly s tim teda strašný problémy, to by se v XPčku nestalo. Takový ty problémy jakože se něco nechce zkopírovat, že se kopírování sekne v 90% a podobně, že blbnou USBčka a podobně, to se mi v XP fakt nestávalo. Bohužel tyhle problémy jsou ve Win 10 furt, to jenom dokazuje že to jádro toho OS je furt stejný už od Visty.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 4.10.201513:18
Souhlasím , tak to je pravda . Kopírování a někdy i ztráty dat to je ve Vistě a W7 normální . Trvá to neskutečně dlouho a občas se to i sekne před koncem kopírování . Obvykle si zpracuji své foto a nebo video s kamery a pak to dávám na druhý archivní disk . Desítky opravdu nechci , jen jsem je zkusil . Na to kopírování je ale vynikajicí AllwaySync ideálně verze pro , ale i free je ok jen je to omezené počtem kopírování za měsíc . Tahle synchronizace složek , disků atd. opravdu dobře funguje a je i v JČ. Ve wxp tyhle problémy nikdy nebyly .
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 4.10.201514:30
Mně to jeden čas blblo tak šíleně že jsem radši kopíroval přes Tocal Commander abych měl jistotu že se to fakt všechno dokopírovalo. Je pravda že v XP se tohle prostě nestávalo, je to fakt fail ze strany MS.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.9.20152:10
XP skin naplácnutej na Linux přece neni žádná konkurence pro Windows. Windows přece lidi nepoužívaj proto jak to vypadá ale proto co v tom jde dělat a co v tom jde spuštět za soft
Odpovědět2  0
JUWARE (489) | 30.9.20158:22
Přesně! Přejít z jakýchkoliv Windows na Linux co se tváří vizuálně jako Windows XP není o nic snazší, než přejít na kterékoliv novější Windows. Naopak bych řekl, že je to mnohem obtížnější, protože i kdyby se to úplně ve všem podobalo a ovládalo stejně jako Windows XP, furt to bude Linux a tím pádem si uživatelé budou muset instalovat software jenom tak, jako kdyby měli normální Fedoru a kromě vzhledu to nebude mít s XP společného vůbec nic.
Tady bych řekl, že se asi předpokládá, že jde o zaměstnance, kteří nepoužívali nic jiného, než Office a internet, takže těm to asi může být jedno, ale jakmile si vloží do mechaniky svůj oblíbený vypálený soft, tak se bude asi divit, že mu nefunguje. :D
Odpovědět1  2
cert123 (54) | 30.9.20158:46
Nevim jak v Cine, ale u zamestnaneckych PC byva zvykem, ze uzivatel nema prava cokoliv instalovat, pokud vubec ma lokalni OS a nejede pres Citrix.
Odpovědět0  0
Skrew (28) | 30.9.20158:54
Právě že státní zaměstnanec co doteď používal Windows XP a staré Office bude mít mnohem snažší přechod na Linux který stejně vypadá a stejně se ovládá, než na nové Windows a Office s ribbonem. A uživatelé si nebudou software instalovat ­"jenom tak, jako kdyby měli Fedoru­", ale díky právům si nebudou instalovat software vůbec, bude jim ho instalovat IT správce.
A pro autora článku, ano rusové i číňani mají radši ­"to svoje­" než ­"to škaredé západní­". Ale nic svého nemají. A hlavně vláda by klidně používala i západní věci ale nechce za ně platit. Tak se použije Linux, který je sice taky hodně západní, ale zadarmo. Hodí se na to ­"náš skin­" a chudý lid jásá že rusko nebo čína má svůj vlastní operační systém nezávislý na ­"zlých američanech­".
