reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní platformy: historie, současnost, budoucnost

15.6.2010, Jakub Doležal, článek
Mobilní platformy: historie, současnost, budoucnost
Vyznat se dnes na trhu s notebooky a netbooky není vůbec snadné. Ve většině internetových obchodů se totiž nachází stovky modelů od desítek výrobců. Všemožná označení procesorů, grafik, či čipsetů dokážou pomotat hlavu i zkušenému redaktorovi.
Od roku 2013 probíhá aktualizace tohoto článku v magazínu Svět mobilně: https://www.svetmobilne.cz/mobilni-platformy-historie-a-soucasnost/1926


Netbooky s AMD


Segment mini-notebooků se zatím pro AMD nevyvíjí příliš slibně a problém nejspíše bude v tom, že AMD doslova zaspalo nástup. V porovnání s konkurenčním Intelem nenabídlo v počátku žádné zajímavé řešení. Situace se zlepšila minulý rok, kdy se na trh dostal velmi úsporný procesor Athlon Neo, avšak dohnat rozjetý vlak Intel, bude velmi těžké. Ostatně pokud budete v českých obchodech hledat mininotebook vybavený AMD, narazíte jen na několik málo modelů.


Ohrozí procesor Neo zatím dominantní Atom?


Procesory Neo, které lze najít v netboocích
Název
Jader
Frekvence
L2 Cache
TDP
Athlon Neo MV-40
1
1600 MHz
512 KB
15 W
Athlon Neo TF-20
1
1600 MHz
512 KB
15 W


Budoucnost AMD


Ať se to někomu líbí nebo ne, v současné době je na trh ovládán v naprosté většině Intelem. Ostatně AMD se v posledních letech nikterak nedařilo ani v segmentu stolních počítačů a teprve letos se firma po dlouhé době dostala do černých čísel. Lví podíl na tom zcela jistě měly velmi podařené grafické karty. V mobilních počítačích by se situace mohla změnit příští rok, kdy se AMD hodlá blýsknout novým řešením s označením Fusion.



Dle plánů, které kolují internetem, by se měly představit zbrusu nové procesory vyráběné 32nm procesem. Uvnitř nalezneme čtyři jádra a také grafické jádro s podporou DirectX 11. Výrobní postup je pro AMD velkým krokem vpřed, neboť se grafické jádro nebude „přilepovat“ dodatečně, ale bude součástí čipu již z výroby. Samozřejmostí pak bude integrovaný řadič DDR3 pamětí a také podpora nastupujícího USB 3.0. AMD si od Fusionu slibuje poměrně hodně a zdá se, že spojení s ATI vytvořilo konečně důstojného soupeře Intelu, který se zatím musí obávat jen pokut od Evropské unie.


Budoucí značení notebooků AMD bude mnohem přehlednější

Dalším nesmírně důležitým krokem je konec zmatečného značení platforem, či procesorů a nastolení pořádku jménem Vision. Přesné popsání nového systému prodeje by vydalo na další článek. Nicméně ve zkratce lze říct, že si zákazník řekne, jaké činnosti plánuje s notebookem dělat nejčastěji a podle toho mu obchodník doporučí ze čtyř hotových platforem (Vision, Vision Premium, Vision Ultimate, Vision Black). Tento krok dle mého názoru značně ulehčí nákupy valné většině zákazníků.
reklama