reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Na konci minulého týdne Terry Myerson z Microsoftu zveřejnil na blogu příspěvek, který se týkal podpory nových procesorů na starších verzích Windows, tedy 7 a 8.1. Jejich uživatelé z tohoto příspěvku asi nebudou nadšeni.
ICICIC (11) | 27.1.20160:37
Za mých mladých let ­(nedávno­), běhávaly OS ­(např. Windows­) na procesorech. Asi nějaká obrácená logika dnes panuje :(
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 21.1.201619:57
Nějak mi uniká, komu je vlastně tento výkřik do tmy určen, resp. komu je adresován. Všichni, kdo používají dnes Win7 nemají důvod něco měnit a skoro to vypadá, že na tom má z nějakého důvodu eminentní zájem MS. Tato informace měla být patrně určena výrobcům HW ­(laptopy, AIO...­). Ale to také postrádá smysl, protože tuto praxi MS ve spolupráci s výrobci zavedl již dávno a mnoho let již existuje velké množství přenosných zařízení, jejichž podpora začíná a končí u jednoho jediného ­(nejnovějšího­) OS a podporu starších OS výrobce HW prostě zařízl a nehodlá se jimi zabývat. ☺
Odpovědět0  0
cert123 (54) | 19.1.201616:06
Pochopil bych, kdyby jednotlive featury analyzovali a vynechali ty, ktere by bylo problematicke zevest. Ale oni uz predem odmitaji jakoukoliv podporu u veci, ktere jeste ani nevysly. To je docela vysmech, kdyz maji Win7 podporovat dalsi 4 roky. V podstate tim deklaruji, ze kdo si koupi win10, tak uz muze ocekavat, ze podpora noveho HW take skonci po vydani Win11. Kdo by si to pak s takovym pristupem koupil?
Odpovědět1  2
maiki (166) | 19.1.201611:20
A ti, co chtějí i na nejnovějším hardware sedmičky jsou k smíchu. Zastaralé děravé jádro. Kdo chce kam, pomozme mu tam, aneb potrefená husa se vždy ozve.
Odpovědět1  3
Miroslav1. (5) | 18.1.201619:47
W10 je len balik spyweru pre W7­/8. Nic ine. Rozhodne si ho NIKDY nenainstalujem. Mozu znasilnovat kolko len chcu. Iba nastvu ludi a odidu od nich nic ine..
Stale tu mame este Linux. Ja Linux nerad, ale ked mrkvasoft a intel inak neda ....
Odpovědět3  6
Pavel Matějka (1587) | 18.1.201614:23
Ta říká jasně: Žádné nové funkce, jen opravy chyb a bezpečnostních děr.

Pokud někdo chce sedmičky používat, je to jeho volba ­- ale pak nemůže nadávat Microsoftu za to, že sedmičky nejsou desítky.
Odpovědět7  2
Cemada (1210) | 18.1.201611:51
...tak to je od MS moc hezké. Vzhledem k tomu, že plánuji upgrade na Zen, tak abych se po 20ti letech začal učit v Linuxu.
Kam až může dojít drzost MS ve vnucování jejich OS?

Edit: A jak to bude ve firmách?
Řekněme, že používám specifický software, který běží jen na Windows 7. Když se složí PC, pravděpodobně se bude kupovat nové rovnou s Win10. A specifický soft na půl mega budeme muset upgradovat? No to snad ne.
Odpovědět2  6
Hnizdo (441) | 18.1.201613:22
Windows 7 i 8 samozrejme bude na Skylake a dalsich fungovat stejne, jako dnes funguji Windows 7 na cpu generace Pentium4 nebo AthlonXP. Pouze nebudou podporovany predevsim pokrocile funkce rizeni spotreby, deep sleep states, kvantovani behu OS a podobne features.
Krome toho, jedna se o podporu se strany MS. Nikdo netvrdi, ze Intel­/AMD prestane dodavat ovladace a jejich vlastni support.
Nakonec stejne na win10,11,12,13 prejdou vsichni kdo potrebuji wokna, stejne jako presli dosud. Vyvoj jde dal.
Odpovědět7  0
Cemada (1210) | 18.1.201613:39
Jasný. Chápu, že OS na starých CPU běhat bude, ale jde právě o ty ­"fičury­". Bude to bude stejný, jako když jsem do AM2 soketu nacpal AM3 CPU.
Ale stejně MS tímhle dost lidí nakrkne.
Na Win10 přejdu, ale podle mě to nění dodělaný OS, když už od vydání se hovořilo o velkém updatu ­(řekněmě ­"SP1­") a jestli se nemýlím, že se nějakou dobu hovoří i o druhém. Během jednoho roku, co je Win10 na trhu? To je docela dost ne?
Člověka stejně donutí k přechodu např. DX12 a nové WDDM, které značně pomáhá grafikám s malou pamětí ­(snad to říkám dobře­) nebo jiné věcí.
Ale rád bych ještě rok dva na osvědčených Win7 zůstal.
Je ale vidět, jak nás MS tlačí k přechodu na Win10. Každou chvíli ohlašují ukončení nějaké podpory apod.
I když na jednu stranu tento postoj chápu, na druhou to prostě naštve :­-D
Odpovědět1  1
Hnizdo (441) | 18.1.201614:32
Já naopak nepodporu nového hw na starých systémech chápu a vítám. Nové systémy mohou jít dál většími technologickými kroky, a starší OS budou akorát víc žrát. No problemo. Co se týče ukončení podpory pro konkrétní hw, toto je první o kterém jsem v této souvislosti slyšel, takže nemůžu soudit o čem mluvíš. Hodí se připomenout, jak dlouho MS svoje produkty podporuje ­(bezprecedentní prodloužení podpory XP­), a také na jak archaických strojích běží bezproblémově sedmičky i desítky. Co se týče bouřlivého vývoje Windows10, též ho vítám ­- rozhodně krok k lidem oproti přístupu k Win8, a podstatně dynamičtější než kdy dřív. Aby MS předělával gui na základě feedbacku od uživatelů, kýho výra víra, čeho se ještě dožiju...
Pravidelně se setkávám s klienty kteří nevěda co dělají upgradovali na Win10 a panikaří, pomóoc dejte to pryč, během půl hoďky ukážu kde co je, a aha nojo vlastně, a spokojenost. Jako vždy v historii přechodu na nový OS, problém bývá v aplikacích, které napsalo prase nebo exotickém hw, jejichž drivery Win10 nedokáže přechroustat.
Odpovědět8  2
elho_cid (169) | 18.1.201615:43
Spíš bych řekl, že provozovat Win7 na skylake bude něco jako provozovat WinXP na procesorech core2quad a novějších. WinXP neuměly využít víc než dvě vlákna a kdyby tam tu podporu přidávali, udělají z toho nový OS. Což udělali, jmenoval se Vista.
Novinky zlepšující podporu nových procesorů podobně jako DirectX12 souvisí se zásadními změnami v jádře a modelu ovladačů ­(WDDM­).
Nikdo nikomu nebrání provozovat staré OS na novém HW, ale ať se pak nediví, že to s poloviční rychlostí dvakrát rychleji vysaje baterii.
Geez...
Odpovědět3  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.