reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft sází na univerzální aplikace, ale v záloze prý má emulaci Androidu

26.2.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft sází na univerzální aplikace, ale v záloze prý má emulaci Androidu
Microsoft stále sází a spoléhá na to, že vývojáři začnou vytvářet dostatek univerzálních aplikací pro Windows 10, které poběží od malých mobilů až po veliký Surface Hub. Ale přesto prý má pro jistotu v záloze emulaci Androidu.
Pokud chce Microsoft uspět s Windows 10 od mobilů až po počítače, včetně těch největších jako je Surface Hub, potřebuje především dostatek zajímavých aplikací. Takže potřebuje přesvědčit a získat pro tuto platformu dostatek (takzvaných) univerzálních aplikací - universal apps. To jsou aplikace v metro, respektive moderním stylu.

Nad jejich perspektivami se teď zamyslela známá počítačová novinářka Mary Jo Foleyová. Její názory vás určitě zaujmou a my je doplňujeme o naše vlastní postřehy. Foleyová předně tvrdí, že přestože má Microsoft dobře připravený ekosystém počínaje příslušným API a vývojovým prostředím a Windows Store konče, nemusí to k přilákání dostatečného množství vývojářů zdaleka stačit.

Foleyová argumentuje, že přestože Microsoft slibuje, že aplikace budou potřebovat jen minimum úprav, aby běžely od malého, jen několikapalcového mobilu po obří čtyřiaosmdesátipalcový Surface Hub, vývojáři si myslí opak. Tedy že těch úprav bude muset být víc než dost.


Windows Phone


Dále Foleyová namítá, zda se bude vývojář starat o to, jak jeho aplikace poběží na mobilu, když jí bude cílit na Surface Hub. K tomu se dá jen dodat, že to platí i naopak. Ten rozsah velikostí displejů se zdá velký i nám a ergonomie práce s malým mobilem v ruce je prostě jiná než u obrovské obrazovky visící na zdi, u které budou uživatelé navíc stát.

A Foleyová doplňuje, že existuje možnost, že vývojáři naopak budou cílit na malé mobily a nebudou se starat o úpravu takové aplikace pro podstatně větší desktopové displeje nebo dokonce pro ještě mnohem větší zařízení.

K tomu se dá ještě dodat, proč by se vůbec měli vývojáři začít starat o aplikace pro mobilní Windows, když je jejich zastoupení na trhu mobilních zařízení téměř zanedbatelné (necelá 3 % - viz údaje IDC). Tedy vyjádřeno v procentech, v absolutních číslech to tak hrozně vypadat nemusí. Tady bychom viděli ten největší problém – získat kritickou masu prvních vývojářů, která postupně jako lavina strhne další a další.





Další uváděné informace jsou pak navýsost zajímavé. Microsoft prý má plán B. Jeho Operating Systems Group údajně intenzivně pracuje na to, aby aplikace pro Android běžely i ve Windows, což má být umožněno nějakým způsobem emulace. To rozhodně vypadá zajímavě a s ohledem na výkon současných procesorů by to mohlo probíhat i dost svižně.

Pojďme si shrnout, jak to vidíme my. Proti vývoji skutečně univerzálních (na velikosti zařízení nezávislých) aplikací pro Windows 10 mohou především mluvit potíže s enormním rozsahem velikostí displejů dotčených zařízení. Aplikaci prostě nemůžete jen tak mechanicky roztáhnout z malého displeje na velký a naopak. Musíte přitom myslet na ergonomii a komfort jejích uživatelů.


Android a Windows


Pak je tu kritický problém s minimálním zastoupením Windows v segmentu mobilních zařízení. Co by se muselo stát, aby spokojení uživatelé Androidu a hyperloajální uživatelé iPhonů a iPadů začali najednou přecházet jinam? Zařízení s Windows 10 by musela být mnohem lepší než zavedená konkurence, nebo by musela být znatelně levnější. A ideálně obojí současně.

A co si myslíte vy? Je vize Microsoftu o jediném univerzálním operačním systému realistická? A má aspoň minimální šanci na úspěch?

Zdroj: Redmond Magazine
reklama