reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA chystá dvě nové mise pro průzkum Sluneční soustavy

6.1.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA chystá dvě nové mise pro průzkum Sluneční soustavy
Vesmírná agentura NASA schválila financování dvou misí, které patří do programu Discovery, a budou tak zkoumat naši soustavu. Konkrétně jde o Lucy a Psyche, které se vydají k Hlavnímu pásu planetek..
NASA Discovery Program zahrnuje relativně nízkorozpočtové mise (horní hranice je 450 milionů dolarů), jejichž úkolem obecně je zkoumat Sluneční soustavu. Patřil do něj třeba i Messenger, který do předminulého roku kroužil kolem Merkuru nebo také stále aktivní Dawn u protoplanet Vesta a Ceres v pásu asteroidů. A právě asteroidy budou hlavním cílem i budoucích misí Lucy a Psyche, které však budou v rámci svého programu následovat až po InSight. Tato sonda se vydá na Mars příští rok a zahrnovat bude přistávací modul vybavený seismometrem, který bude zkoumat geologii planety a její vývoj.




umělecké ztvárnění nových sond - Lucy nalevo a Psyche napravo


Lucy a Psyche se však zaměří na výzkum, který přispěje k objasnění vzniku celé Sluneční soustavy. Pro to jsou ideální právě asteroidy, které mohou zůstat v podstatě stejné miliardy let, takže nám umožní podívat se do minulosti, a to nejen naší, ale i jiných podobných hvězdných systémů. V prvé řadě je tu tedy Lucy chystaná na vypuštění v roce 2021. Sonda bude nasměrována do Hlavního pásu planetek, kde se zaměří na šest vybraných trojánů. To jsou asteroidy, které se pohybují po stejné oběžné dráze jako Jupiter a dle zástupců mise se v nich ukrývají opravdu zásadní vodítka pro objasnění vzniku Sluneční soustavy.

To proto, že dle všeobecného názoru trojány vznikly mnohem dále od Slunce a nyní jsou ve své pozici díky gravitaci Jupiteru. A proč mise dostala označení Lucy? NASA totiž využila zažitý název pro známou 3,2 milionu let starou fosilii našeho prapředka, takže v trojánech vidí něco podobného ve vztahu se Sluneční soustavou.

Psyche bude vypuštěna o dva roky později a zde už je relativně snadné uhodnout, co bude její cíl. K němu dospěje v roce 2030 a půjde o 16 Psyche, planetka typu M s průměrem asi 200 km, opět v Hlavním pásu. Ta je pozoruhodná svým složením. Jde o kovový svět tvořený především železem a niklem, který se velice podobá jádru Země. Vědce tak zajímá, zda skutečně nejde o protoplanetární jádro, které bylo vlivem dopadů ostatních těles zbaveno svého kamenného obalu, kvůli čemuž z něj nikdy nevznikla planeta. Čili cíl je zde jasný - lépe porozumět procesu tvorby planet a mise bude po příletu sondy k 16 Psyche dle plánu trvat 20 měsíců, v jejichž průběhu se bude mimo jiné mapovat povrch.

Informace získané díky Lucy a Psyche tak přispějí k celkovému obrázku o Sluneční soustavě, stejně jako posloužila data sond NEAR, Dawn či OSIRIS-REx.

Zdroj: Astronomy
reklama