Odpovědět1  1
elho_cid (169) | 30.9.20159:16
Jo a Severní Korea taky. Red Flag Linux. Myslím, že tohle Torvalds tak úplně nechtěl. Nicméně díky tomu bude státní správa těhle diktatur méně efektivní, takže nakonec je to jen dobře.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 30.9.201512:07
Nechce za ně platit? Probůh, už jste někdy byl v Číně, nebo jste alespoň viděl, či slyšel o tom, jak to tam chodí? Kamarád byl ve městě Shanghai a koupil si tam Windows 7 Ultimate EN v kamenném obchodě za neuvěřitelně nízkou cenu ­(na naše asi 150 Kč­). Po rozbalení uviděl na noname DVD vypálené Windows s Crackem. A mimochodem, opravdu se nejednalo o malý stánek, ale o dost velký obchod, kde nedaleko od něj stál Apple Store, které mělo logo Apple, vzhledově byl totožný s Apple, zaměstnanci měli oblečení Apple, ale přesto to nebyl Apple. Takže pochybuji, že by se tam trápili s kupováním licencí Windows. Jo a mimochodem, vážně to nebylo v žádné zapadlé uličce. Posílal mi fotky, kde MacBook Air stál cca 5 000 Kč. ­(Vše samozřejmě již přepočteno na naše­).
V Číně se kopíruje vše, od software, přes obchody, auta, nebo zařízení, stroje a nábytek. Dá se tam prostě sehnat levná kopie čehokoliv.
Odpovědět2  1
Luk Skywalker (510) | 30.9.201513:14
já jsem v Číně, ale přesně to stejné jsem slyšel od lidí, kteří tam byli.
Odpovědět0  0
Skrew (28) | 30.9.201513:15
Ok, takže se shodneme na tom že mám pravdu a čínská vláda nechce platit za originální software Microsoftu? Ano, v Číně seženete kopii kdečeho. Ale je rozdíl když si na rohu ve stánku koupíte noname CD s vypálenými Windows a crackem a když by vláda miliardové Číny nařídila na všechny státní počítače nainstalovat pirátské Windows. Čína a USA spolu udržují nějaké politické a hlavně hospodářské vztahy a tohle se prostě nedělá, proto je Linux logickou volbou.
Odpovědět0  0
spc (45) | 1.10.20152:57
PResne si trafil `klinec po hlavicke` ­-­-­-> MS svojou fasistickou politikou nanucovat ludom vselijake `moderne UI`, `stuzky` a podobne julkine nepodarene decka na jednej strane ­(hoc pod kapotou je to takmer to iste­) a Cina snaziaca sa ludom dat nieco, co vyzera a ovlada sa rovnako ako po desatrocia overene ­(hoc pod kapotou je to nieco uplne ine­)....!!!

Paradoxne MS sa asi aj snazi zurivym experimentovanim s co najrevolucnejsimi zmenami vzhladu a ovladania zakryt svoju neschopnost priniest nejaku vnutornu `killer featuru` ospravelnujucu vydanie novej rady SW :o­)­)­)­))
Odpovědět0  2
Skrew (28) | 30.9.201514:31
Lide nepouzivaji windows kvuli toho co na nich jde spustit, ale kvuli toho ze to co pouzivaji, nejde spustit nikde jinde. Nedodrzovani standardu je zamerna politika MS jak si zakazniky uvazat. Spousta firem pouziva webove aplikace a nebo Citrix a windows by vubec nemuseli pouzivat. Ale pak se zjisti ze maji nejakou silenou tabulku v excelu kde je hromada maker a nikomu se to nechce predelavat, nebo ze maji sice webovou aplikaci, ale ta je postavena na ActiveX. A takhle si Windows udrzuji procenta na trhu.
Odpovědět0  1
JUWARE (489) | 30.9.201517:07
Nikdo nikoho přeci nenutí pří tvorbě používat ten, či onen OS. To je volbou každého co si zvolí. Jde o to, že pokud budu vývojář, který se chce teprve prosadit, tak si zvolím tu platformu, která je nejrozšířenější, protože je to pro mě největší trh. Proč bych měl dělat software, který bude fungovat jen 10% lidem? ­(Ty procenta prosím nebrat doslovně, je to jen pro příklad­)
Navíc je problém i jinde. Proč by si běžný člověk měl pořizovat Linux, když sotva zvládne kopírování souborů ve Windows a neovládá cizí jazyky a nerozumí odborným termínům. Nevím, zda je to tak ve všech distribucích, ale v UBUNTU je stále spousta textů, které nejsou přeloženy do češtiny, což je ve Windows spíš ojedinělý jev, který se vyskytne spíš jen když půjde uživatel do hloubky systému.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.9.201517:20
U Androidu je to uplně normální že je část textů v Angličtině. :­-D Ale myslim že kdo chce používat moderní technologie se prostě musí naučit aspoň základy Angličtiny, bez toho to prostě nejde.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.