reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muzeum virů: podívejte se, co jsme si nosili domů na disketách

10.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Muzeum virů: podívejte se, co jsme si nosili domů na disketách
Na webu archive.org je přístupná kolekce desítek počítačových virů, které se šířily mezi osobními počítači v 80. a 90. letech. My se na jejich projevy můžeme snadno podívat přímo v prohlížeči díky emulátoru DOSBox. Stačí kliknout.
Malware Museum na archive.org aktuálně obsahuje témě osmdesát kousků, především tedy klasických virů, které se šířily v minulém století a byly určeny především pro DOS. Někdy šlo o neškodné viry, ale leckdy i o zákeřný malware, který nám ničil data. A někdy šlo o obojí, jako třeba virus TECHNO, který na obrazovku za zvuku linoucího se z PC Speakeru vypisoval stále dokola slovo TECHNO (překvapivě), ale také nenávratně poškodil napadený program. I ten si můžete vyzkoušet, tedy pochopitelně bez jeho destrukčních schopností.




virus LSD


Archiv dal dohromady Mikko Hyppönen, který se profesionálně zabývá počítačovým zabezpečením. Všechny jím nasbírané "exponáty" běží v emulátoru DOSBox a všechny byly zbaveny nebezpečných částí kódu, takže zůstal jen jejich grafický nebo zvukový projev. Můžete si je tak bez obav stáhnout a zkušebně spustit.




virus Q Walker


Ihned je také vidět rozdíl mezi tehdejším a dnešním malwarem. V dobách DOSu moc nevadilo, že se vir po napadení systému ihned projevil, aby to dal uživateli jaksepatří sežrat a autora zviditelnil. Dnes je spíše důležité to, aby malware zůstal pokud možno skrytý a dokázal nerušeně z napadeného počítače zjišťovat potřebná data a rozšiřovat se přes síť dále, neboť motivem autorů malwaru je dnes spíše snaha o prosté okradení majitele napadeného počítače. K tomu se přidal i tzv. phishing jako další způsob zjišťování zneužitelných osobních údajů, nebo rovnou přímé vydírání (ty pošleš peníze, my počítač odvirujeme).

Po grafické stránce je také zvláště zajímavý virus Q Walker ukazující animaci z hry Bop 'n Rumble pro Commodore 64 nebo také virus Mars G, který dokonce vykresluje 3D povrch Marsu, i když dnes by to leckdo označil spíše za rozkostičkované boule na červeném koberci. Mezi ty méně kreativní a daleko více destruktivní zase patří virus Casino, jehož úkolem po napadení systému bylo smazání celé FAT (Fila Allocation Table) na disku, kterou ovšem předem uložil do operační paměti. Pak dal uživateli možnost pomocí textového jednorukého bandity vyhrát svou FAT zpět, a to s pěti pokusy. Pak už se informace rozcházejí. Někde se píše, že virus FAT zničil nehledě na výsledek hry a jinde že ji po výhře obnovil.

Zdroj: archive.org
reklama